StoryEditorOCM
DubrovnikVELIKI GUBITAK

Napustili su nas gospari Mario Novak i Nikša Violić, ugledni turistički vodiči i zaljubljenici u dubrovačku baštinu

Piše DV
7. veljače 2022. - 10:11

Društvo turističkih vodiča Dubrovnik u prošlom je tjednu izgubilo dvojicu uglednih članova. Napustili su nas turistički vodiči Mario Novak i Nikša Violić, jedan u 69. godini, a drugi u sedamdesetoj.

Vijest o odlasku dvojice dugogodišnjih članova potvrdila nam je predsjednica Društva Ivana Zbačnik i izrazila sućut obiteljima, rodbini i prijateljima umrlih članova.

Novak je bio turistički vodič za engleski i njemački jezik, a 2020. obilježio je pola stoljeća bavljenja strukom koju je zavolio već sa 17 godina, kad je još u gimnazijskim danima počeo voditi kao ispomoć za starije vodiče.

U međuvremenu je položio i ispit za sudskog tumača za oba jezika. Po majci Nijemac, Novak se rodio i odrastao u Gradu gdje je najčešće vodio, ali je volio poći i do Konavala ili do Trstenog. 

U razgovoru za Dubrovački vjesnik 2019. istaknuo je kako ga je posebno iznenadio podatak da Dubrovnik na malom prostoru uz šezdesetak crkava i crkvica imamo i više od 40 kapelica, što je tada povezao s materijalnom moći starih Dubrovčana.

I Nikša Violić bio je veliki zaljubljenik u dubrovačku baštinu. Izvrstan poznatvatelj ruskog jezika, u Glasu Grada redovito je objavljivao zanimljive crtice o dubrovačkim ljetnikovcima i drugim znamenitostima.

Vezane vijesti

01. svibanj 2024 14:06