StoryEditorOCM
Dubrovnik‘MOJ GRIJEH‘

Nakon pet godina stigla presuda dubrovačkom ugostitelju za oštećenje kulturne baštine! Evo što su na suđenju rekli konzervatori

Piše Ahmet Kalajdžić
1. veljače 2023. - 20:00

Presudom dubrovačkog Općinskog suda dubrovački poduzetnik Maro Hajdarhodžić (62) oslobođen je optužnice za kazneno djelo oštećenja kulturno-povijesne baštine Dubrovnika, a njegova tvrtka ”Mea Culpa” (kao pravna osoba) kojoj je direktor, oslobođena je odgovornosti za počinjenje tog kaznenog djela.

Dubrovačko je Općinsko državno odvjetništvo tražilo za Hajdarhodžića izricanje kazne od šest mjeseci zatvora, odnosno uvjetnu kaznu s rokom kušnje od godinu dana, a za trgovačko društvo ”Mea Culpa” novčanu kaznu od 25 tisuća kuna, odnosno 3.318 eura.

image

Presuda dubrovačkog Općinskog suda oslobodila je Mara Hahdarhodžića i njegoivu tvrtku Mea Culpa optužnice za oštećenje kulturnog dobra

Božo Radić/cropix/

Spomenutom se optužnicom ugostitelj teretio da je od siječnja do rujna 2016. godine u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika, kao direktor tvrtke ”Mea Culpa” na zgradi ribarnice, inače dijelu zakonom zaštićene kulturno-povijesne cjeline, iako je znao da je to zabranjeno, izveo radove kojima je oštetio kulturnu baštinu. Optužnica koju je Odvjetništvo temeljilo na rješenju i zapisniku o očevidu dubrovačkog Konzervatorskog odjela te zapisnicima o ispitivanju, teretila je Hajdarhodžića da je radove izveo tako što je južno krilo objekta Ribarnice prenamjenio iz prostora za prodaju ribe u skladišni prostor svog restorana ”Lokanda”. Također i da je postavio masivni klimatizacijski sustav, a iza ograde koja odjeljuje Ribarnicu postavio pregradu od neprozirnog stakla te izradio novu „dimnjačku kapu” a izvan same Ribarnice novi natkriveni prostor šanka, čime je oštećeno kulturno dobro.

Istom je presudom dubrovački Općinski sud odlučio da troškovi kaznenog postupka te nužni izdaci i nagrada dubrovačkim odvjetnicima Ani Birimiši kao braniteljici Hajdarhodžića i Juraju Magudu kao pravnom zastupniku Mea Culpe, padaju na teret proračunskih sredstava. Tijekom dokaznog postupka ugostitelj je izjavio da se ne osjeća krivim i da će obranu iznijeti na kraju postupka, dok je Magud iskazao da se ”Mea Culpa” ne smatra odgovornom i da će se braniti šutnjom.

image

Prostor Ribarnice koji je bio predmet optužnice

Božo Radić/cropix/

Sud je kao nevažan odbio prijedlog obrane da kao dokaz u spis uvrsti posebno policijsko izvješće Odvjetništvu i zapisnik Građevinske inspekcije iz ožujka 2017. kad je zaključila da nisu utvrđene nikakve povrede Zakona o građevinskoj inspekciji jer je ”izvođenjem tih dokaza ne bi utvrdile činjenice koje u postupku već nisu utvrđene”, ali i stoga što se smatralo da je pravna stvar dovoljno razjašnjena za donošenje odluke.

Braneći se, Hajdarhodžić je naglasio kako je montažni šank postavljen još 2006. godine, kad je za njega imao svu nužnu dokumentaciju. Dimnjak je postavljen uz suglasnost konzervatora još 2004. a renoviran je, učvršćen i zaštićen 2015. godine jer je u međuvremenu oštećen masnoćom i utjecajem vremenskih neprilika, a 2016. su konzervatori zabranili radove na dimnjaku. Za južni dio Ribarnice pretvoren u skladište, izjavio je kako nije u najmu Mea Culpe, nego u vlasništvu Sanitata koji je, vjerojatno i zatamnio stakla. Uz suglasnost Sanitata tu su držali klima-uređaje do 2016. kad su ih zamijenili i uvijek su bili montažni, a svjedoci su potvrdili kako materijalne štete- nema!

Kad su dobili sjeverni dio Ribarnice u najam, prema ugovoru su preuredili južni dio objekta za prodaju ribe, ali je 2011. Ribarnica zatvorena jer nisu imali valjane veterinarske i sanitarne uvjete za prodaju ribe u tom prostoru.

Svjedokinja Žana Baća rekla je da su ”kolege odrađivale posao i ona im je kao pročelnica vjerovala”, svjedok Mario Batistić je objasnio postupak zamjene klima-uređaja, a Antun Baće je ispričao kako je s kolegicom Lanzibat u lipnju 2016. obavio očevid u Ribarnici zbog postavljanja klima-sustava i naložio obustavu radova koji su, što je utvrdio u rujnu, ipak nastavljeni, ali su klime uklonjene tijekom 2019-20. godine kad je radove izvodio Sanitat i dodao da Mea Culpa 2020. dimnjak prepravila i dovela u prihvatljivo stanje.

Obrazlažući oslobađajuću presudu, sud je naveo da svjedoci ne terete Hajdarhodžića za prenamjenu južnog dijela Ribarnice, a iz priloženih se fotografija vidi da su tu odložena ambalaža za skladištenje ribe te su obješene ribarske jakne. Također nitko od svjedoka nije ukazao da je optuženi postavio pregradu od neprozirnog stakla, a to se ne vidi ni iz dostavljenih dokaza. Nadalje, Mea Culpa i ribari su prostor koristili uz suglasnost Sanitata.

Rezignirani Hajdarhodžić

Zamolili smo Mara Hajdarhodžića da nam komentira presudu i kaže kako se osjeća po dovršetku pet godina dugog sudskog postupka. Ljubaznim, ali osjetno umornim i rezigniranim glasom zahvalio nam je na zanimanju, ali i naglasio:- Što reći? Najbolji komenar je sama presuda! 

03. svibanj 2024 08:36