StoryEditorOCM
DubrovnikOPET SU U ĐIRU

Na gradskim zidinama sve više posjetitelja: Vedran Kosović ‘ Nadamo se dosegnuti 60-ak posto 2019., što bi bio uspjeh za ovu godinu‘

Piše Kristina Filičić
20. lipnja 2022. - 18:52

Sezona je u zamahu, turista po Stradunu ne nedostaje, a ni po gradskim zidinama. U Društvu prijatelja dubrovačke starine nakon dvije covid godine, u kojima su umjesto brojenja posjetitelja brojali financijske gubitke, imaju razloga za zadovoljstvo. No, kako kaže novi predsjednik DPDS-a Vedran Kosović, s oprezom prate nastavak sezone uzimajući u obzir globalna događanja.

- Svibanj je po broju posjetitelja na razini 50 posto 2019. godine što je za šest puta više nego je bilo lani u istom mjesecu. Najave za srpanj i kolovoz su dobre, nadamo se, a to su naše projekcije, dosegnuti nekih 60-ak posto 2019. godine što bi bio uspjeh za ovu godinu – smatra Kosović.

image

Turisti u obilasku gradskih zidina

Božo Radić/Cropix

Prema podacima DPDS-a u svibnju je zidine posjetilo 66529 posjetitelja, a u 2019. godini koju volimo uzeti za usporedbu, u tom istom mjesecu ostvareno je 162894 posjeta zidinama. U prvoj polovici lipnja zidinama su prošetale skoro 44 tisuće posjetitelja, a u 15 lipanjskih dana famozne 2019. bilo ih je nešto malo više od 92 tisuće.

Broj posjetitelja na zidinama povezan je i sa situacijom u Zračnoj luci. Što više letova, više posjetitelja gradskih mira.

- Pratimo letove jer smo primijetili korelaciju između broja letova i posjetitelja na zidinama. Dosta ovisimo o broju slijetanja u Čilipe a to nam je i pokazatelj što nas čeka – kaže predsjednik DPDS-a a za kruzere, jer 'kruzeraši' su redoviti posjetitelji najposjećenije dubrovačke znamenitosti, kaže kako su se vratili ali u manjem obujmu od uobičajenog.

image

Vedran Kosović, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine

Božo Radić/Cropix

Rekordan dan u dosadašnjem tijeku sezone, bio je 10. lipnja, kad je zidinama prošetalo 4506 ljudi. Usporedbe radi, tog dana prije tri godine bilo je 6611 posjetitelja. U predkorona vremenu, znalo se brojiti i do deset tisuća posjetitelja dnevno.

Zbog covid krize svi projekti održavanja i obnove povijesnih znamenitosti su stavljeni u mirovanje, no, iako sramežljivo, ponovno su vidljive skele na zidinama.

- Pokrenuli smo neke manje investicije, sanirana su Vrata od Ponte, putem donacije Dubrovačkoj biskupiji dovršili smo planirane radove na krovu katedrale, kupolu i otvore, a sada je postavljena skela na unutarnji dio zidina od Vrata od Pila prema Puncijeli – govori Kosović pa posebno ističe kako su se cijelo covid vrijeme kontinuirano provodili radovi na Kneževu dvoru na Lopudu zahvaljujući donaciji Zaklade Caboga Stiftung.

image

Turisti u obilasku gradskih zidina

Božo Radić/Cropix

- Pratimo sezonu i kakvi će biti rezultati, a na nama je da promišljamo i odlučimo koje projekte od onih što su zaustavljeni prve otvarati, dati im prioritet i naći način kako nastavljati dalje s njima. Realno je očekivati kako će nakon turističke sezone odnosno na jesen neki projekti nastaviti većim intenzitetom – najavljuje naš sugovornik.

Spomenimo još, zidine je 2019. godine obišlo oko milijun 250 tisuća posjetitelja, a samo godinu poslije ostvareno je tek 10 posto od spomenutog prometa, blizu 150 tisuća. Lani je zidine posjetilo blizu 400 tisuća posjetitelja.

Od 60 djelatnika, 12 sezonaca

Unatoč trzavicama unutar samog DPDS-a, pa i onog na relaciji Grad – Društvo, koje su punile medijski prostor u proteklom vremenu, situacija je mirnija. Društvo je napokon riješilo i radni status višegodišnjih djelatnika koji su u Društvu radili čak i do 18 godina na određeno vrijeme, odnosno sezonski. Dvadeset djelatnika, biljetera i kontrolora, dobilo je ugovore o stalnom radnom odnosu. Kako ističu u DPDS-u, trenutno je u Društvu zaposleno 60 djelatnika, od čega 20 posto sezonski na određeno, a ostatak na neodređeno vrijeme.

- Prati se situacija, redovito sjednemo sa zaposlenicima, osluškujemo njihove primjedbe. Dio zaposlenika je dobio ugovore na neodređeno vrijeme, a dio je ostao na određeno. Bitno je naglasiti, ugovori na neodređeno dobiveni su po jasnom kriteriju, odnosno koliko godina su bili zaposlenici društva. Za očekivati je u budućnosti da će dio ugovora na određeno isto ići na neodređeno. Ne radimo nepotrebna zapošljavanja ali se trudimo imati optimalan broj ljudi zaposlenih na neodređeno, a uvijek ćemo dopunjati sa sezoncima. Preko ljeta, kad studenti završe fakultetske obveze, preko Student servisa zaposlimo i nekoliko studenata kao ispomoć u danima kada je najveća potreba – pojašnjava predsjednik DPDS-a Vedran Kosović.

 


 

27. travanj 2024 02:53