StoryEditorOCM
DubrovnikNA 9500 KVADRATA

Nakon 60 godina Komolac ponovo dobiva svoju školu

Piše Silvia Rudinović
18. lipnja 2020. - 07:26
Nakon Montovjerne, Dubrovnik planira novo veliko ulaganje u osnovnoškolsku infrastrukturu. Doznajemo, nakon 60 godina, Komolac će ponovno imati svoju školu.

Škola je predviđena Urbanističkim planom uređenja Komolca, koji je u postupku usvajanja, na gotovo devet i pol tisuća četvornih metara prostora u vlasništvu Grada Dubrovnika. Iz gradske uprave potvrdili su namjeru gradnje na katastarskim česticama zemlje 343/10, 343/9, 343/3, 343/8, 343/4, 343/5, 343/7 i 343/6, sve k.o. Čajkovica.
 

Realno? 2023.


- Urbanistički plan uređenja već je prošao jednu javnu raspravu, druga se očekuje u srpnju ove godine, dok se usvajanje UPU-a na Gradskom vijeću očekuje krajem ove ili početkom 2021. godine. U tom će se trenutku steći prostorno-planski preduvjeti za početak projektiranja navedene škole. Postupak izrade idejnog rješenja, pa sve do izrade glavnog i izvedbenog projekta, uzet će razdoblje od najmanje godinu dana. Treba također provesti i sve javne nabave, stoga bi realan početak gradnje buduće Osnovne škole Komolac bio sredinom 2023. godine. Naravno, uz preduvjet riješene financijske konstrukcije - kažu u uredu gradonačelnika Mata Frankovića.

image
Grad Dubrovnik ima gotovo 9,5 tisuća četvornih metara u k.o. Čajkovica, gdje će graditi OŠ Komolac
Tonći Plazibat/CROPIX



Škola će se graditi na velikom neizgrađenom prostoru ispod puta kojim se skreće za Knežicu i servisnu zonu. S obzirom da je riječ o školskom objektu, taj će projekt zahtijevati konačno i adekvatan i siguran prilaz Knežici i čitavom prostoru iza benzinske postaje u Komolcu. Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo, Dživo Brčić kaže kako će to biti osmoljetka, jer otvaranje područne škole samo za niže razrede ne bi imalo pozitivnog učinka na broj upisane djece u Mokošici i Gružu.

- Naravno da Komolčani podupiru gradnju škole! Pa, mi smo imali školu stotinu godina, i sam sam četiri prva razreda pohađao u zgradi Doma kulture, na Tenturiji, a današnja djeca idu u Mokošicu ili u Gruž. Voljeli bismo da projekt ide što prije, da se ovaj kraj razvija. Ne znam kad će naći sredstva za to, ali Grad ima podršku za ovaj projekt – kaže Nikša Sentović, predsjednik Gradskog kotara Komolac.

Prema podacima koje objavljuje Osnovna škola Mokošica, komolačka četveroljetka pripojena je Gružu sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća, a s vremenom je i zatvorena. Otkud sad ideja za gradnju nove škole?
 

Stotine stanova


Naime, u Komolcu se planira stanogradnja, kaže Brčić, a očekuje naseljavanje mladih obitelji, što bitno mijenja demografsku sliku i povećava broj školske djece.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja 2019. godine izradilo je smjernice za izradu mreže školskih ustanova i programa odgoja i obrazovanja. Tim je dokumentom utvrđeno da škola može imati između 300 i 500 učenika da bi osigurala optimalne uvjete za organizaciju i provedbu cjelodnevne i jednosmjenske nastave. Za premale škole predlaže se okrupnjavanje, a za prevelike dogradnja i korekcija upisnih područja. Upravni odjel za obrazovanje u izradu prijedloga nove mreže osnovnih škola krenuo je od sljedećih podataka: OŠ Marina Getaldića ima 305 učenika, OŠ Marina Držića 578, OŠ Lapad 922, OŠ Ivana Gundulića 839, OŠ Mokošica 735, a OŠ Antuna Masle 193 učenika.

image
Dživo Brčić, pročelnik UO za obrazovanje, HRAST
Nikša Duper/Hanza media


Otvaranjem škole na Montovjerni, smanjuje se broj učenika u OŠ Lapad i te se škole mogu svrstati u 'optimalne', a ostaje problem s gruškom i mokoškom školom s prekomjernim brojem učenika s obzirom na postojeće kapacitete. Na OŠ Ivana Gundulića, zbog jednosmjenske nastave i dobro organiziranog produženog boravka u prvom i drugom razredu, veliki je pritisak upisa djece i izvan upisnog područja. Kako bi se optimizirao broj djece u gruškoj, pomiču se granice upisnog područja OŠ Montovjerna te OŠ Marina Držića, gdje resorni odjel raspolaže podatkom o padu broja djece na svom području. Također, upisno područje Osnovne škole Ivana Gundulića dodatno je smanjeno u Rijeci dubrovačkoj na način da su naselja Šumet, Komolac i Knežica pripojena upisnom području Osnovne škole Mokošica, koju čeka dogradnja.

Optimizacija škola važna je radi kvalitetnije organizacije produženog boravka, pa se smanjenjem broja učenika možda i ispuni želja roditelja iskazana u provedenoj anketi, da se cjelodnevni boravak osigura u sva četiri niža razreda i da se svim učenicima, od prvog do osmog, osigura topli obrok – što je, zapravo, zakonska obveza osnivača.
Iako nisu poznati podaci o broju djece iz Komolca i gravitirajućih naselja, koja pohađaju različite dubrovačke škole, prema posljednjem popisu stanovništva u Komolcu, Čajkovici, Čajkovićima, Knežici, Rožatu i Šumetu 2011. godine bilo je 209-ero djece do 14 godina. Uključi li se Prijevor, to je još 71 dijete. Popis stanovništva sljedeće godine dat će realniju demografsku sliku tog dijela Dubrovnika, a uz sve to treba imati na umu planiranu stanogradnju.
28. travanj 2024 12:16