StoryEditorOCM
Dubrovnik‘‘RAT‘ NA PLOČAMA

Nema mira u pretovarnoj zoni! Grad koncesionarima prijeti raskidanjem ugovora, a oni poručuju: ‘Zbili su nas u mišju rupu i zabranili rad viličarom!‘

Piše Silvia Rudinović
14. srpnja 2022. - 07:29
Novouređeni prostor na Pločama gdje je smještena pretovarna zona za koncesionare s karićima i elektrovučnim vozilimaBožo Radić/cropix/Božo Radić/cropix

Koncesionari iz pretovarne zone na Pločama dobili su upozorenje pred raskid ugovora o koncesiji na obavljanje komunalne djelatnosti opskrbe polovnih subjekata i građana u povijesnoj jezgri u kojem su pozvani na sastanak s predstavnicima gradske uprave koji se treba održati u četvrtak, 14. srpnja. Karićari ni u srijedu nisu prevozili robu u Grad jer im je, kako tvrde, preuređenjem pretovarne zone i oduzimanjem opreme onemogućen rad. Mirovanje usred sezone nije njihov izbor, kaže Božo Pulić, jedan od koncesionara.

image

Novouređeni prostor na Pločama gdje je smještena pretovarna zona za koncesionare s karićima i elektrovučnim vozilima

Božo Radić/cropix/Božo Radić/cropix

- Poslali su nam upozorenje za raskid ugovora u kojem je poziv na sastanak na kojem bismo se mi trebali izjasniti, ali o čemu se imamo izjašnjavati kad su nam digli sve što su mogli i onemogućili nam rad. Zbili su nas u mišju rupu i zabranili rad viličarom, a s kamionima Čistoće su nam odnijeli opremu. Inače stalno šalju komunalne redare kad mi radimo, a sad, ima već četiri, pet dana nikako ih nema, dok ovi rade na crno i parkiraju kamione gdje žele. Sad nikome to ne smeta – komentira Božo Pulić.

Robu iskrcava, kaže sugovornik, tko god želi gdje želi dok karićari, navikli na rad u zoru i po najtežim vremenskim uvjetima, čekaju ishod razgovora s gradonačelnikom Matom Frankovićem.

-Iskrcavaju robu, a ne plaćaju državi porez, nemaju ugovor o koncesiji i to se godinama tolerira. Kakva je to gradska uprava koja tolerira rad na crno – pita Pulić i dodaje: „Projektant je tražio mišljenje konzervatora koji su dali smjernice u kojima stoji da gore uopće ne može biti pretovarna zona te da radove mora izvoditi građevinska tvrtka s odobrenjem za rad na spomenicima kulture“.

image

Koncesionari Žarko Ivelja i Božo Puljić

Tonči Plazibat/Cropix

Na pitanje, gdje bi bilo primjereno mjesto za pretovarnu zonu, sugovornik odgovara: „Apsolutno se slažem da ovo gore ne valja, ali treba sjesti, pripremiti projekt, ishoditi dozvolu i uključiti konzervatore te osigurati solde. Treba voditi računa kuda će prolaziti elektrovučna vozila, gdje će se vraćati, gdje primati robu a kamioni obavljati istovar, hladnjače, mjesto za radnike i sve ostalo. Jedino rješenje je ući ispod onih vrtova na Pločama“.

Iz gradske uprave odgovaraju kako se opskrba u spomeničkoj jezgri uredno odvija u jutarnjim satima kamionima i kombi vozilima koja imaju dozvolu za ulazak do 7,30, tako da dobava nije zaustavljena. Ostatak dana se ugostitelji sami snalaze i sami organiziraju prijevoz robe ručno ili kolicima.

- Mislimo li ostaviti ovaj Grad dolazećim generacijama kao što su ga nama ostavili naši stari? Ujutro bude 20 i nešto kamiona na Stradunu, svaki je u prosjeku težak pet tona. To je stotinu tona! – kaže Pulić i poručuje kako je jedina primjerena opskrba električnim vozilima kakve imaju koncesionari s Ploča.

image

Novouređeni prostor na Pločama gdje je smještena pretovarna zona za koncesionare s karićima i elektrovučnim vozilima

Božo Radić/cropix/Božo Radić/cropix

Hoće li i pod kojim uvjetima biti raskinuti ugovori o koncesiji za obavljanje komunalne djelatnosti opskrbe trgovina i građana unutar povijesne jezgre s aktualnim koncesionarima?

- Ugovorne odredbe između Grada i koncesionara omogućuju raskid ugovora ukoliko dođe do povrede ugovornih obveza. S obzirom da je obustavom dostave došlo do povrede ugovora, na što su koncesionari upozoreni, kao i na činjenicu da ako ne otklone navedene nepravilnosti, Grad ima preduvjete za pokrenuti postupak za raskid ugovora. Odluku o raskidu donosi Gradsko vijeće – odgovaraju iz gradonačelnikova ureda. 

Iz gradske uprave opovrgavaju oduzimanje opreme iz pretovarne zone.

- Nije točno da je oduzeta oprema iz pretovarne zone. Nakon obavijesti koncesionarima o potrebi uklanjanja svih predmeta zbog početka radova uređenja pretovarne zone, Čistoća je uklonila predmete zatečene na javnoj površini - pješačkom prijelazu. Riječ je o ormarima, frižideru i slično, odnosno predmetima koji nisu smjeli biti u pretovarnoj zoni niti su sredstva za rad koncesionarima – kažu iz Grada Dubrovnik.

05. svibanj 2024 10:11