StoryEditorOCM
DubrovnikRUŠI LI SE TUP?

Pitali smo Grad je li istina ono što govori Vlahušić. Evo što su nam odgovorili

Piše A.H.
23. siječnja 2024. - 16:12

Mnogi su ostali zatačeni  tvrdnjom nezavisnog gradskog vijećnika Andra Vlahušića koji je  u prioćenju za javnost uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća  na kojoj će se naći izmjene prostornih planova,  poručio kako će se kompleks bivšte tvronice TUP, koji je sada u vlasništvu Grada Dubrovnik, srušiti te se na njegvu mjestu izgraditi poslovna zgrada. Stoga smo zapitali gradsku upravu da li doista ima takve planove za TUP. Iz Grada su nam dostavili konačnu verziju dokmentacije, Architectural Brief i Roadmap, odobrene od Europske komisije iz koje je vidljivo da TUP ostaje na istom mjestu.

Među 20 najboljih projekta u Europi

- U prostorima TUP-a danas se razvija projekt ‘Revitalizacije Tvornice ugljeno grafitnih i elektro kontaktnih proizvoda‘ koji je od Europske komisije odabran kao jedan od 20 najboljih projekta u Europi, u sklopu EU inicijative "Novi Europski Bauhaus". To je kreativna i interdisciplinarna inicijativa koja povezuje Europski zeleni dogovor sa životnim prostorima i iskustvima, a provodi ga Grad Dubrovnik u suradnji s Dubrovačkom razvojnom agencijom DURA-om. Cilj je transformirati postojeći tvornički kompleks u mjesto koje promiče lokalne kreativne ideje, suživot kreativne zajednice, stanovnika i turista kroz koncept samoodrživosti. Vizija Grada Dubrovnika je da ovi prostori budu novo mjesto društvenog okupljanja, ali istovremeno i centar stvaranja novih radnih mjesta gdje se fokus miče s uslužne gospodarske djelatnosti na kreativnu industriju.

image

Detalj iz dokumentacije TUP-a koji je odobrila Europska unija

Grad Dubrovnik/

 

PROČITAJTE I OVO:

Vlahušić: Izgubili smo osam godina planiranja u Gruškom akvatoriju. Ruši se TUP i gradi zgrada koja košta sto milijuna eura - u gotovini!

 

U jednom od prostora TUP-a površine 503,45 kvadratnih metara upravo su u tijeku radovi na uređenju gradske knjižnice vrijedni 1,39 milijuna eura, gdje će se smjestiti ogranak Gruž i depot za jedan dio fundusa Dubrovačkih knjižnica. Također, uz već postojeće udruge koje djeluju uz podršku lokalne samouprave, u kompleksu je u tijeku uređenje prostora za nove udruge mladih poduzetnika, kreativaca i obrtnika koji zbog izrazito visokih cijena najma često nisu u mogućnosti adekvatno prikazati svoje radove. U prostore kompleksa već ranije je uselio Centar za djecu, mlade i obitelj- porčuju iz Grada te dodaju kako će se osim toga, u ambijentu nekadašnje teške industrije moći prezentirati izuzetno bogata kulturno-povijesna baština šireg konteksta Gruža, posebice transformacija okoliša (zemlja-industrija-turizam), koja bi disperzirala dio turista iz Starog grada pod zaštitom UNESCO-a i poslužila kao primjer za druga mjesta koja se suočavaju sa sličnim problemima.

image

Detalj iz dokumentacije TUP-a koji je odobrila Europska unija

Grad Dubrovnik/

-Koncept revitalizacije tvornice zamišljen je u skladu s gradskim urbanističkim projektom Gruž 2030. kojim se prometno potpuno zagušeno područje pretvara u široku gradsku rivu; niz manjih trgova koji bi bili povezani zajedničkom šetnicom koja bi na adekvatan način prezentirala sve povijesne slojeve Gruža, uključujući idiličnu prirodu, ali i industrijsku baštinu- ističe se u odgovoru koji smo dobili od gradske uprave. 

 

 

01. svibanj 2024 18:12