StoryEditorOCM
DubrovnikSmještaj za najmlađe

Na listi čekanja je 129 djece, no budući vrtić u Biskupskom dvoru je na čekanju. Saznali smo zbog čega, ali i gdje će se još u gradu otvoriti vrtići

Piše Anđelka Kelava
22. veljače 2023. - 18:57

U posljednjih pet godina Grad Dubrovnik otvorio je 280 mjesta i upisao isto toliko djece u 16 vrtićkih i jasličkih grupa, a u ovom je periodu u dječje vrtiće i osnovne škole ukupno uloženo više od 200 milijuna kuna.

Dosta je listi čekanja

Kako su nam rekli u Gradu Dubrovniku, unatoč tome postoji lista čekanja, ‘gradska uprava svjesna je problematike nedostajućih mjesta u dječjim vrtićima te se svakodnevno poduzimaju koraci u cilju pronalaska adekvatnih prostora koji bi se mogli prenamijeniti u objekte za obavljanje djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja te skrbi o djeci rane i predškolske dobi, a sve kako bi se smjestile nove jasličke i vrtićke grupe te premostio trenutni problem do realizacije novih kapitalnih ulaganja u objekte predškolskog odgoja, prvenstveno nadogradnje vrtića Pčelica i gradnje novog vrtića u Komolcu’.

-U Dječjim vrtićima Dubrovnik i Dječjem vrtiću Pčelica na listi čekanja ima ukupno 129 djece koja su napunila godinu dana. Grad Dubrovnik trenutno dogovara zakup i uređenje dva objekta za potrebe dječjeg vrtića. Radi se o prostoru Studentskog centra u DOC-u, a drugi bi vrtić trebao biti na području Lapada. Napravljena su idejna rješenja, predviđa se da će prostori primiti svu djecu s liste čekanja s početkom nove pedagoške godine, odnosno u rujnu ove godine, nakon što se prostori prilagode za namjenu vrtića. S obzirom na to da je na području Mokošice teško naći prostor koji zadovoljava kapacitete i stroge pedagoške standarde, svim roditeljima čija su djeca sada na listi čekanja za vrtiće bit će ponuđeno da djeca pohađaju vrtiće na području grada - odgovaraju iz gradske uprave.

image

Najmlađi u dječjem vrtiću Vladimir Dugandžić/Cropix

Vladimir Dugandzic/Cropix

Što se tiče prostora u Gospinom polju, Grad Dubrovnik izradio je idejni projekt za vrtić u prostoru Biskupskog dvora koji bi trebao primati 122 jasličke i vrtićke djece, čime bi se dugoročno riješio problem nedostatka kapaciteta u Dječjim vrtićima Dubrovnik. Zgrada na četiri etaže, bruto građevinske površine 1147 kvadratnih metara, s oko 100 kvadratnih metara otvorenog prostora, trebala bi primiti ukupno sedam skupina od čega šest vrtićkih i jednu jasličku.

Za male polaznike

Svojevremeno je najavljeno kako su osigurana financijska sredstva za izradu glavnog projekta koji je trebao biti gotov do 1. listopada nakon čega bi se provela javna nabava i započeti radovi, a novi vrtić je trebao od 1. rujna 2023. otvoriti vrata za male polaznike.

Međutim, kako su nam odgovorili iz Grada Dubrovnika, napravljeni su statički izračuni zgrade koji nisu zadovoljavajući te je potrebno cjelokupno ojačanje konstrukcije, za što je neophodno ishođenje nove građevinske dozvole. Predviđeni rok za ishođenje potrebne dokumentacije je oko godinu dana, nakon čega bi radovi adaptacije trajali šest mjeseci. Ista rekonstrukcija u potpunosti bi izmijenila namjenu objekta u zakupu, što je također potrebno usuglasiti s Biskupijom.

03. svibanj 2024 13:23