StoryEditorOCM
DubrovnikODLUKA O PARKINGU|

MUKE OKO ‘PAŠČARE‘ Barač: Gradonačelnikove izjave su za YouTube

Piše DV
17. prosinca 2020. - 15:43
"Odluka o naplati parkiranja odnosi se na takozvanu Paščaru, znate da smo u procesu parkinga na Gracu jer su građani ostali bez velikog broja mjesta, omogućit ćemo im parkiranje na Paščari - rekao je gradonačelnik Franković, a za riječ se odmah javio SDP-ov Jadran Barač.
- Na trgovačkom sudu vodi se postupak oko utvrđenja ništetnosti ugovora oko Sanitata i Sindikata. Ako bude poništeno, Sqanitat će morat vratiti 150 tisuća kuna - podsjetio je Barač.
-Vijeće je donijelo odluku i o tome se očitovao i Visoki upravni sud RH potvrdivši ustavno i zakonsko prava Grada: odrediti parkirališta kao posebne zone parkiranja, hoće li se parkiranje naplaćivati, pravo zabrane parkiranja, odrediti druga pitanja koja nisu uređena Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Potvrđeno je od istog suda da je Grad ranijom odlukom želio ostvariti legitiman cilj, to je meritum odluke suda. A cilj je bio osigurati nesmetano odvijanje nesmetano odvijanje prometa, pružanje adekvatne usluge putnika, uređenje prometa i otklanjanje zagušenja. Sud je smatrao da je potrebno drugačije promišljati oblik ostvarivanja cilja, i tu smo pogriješili, priznajemo. Sud smatra da je pravo Grada imati takve površine, stavljati drugima na korištenje, ali za to treba raspisati javni natječaj da njima može gospodariti. Više puta sam rekao da radimo u interesu građana, nećemo se dogovarati, kad nam se nudi dogovor, da pustimo jedno-dva vozila neke druge grupacije jer će se u protivnom žaliti, na to ne pristajemo. Dok je prijašnji bio na čelu taksi udruženja, ovo što smo usvojili bio je njegov prijedlog. Kad je prestao biti predsjednik udruženja, zbog toga nas je i tužio. Legitimno, ali eto, nek se zna" - odgovorio je gradonačelnik.

-Sud je u kolovozu 2019. nedvosmisleno je stavio ovu odluku van snage, a iz nje je proizašao ugovor Sanitata s podružnicom. Morali ste automatski suspendirati taj ugovor, do pravorijeka, koji je stigao nedavno. Pozivate se na stvari koje nemaju veze s vezom i još uzrokujete dodatne troškove!" - odgovorio mu je Barač.

Franković je ponovio već rečeno, dodajući da se izrađuje nova odluka kompatibilna s odlukom Visokog upravnog suda, a Barač, kao i cijele sjednice, ponudio je drugačije gledanje na stvari riječima: 'Pa ovo što vi govorite, ovako nepovezano, pa ovo je za YouTube!". Prepirka se nastavila, Potrebica ističe kako su svoje taksiste stavili u bolji položaj od onih koji samo dođu ljeti 'jer su oni naši poduzetnici, cijelu godinu'. I opet bi, dodao je, dignuo ruku za tih 200-tinjak dubrovačkih obitelji.

-Istina je, imali smo niz sastanaka, zbog čega me je sad gradonačelnik prozvao, bilo smo silno zainteresirani urediti to neliberalizirano tržište, čelnik udruženja je zaista zagovarao ovaj model, pa kad se sve promijenilo i došla liberalizacija, sve je postalo prijepor i privatna tvrtka je tužila, odnosno taj isti čovjek, pa mu čestitam što je uspio. Nismo bili kukumari, svjesno sam dignuo ruku za dubrovačke taksiste." - zaključio je Potrebica.

MOST-ov Maro Kristić dodao je kako su svi vijećnici postupili jednako, htijući stvoriti privilegirani položaj domaćima na neki način.
-Paščara postaje dostupna građanima, a treba čekati pravorijeke i tada donositi druge odluke. Ostaje pitanje kako utvrditi legitiman interes, a da to ne bude šačica ljudi, nego zaista za skupinu od 200-tinjak taksista".

-Nikad nećete razumjeti što znači upravljati javnim dobrom i zato vam je sud to i ukinuo! - poentirao je Barač. MOST-ova Dolores Lujić osvrnula se na ugovor Sanitata i Sindikata prijevoznika.
-Ugovor je sklopljen na godinu dana, pa je i bez presuda istekao, nemamo što raspravljati jer ugovor više ne postoji. Točno je da smo u liberalizaciji htjeli zaštititi dubrovačke taksi prijevoznike, pa ne znam zašto se vi uopće zalažete - uputila je pitanje vijećniku Baraču.
26. travanj 2024 17:35