StoryEditorOCM
DubrovnikNEUGODNA VIJEST

Zatvara se Nonin dom na Batali, obitelji imaju deset dana da zbrinu najbliže. Olga Muratti(HSU): ‘ Primala sam niz pritužbi rodbine korisnika tog objekta...‘

Piše dv
30. travnja 2022. - 14:08

Nonin dom na Batali, privatna ustanova koja skrbi za umirovljenike, zatvara vrata za korisnike. Obiteljima štićenika ostavljen je rok od deset dana da zbrinu članove svojih obitelji, među kojima su mnogi u lošem zdravstvenom stanju.

Razlog zatvaranja službeno nije poznat, ali nam je potvrđeno da rodbina umirovljenika koji ostaje bez smještaja ovih dana užurbano traži rješenje za svoje najmilije u preostala dva dubrovačka doma za starije i nemoćne. Među rodbinom ima i osoba koje ne žive u Hrvatskoj, pa im je vijest o zatvaranju Nonina doma još teže pala.

Informacija o tome da je dom zatvorio Državni inspektorat nije potvrđena, no poznato je da se Nonin dom već u dubrovačkim medijima spominjao zbog žalbi obitelji štićenika na račun skrbi, prehrane, nepostojanja noćnih smjena i navodno neadekvatne liječničke skrbi.

Kako bismo provjerili što se događa, kontaktirali smo Nonin dom, no na telefon se nitko nije javljao.

Predsjednica dubrovačke organizacije Hrvatske stranke umirovljenika Olga Muratti izjavila nam je kako je upoznata s primjedbama na račun usluge u Noninu domu. Kaže kako je u više navrata od članova obitelji korisnika dobivala pritužbe na uslugu:

- O pritužbama sam dvaput izvijestila Ministarstvo socijalne skrbi, prvi put u veljači, a potom u rujnu 2020., potaknuta požarom u domu za starije u Dugom Ratu. Odgovorili su mi kako je inspekcijski nadzor pokazao nepravilnosti koje treba otkloniti. Ne znam je li najavljeno zatvaranje rezultat nepoštivanja naputka nadležnih, no u svakom slučaju, ako nema adekvatnih uvjeta, ustanova ne smije ni raditi. Moj je stav da je uzimati novac od korisnika, a ne pružati im plaćenu uslugu, u najmanju ruku nekorektno - ustvrdila je Muratti.

07. svibanj 2024 04:46