StoryEditorOCM
Dubrovnikposljednji sati

Rok za upise u vrtić samo što nije istekao, evo što vam je činiti i što ako vam dijete ostane ispod crte

Piše Silvia Rudinović
9. travnja 2024. - 11:15

U srijedu, 10. travnja, u podne istječe rok za podnošenje zahtjeva za upis u Dječji vrtić Dubrovnik za pedagošku 2024./2025. godinu, preko portala e-Građani. Pravo na upis stječu djeca koja do 31. kolovoza navršavaju godinu dana.

Nakon isteka ovoga roka, roditelji će elektroničkom poštom dobiti poziv na inicijalni razgovor na kojega treba dovesti dijete te donijeti imunizacijsku iskaznicu na uvid. Tom će prigodom biti obaviješteni treba li naknadno donijeti i potvrdu o obavljenom sistematskom pregledu predškolskog djeteta.

Rezultati upisa bit će objavljeni na mrežnim stranicama i na oglasnoj ploči središta DV Dubrovnik, u Palčici.

Kako smo nedavno pisali, djeca branitelja imaju prednost tako što dobivaju 70 bodova za upis. Dodatnih 10 bodova dobivaju i djeca koja primaju dječji doplatak, što je važno znati s obzirom da se ove godine značajno povećava ta brojka nakon povećanja dohodovnog cenzusa na 140 posto proračunske osnovice. Pravo na doplatak mogu ostvariti svi čiji ukupni dohodak po članu kućanstva mjesečno u 2023. nije prelazio 618,02 eura.

Cijene vrtića u Dubrovniku kreću se od 33,18 do 73 eura, ovisno o mjesečnim primanjima po članu obitelji. Djeca roditelja koji nemaju prebivalište na području Grada Dubrovnika plaćaju ekonomsku cijenu programa, 322,52 eura za desetosatni program.

Lani je na upisima u DV Dubrovnik podneseno 330 zahtjeva. Od upisa je odustalo šestero djece, a 40 je odbijeno zbog neispunjavanja osnovnih uvjeta, najčešće jer nisu cijepljena ili zbog dobi. Na listi čekanja, zbog nedovoljno kapaciteta, lani je ostalo 54 neupisane djece. Međutim, roditelji koji danas upisuju djecu trebaju znati da vrtići i tijekom pedagoške godine raspisuju naknadne natječaje tako je su lani objavljivani u rujnu i prosincu.

Prema podacima iznesenima na Gradskom vijeću, u DV Dubrovnik ove pedagoške godine je 342 djece rane dobi raspoređene u 22 odgojne skupine te 817 djece predškolske dobi u 1 skupini, koji su u cjelodnevnom programu.

U Montessori programu je 47 djece, dok je u DV Radost 17 djece koja pohađaju cjelodnevni odgojno-obrazovni program katoličkog vjerskog odgoja. „Cilj ovog programa je njegovati i razvijati religioznu dimenziju djeteta osposobljavajući ga, primjereno dobi, za prihvaćanje i življenje autentičnih vrednota Evanđelja u odnosu na sebe i drugoga”, piše u ovogodišnjem programu javnih potreba u predškolskom odgoju.

image

Upisi u DV Dubrovnik

Dv Dubrovnik/Dv Dubrovnik
30. travanj 2024 20:04