StoryEditorOCM
DubrovnikO GUP-u |

MATO FRANKOVIĆ Kad dođu izmjene GUP-a nadam se da ćete imati snage podignut zelenu palicu. Kako će izmjene izgledati, mnoge će zaboliti i glava i špag

Piše Kristina Filičić
4. lipnja 2020. - 12:40
Maro Kristić (MOST) zanimalo je stanje po pitanju uzurpacije javnog pomorskog dobra na području Rijeke dubrovačke što je 'prešlo svaku mjeru pogotovo jer su neki od toga razvili unosan biznis'. Jedan privatni vlasnik u Lozici uzurpirao je česticu u vlasništvu grada Dubrovnika i spriječi o prilaz građanima javnom pomorskom dobru?

- Obala Rijeke dubrovačke se niti nasipa niti gradi od jučer. Traje 70 ako ne i 100 godina. Kontinuirano. I svake godine imamo nove muliće. Vlada je Prije godinu dana u Gradu je održana sjednica Vlade na kojoj je Vlada dala potporu gradu za rekonstrukciju obale rijeke. Poduzeli smo više radnji kako bi tu priču doveli kraju, treba nam još par mjeseci. U ministarstvu mora smo razgovarali o tome. Svi ti mulići će biti srušeni iako imamo i par mulića koji su izgrađeni uz građevinske dozvole. Što se tiče Lozice utvrđuju se imovinsko pravni odnosi na toj čestici ako je to naše uredit će se put.

Kristić je također konstatirao kako se Grad pretvorio u gradilište a 'investitori koriste pogodnosti GUP-a'. Kada će grad naložiti invstitorima da poprave ono što su uništili na javnim površinama?
- ​Građevine na području grada Dubrovnika čudnih, nečudnih, možebitnih, bitnih, da nešto razjasnimo, da smo imali zakonsku obavezu svi mi promijeniti GUP prvog dana stupanja na dužnost ove gradske uprave pitam bi li zaustavili tu gradnju? Ovu aktualnu ne bi jer se radi o postupcima koji su započeti i koji traju niz godina. Znate da se dan danas u gradu grade zgrade po onom GUP-u koji je vrijedio do 2003. onom iz doba Jugoslavije jer je postupak započeo tada. U trenutku kad vam predstavimo izmjene GUP-a interesira me tko će tada dignuti zelenu palicu. To će biti vrlo skoro - kazao je gradonačelnik Mato Franković i posebno se zahvalio društvu arhitekata koje je 'nesebično odlučilo pomoći u tekstualnim izmjenama GUP-a kojima se može napraviti puno reda u prostoru prije samih izmjena'.
- Ne možete mi reći da sam ikad bio predstavnik ikog osim samog sebe. Kad dođu izmjene GUP-a nadam se da ćete imati snage podignut zelenu palicu jer to kako će izmjene izgledat mnoge će zaboliti glava i špag.
28. travanj 2024 12:08