StoryEditorOCM
DubrovnikSNAĐI SE, TKO MOŽE

Nazire se rasplet situacije nakon zatvaranja Noninog doma: pronađeno je tek nekoliko mjesta za štićenike, ali u domovima daleko od Dubrovnika

Piše Gabrijela Bijelić
2. svibnja 2022. - 18:56

Nakon što se u dubrovačkoj javnosti proširila vijest o zatvaranju Nonina doma, privatne ustanove za skrb o starijim i nemoćnim sugrađanima na Batali, preostala dva dubrovačka doma umirovljenika pod pravom su opsadom rodbine štićenika za koje bi najkasnije do 10. svibnja trebalo osigurati alternativni smještaj.

No, to neće biti jednostavno jer iz Dubrovačko-neretvanske županije pod čijom su ingerencijom domovi umirovljenika, poručuju kako treba poštivati liste čekanja za prijem u domove koje su godinama sve dulje:

- Županija je upoznata sa cjelokupnom situacijom. Popis prioriteta treba poštivati, no iako je Nonin dom privatna ustanova, učinit ćemo sve što možemo da pomognemo u zbrinjavanju korisnika. Možemo reći da u ovom trenutku imamo oko pet slobodnih mjesta u domovima u Veloj Luci i Korčuli za ovu namjenu – izvijestio nas je Ivica Puljić iz Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine.

image
Tonći Plazibat/cropix

Iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike su pak potvrdili kako su njihovi inspektori 19. svibnja 2021. obavili izvanredni i redovni inspekcijski temeljem predstavke građana kojom se ukazivalo na moguće nepravilnosti u radu obiteljskog doma (nepostojanje noćnog dežurstva, neadekvatna prehrana, neadekvatna skrb).

- Provedenim nadzorom utvrđene su određene nepravilnosti u radu Doma te je predstavnici Borki Višić naređeno otklanjanje nepravilnosti uz rok za postupanje po mjerama. Nepravilnosti su se odnosile na nedovoljan broj zaposlenih radnika s potrebnom kvalifikacijom (medicinska sestra, fizioterapeut i socijalni radnik), nepropisno vođenje dokumentacije i čuvanje lijekova te potrebu usklađivanja trenutnih uvjeta pružanja usluge s izdanim rješenjem o ispunjavanju minimalnih uvjeta ili ishođenje novog rješenja nadležnog tijela. Dana 18. kolovoza 2021. proveden je kontrolni nadzor te je utvrđeno kako je predstavnica obiteljskog doma dijelom postupila po izrečenim mjerama, a u dijelu mjera je izvršenje i nadalje bilo u tijeku, o čemu je naknadno dostavljala očitovanja. Dodatno je tijekom kontrolnog nadzora izrečena mjera koja se odnosi na postupanje temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, o čemu je predstavnica obiteljskog doma dostavila očitovanje – izvijestili su nas iz Ministarstva i dodali kako se u njihovoj Službi za inspekcijski nadzor osim gore navedene, ne nalazi drugih prijava u odnosu na rad dubrovačkog privatnog doma umirovljenika.

image
Tonći Plazibat/cropix

Dodali su i zanimljiv detalj:

- Služba za inspekcijski nadzor dosad nije zaprimila obavijest pružatelja usluge i/ili nadležnog tijela koje je dužno utvrditi prestanak pružanja socijalnih usluga ukoliko navedeni pružatelj uslugu prestaje pružati temeljem odredbi Zakona o socijalnoj skrbi - zaključili su iz Ministarstva nakon što je u subotu obitelj Višić potvrdila kako će zbog novih uvjeta poslovanja koji im ne odgovaraju promijeniti djelatnost.

Iz Ministarstva su inače podsjetili kako se posljednjih godina srkb o umirovljenicima provodila u obiteljskom domu predstavnice Borke Višić na adresi Dubrovnik, Lapadska obala 1.

Usluga smještaja odobrena je temeljem izdanog rješenja o ispunjavanju minimalnih uvjeta nadležnog tijela (Dubrovačko-neretvanske županije) kojim je utvrđena mogućnost smještaja za 12 starijih osoba. Predstavnica obiteljskog doma Borka Višić upisana je 11. listopada 2012. u Evidenciju fizičkih osoba koje profesionalno pružaju socijalne usluge.

Tragom vijesti o zatvaranju Nonina doma, predsjednica dubrovačke podružnice Hrvatske stranke umirovljenika Olga Muratti potvrdila je da se nakon pritužbi rodbine korisnika dvaput, u veljači i rujnu 2020. ,obratila nadležnom Ministarstvu koje je potom pokrenulo nadzor.

Liste čekanja treba poštivati

Zanimanje rodbine za smještaj korisnika Nonina doma u Domus Christiju itekako postoji, kazala nam je ravnateljica Mirjana Vujnović. No, s obzirom na postojanje lista čekanja, o eventualnom zbrinjavanju štićenika privatnog doma koji zatvara svoja vrata, odlučivat će posebno povjerenstvo za prijem i otpust korisnika u kojem su glavna sestra Domus Christija, socijalna radnica i predstavnik Centra za socijalnu skrb.

Vujnović smatra da je ostavljen prekratak rok za zbrinjavanje korisnika doma među kojima su uglavnom nepokretne osobe, neke i s demencijom, potpuno ovisne o tuđoj brizi i pomoći.

Mnogo je upita za smještaj dobila i ravnateljica Doma za starije i nemoćne kod stare bolnice Marina Sambrailo.

26. travanj 2024 22:35