StoryEditorOCM
DubrovnikBesplatne radionice

Ne znate prišit’ pucu ili zavidat’ bumbetu? Pravac u TUP-a, tamo ćete doznati!

Piše Gabrijela Bijelić
9. veljače 2024. - 19:19

Želite doma zamijeniti osigurač, prišiti pucu, a niste sigurni kako to učiniti? Bez brige, u TUP-u ćete u sklopu programa ‘Zima u crvenom’ to i još mnogo što naučiti u radionicama za odrasle URADI SAM:

Porubi, zavidaj...

- Nađši stariji sugrađani sjetit će se da je 1970-tih i 1980-tih u bivšoj državi izlazio časopis ‘’Uradi sam’, s nizom korisnih savjeta za kućanstvo. Kao podsjetnik i svojevrstan hommage tom časopisu i mi smo naše radionice tako nazvali, a tempirali smo ih za ovo doba godine kad još nema turizma, ovo je pravo vrijeme za naučiti nove i obnoviti stare vještine – kaže nam suorganizator programa Krešimir Glavinić i ističe veliki interes Dubrovčana za pohađanjem ovih sadržaja:

- Radionica osnova šivanja već je popunjena, pokazalo se da dosta ljudi želi naučiti kako nešto od odjeće ‘popraviti’ kad je hitno, kako porubiti hlače, kako riješiti gumbove. Sa svim će tim polaznike upoznati Carmela Grgurević iz FilluArta. Tko odabere radionicu ‘Osnove struje’, prvo će odraditi kratki teorijski uvod o tome kako nastaje električna energija i kako ona dolazi do naših kuća, a onda će se prijeći na praktičnu nastavu oko utičnica, prekidača, razvodnih kutija, kontrolnih ploča s osiguračima.

image

Suorganizator programa ‘Zima u crvenom’ u bivšoj tvornici TUP-a u Gružu, Krešimir Krešo Glavinić

Bozo Radic/Cropix

Materijal osiguran

Dakle, sve što trebate znati ako vam kod kuće nešto otkaže. A doznat ćete to od Tea Dilberovića, iskusnog električara koji radi na kruzerima, pa je par slobodnih tjedana iskoristio da vodi ovu edukaciju u TUP-a – otkriva nam Glavinić potankosti zimskih radionica. U ‘strujnoj’ će polaznici doznati kako izgleda kućni razvod struje, kako se dijeli i koje zaštite koristimo, kakva je shema kućne instalacije i kako se ona čita. U praktičnom dijelu radionice će spajati izmjenične prekidače, žarulju i utikač na maketi od drvene podloge s glavnom razvodnom kutijom s tri osigurača i fidovom sklopkom te tri obične razvodne kutije. U osnovama šivanja doznate će se kako nešto ručno zakrpati, porubiti i suziti, uz upoznavanje s alatima kao što su igle, konci, gljiva za krpanje, paralica, uvlakač konca... Sav je materijal osiguran, a polaznici mogu donijeti dijelove odjeće na popravak na drugu radionicu.

image

Učenička radionica elektrotehničara u Obrtničkoj školi Dubrovnik

Bozo Radic/Cropix

Kultura popravljanja

Sugovornik ukazuje na još jedan cilj koji se ovim gratis radionicama petkom u 17 sati želi postići:

- To je promicanje recikliranja, popravljanja i prenamjene predmeta koje bismo inače vjerojatno odbacili. Kultura popravljanja bila je izrazito proširena u Hrvatskoj i u bivšoj Jugoslaviji, kao društveni fenomen koji svoje korijene vuče iz vremena nepotrošačkog društva, a koja je s urbanizacijom i razvojem konzumerizma izgubila na popularnosti. Na sreću, danas postajemo sve svjesniji važnosti smanjenja otpada, a upravo je popravak ili prenamjena dobar način za to – zaključuje Glavinić, poznat i kao koordinator Inicijative TUP - urbana četvrt i Muzeja crvene Hrvatske.

Samo uz najavu

Broj mjesta za polaznike radionica u TUP-u je ograničen na 15 (za šivanje) i 12 mjesta (za struju), a prijave obavezne na info@redhistorymuseum.com.

Radionice je organiziraju u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Dubrovnik i Županije, Informatičkim klubom klub Futura(struja) te uz vodstvo Carmele Grgurević, FilluArt (šivanje) te Tup dd...financijsku potporu pružaju Grad Dubrovnik, Ministarstvo kulture i medija RH i Turistička zajednica.

30. travanj 2024 19:34