StoryEditorOCM
DubrovnikGRADAC USRED GRADA

Najstariji dubrovački park još uvijek čeka ‘makeover‘, pitali smo gdje je zapeo projekt uređenja

Piše Silvia Rudinović
21. travnja 2022. - 18:34

Prošlo je 12 godina otkako je gradska uprava pokrenula pitanje revitalizacije zapuštenog parka Gradac, a Vrtlarove krajobrazne arhitektice predstavile studiju njegova krajobraznog uređenja. Stanje parka nadomak povijesne jezgre nedostojno je Dubrovnika, složili su se svi na toj prvoj i svim sljedećim javnim tribinama o različitim rješenjima koja su otada predložena na temu uređenja i sadržaja koje u park treba smjestiti.

„Ne smije se zaboraviti da je Gradac, jednako kao i povijesna jezgra, pod zaštitom UNESCO-a. U Gradac se ne smijemo upuštati na 'najamaterskiji' nego najprofesionalniji način. Ovo što vidimo danas je jedan četvrtina alfe, a tek treba zaokružiti prvo slovo – alfu – izradom projektne dokumentacije“, izjavio je 2009. pok. Bruno Šišić, krajobrazni arhitekt, neupitni autoritet u svojoj struci.

image

Dok je susjedni plato nedavno uređen u parkiralište, sam park nije u reprezentativnom izdanju

Božo Radić/cropix

Tek deset godina kasnije, Grad Dubrovnik je naručio izradu Programa za provedbu državnog, javnog, otvorenog za realizaciju u jednom stupnju i anonimnog natječaja krajobrazne arhitekture za park Gradac, a u srpnju 2020. Ocjenjivački sud kojim je predsjedavao arhitekt Roman Šilje prvu nagradu za idejno urbanističko-arhitektonsko-krajobrazno rješenje dodijelilo je autorskom timu Antun Sevšek, Melita Čavlović, Damir Gamulin i Vesna Hrga Martić. „Pohvaljuje se jasnoća koncepta i vizije stvaranja novog jedinstvenog oblikovanja prostora parka s jasnom hijerarhijom pješačkih komunikacija i afirmacijom sjeveroistočne šetnice. Hortikulturno korištenje je primjenjivo i adekvatno lokalnim obilježjima i oblikovanju autohtonim materijalom s jasnim razumijevanjem problematike erozije, vjetra, osunčanja i ostalih lokalnih uvjeta“, među ostalim stoji u obrazloženju Ocjenjivačkog suda.

image

Pribavljeni svi posebni uvjeti, uključujući i konzervatorske

Božo Radić/cropix

Što se odonda događa?

Nakon što su pribavljeni svi posebni uvjeti, uključujući i konzervatorske, projekt je u fazi izrade glavnog projekta, kažu iz Grada Dubrovnika.

-Projekt je do usvajanja konačnog idejnog rješenja prošao nekoliko ponavljanja procesa, ponajprije radi prilagodbe natječajnog rješenja zahtjevima ustanove Dubrovačke ljetne igre, usuglašavanja s rezultatima dodatnog “Arborističkog elaborata i kontroli arborikulturnih elemenata i prijedlog za daljnje upravljanje parka Gradac“, kao i usklađenja sa zahtjevima Konzervatorskog odjela. Zaključci elaborata tražili su sveobuhvatno revidiranje statusa postojećih stabala kao i opsežnu prilagodbu natječajnim radom planirane sadnje – odgovaraju iz gradske uprave.

Prema natječajnoj dokumentaciji, površina obuhvata iznosi 16.906 četvornih metara. Idejni projekt obuhvaća sve predviđene građevinske, instalaterske i krajobrazne intervencije u postojeći park, uključujući sistematizaciju opsega i principa zadržavanja ili obnove zatečenih elemenata topografije, parkovne arhitekture, staza i potpornih zidova. Izrađivač projektno-tehničke dokumentacije dužan je nakon izrade glavnog projekta izraditi i izvedbeni projekt sa svim troškovnicima.

image

Prema natječajnoj dokumentaciji, površina obuhvata iznosi 16.906 četvornih metara

Božo Radić/cropix

- Uređenje parka Gradac sa širim urbanim krajobraznim pojasom, obalni potez od vile Čingrija do kraja parka, osigurat će mogućnost korištenja prostora parka Gradac kao višenamjenskog gradskog prostora i pozornice za odvijanje povremenih događanja sukladno potrebama javnih ustanova u kulturi Grada Dubrovnika, kao i drugih dionika - navode u gradskoj upravi.

Projekt je, kažu, u pripremi za financiranje putem dostupnih EU fondova.

image

Projekt je, kažu u Gradu Dubrovniku, u pripremi za financiranje putem dostupnih EU fondova

Božo Radić/cropix

Ideje iz 2009.

Na jednoj od javnih rasprava o mogućim rješenjima uređenja parka Gradac, 2009. godine, Ivan Viđen, povjesničar umjetnosti, podsjetio je na ideju perivoja slavnih Dubrovčana. Časna sestra iz susjednog samostana na Dančama, napomenula je kako bi svoje mjesto trebala zauzimati Tadijanovićeva klupa na kojoj je 1954. napisao pjesmu „Veličanstvo mora“. Raspravljao se i o tome, treba li vratiti fontanu s Pila na izvorno mjesto za koje je rađena, a to je ulaz u park Gradac.

06. svibanj 2024 11:50