StoryEditorOCM
DubrovnikNOVO NASELJE NA NUNCIJATI

| MATO FRANKOVIĆ POKRENUO PRIČU S MRTVE TOČKE - Obećano prije 25 godina neki među braniteljima nisu dočekali

Piše Gabrijela Bijelić
29. srpnja 2020. - 19:57
S umjerenim optimizmom pedeset i četvorica hrvatskih branitelja i ratnih vojnih invalida dočekalo je predstavljanje prilagođenog UPU-a braniteljskog naselja na Nuncijati. Na listi čekanja su stambeno nezbrinuti sudionici Domovinskog rata koje (još) ne napušta nada da će nakon četvrt stoljeća čekanja konačno dobiti vlastiti krov nad glavom koji im je po slovu Zakona pripao još 1996.


image
Prema predloženom UPU-u, u braniteljskom naselju na Nuncijati stan bi dobila 54 sudionika Domovinskog rata
Božo Radić/Hanza media


Bauk birokracije


- A što bih rekao, osim da se ipak nešto kreće! Bit ćemo sigurni da stvari idu nabolje onog momenta kad se branitelji uknjiže na svoje obećane parcele na Nuncijati. Naznaka ima. Planira se izgradnja pristupne ceste na terenu koji je u stopostotnom vlasništvu Grada Dubrovnika, a za UNESCO-ovu studiju ne bi trebalo brinuti. Povijesne vizure Grada neće biti narušene jednostavno zato što se Nucijata ni ne vidi iz spomeničke jezgre – kaže predsjednik dubrovačke HVIDRA-e Ivo Lučić. Rastužuje ga što među braniteljima s liste čekanja za Nuncijatu već ima i pokojnih. One žive, među kojima je najviše pedesetogodišnjaka i podstanara u kasnim četrdesetima, manje od infrastrukture koja na Nuncijati postoji i iskoristiva je, brine – bjelosvjetska birokracija:

- Mislili smo da je 2016. godine donošenjem novog UPU-a priča s našim stanovima na Nuncijati konačno završena, no onda UNESCO predlaže buffer zonu koja obuhvaća i Nuncijatu i ne dopušta da išta s kopna kvari pogled na Grad pa tako ni braniteljsko naselje. Kad su neki dan predstavljali UPU, rekli su da u ovoj novoj varijanti ne bi trebalo biti problema s pozitivnim mišljenjem UNESCO-a, iako nitko od domaće struke i politike ne može za to jamčiti – zabrinuti su budući stanari Nuncijate. Oni svakodnevno osluškuju što će se događati nakon što je gradska uprava putem nadležnog Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša 14. srpnja na web stranicama oglasila ponovnu Javnu raspravu o Prijedlogu Urbanističkog plana uređenja stambenog naselja za branitelje na Nuncijati.

image
Prema predloženom UPU-u, u braniteljskom naselju na Nuncijati stan bi dobila 54 sudionika Domovinskog rata
Božo Radić/Hanza media


Plan potom odlazi na suglasnost Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja, a HIA Studija procjene utjecaja na dobro Svjetske baštine UNESCO-u na ishođenje mišljenja, što je temelj za konačnu odluku Gradskog vijeća.
Usvajanjem UPU-a, obećavaju urbanisti iz gradske uprave, uklanja se i posljednja prepreka za dodjelu zemljišta braniteljima unutar zone na površini od 4,96 hektara. GUP područje definira kao neizgrađenu zonu mješovite namjene srednje gustoće – pretežito stanovanje. Predloženim UPU-om dodatno su postroženi uvjeti gradnje radi uklapanja buduće gradnje u sliku grada i provedena parcelacija zemljišta radi utvrđivanja novih građevnih čestica.


Vizualna izloženost


U studenom 2019. godine Izmjenama i dopunama GUP-a na području Nuncijate ucrtana je za braniteljsko naselje i nova trasa spojne ceste-priključak naselja na Jadransku magistralu. Nova cesta u potpunosti prolazi preko zemljišta u gradskom vlasništvu pa za razliku od stare trase nije potrebno izvlaštenje.

image
Ovako je zamišljeno novo braniteljsko naselje na Nuncijati
Grad Dubrovnik


- Grad Dubrovnik unutar obuhvata Plana želi osigurati usklađeni vizualni identitet građevina i jedinstveno krajobrazno uređenje pojedinih cjelina, te olakšati ishođenje pojedinačnih akata za gradnju braniteljskih stanova – poruka je iz Grada Dubrovnika.
Također se doznaje kako je Studija procjene utjecaja UPU-a naselja za branitelje na zaštitnu buffer zonu u smislu vizualne izloženosti pokazala je kako se planirana gradnja uklapa u matricu postojeće izgradnje Nuncijate i Grada Dubrovnika:

- Visina budućih objekata ne nadvisuje susjednu postojeću izgradnju, kao i hrbat na padinama Srđa. Iako analiza vizualne izloženosti pokazuje da je prostor obuhvata UPU-a vidljiv s točke gledišta Boninovo, to realno nije slučaj s obzirom da pogled zaklanjaju postojeće izgrađene strukture - kažu analitičari i zaključuju da su predviđeni zahvati UPU-a Nuncijata s priključnom prometnicom na državnu cestu D8 na baštinu neutralni s obzirom na udaljenost od granica dobra Svjetske baštine. Minimalno je negativan na šire zapadno područje zaštitne (buffer) zone, pa su predložene mjere za ublažavanje tih utjecaja.

image
Prema predloženom UPU-u, u braniteljskom naselju na Nuncijati stan bi dobila 54 sudionika Domovinskog rata
Božo Radić/Hanza media
07. svibanj 2024 03:12