StoryEditorOCM
DubrovnikSTALI RADOVI NA PESKARIJI

Maro Hajdarhodžić: ‘Ukoliko se žalba odbije i ako nastave s nebulozama, onda će pravnici sve uzeti u svoje ruke‘

Piše Silvia Rudinović
23. travnja 2020. - 14:28
„Uhvatio nas je!“, ironično je komentirao Maro Hajdarhodžić, vlasnik tvrtke Mea Culpa, rješenje Konzervatorskog odjela u Dubrovniku o privremenoj obustavi radova na Peskariji. Objavom projekcije projekta uređenja dijela stare gradske luke, za koji Hajdarhodžić plaća koncesiju Županijskoj lučkoj upravi Dubrovnik, društvene su mreže preplavljene komentarima što je na reakciju navelo i lokalne političare. Upravo je to, smatra investitor, razlog zbog kojeg su ga konzervatori u srijedu posjetili i odlučili zaustaviti projekt.

image
Tonči Plazibat


- Pozivaju se na nove temelje površine 25 puta 50 i dubine 20 centimetara koji nisu, po njima, sukladni projektu. Zapravo se radi o betoniranju postojećeg temelja što se s lakoćom moglo, da je to zatraženo, odmah ukloniti. Nismo iskopali cijelu Peskariju niti salili beton na 100 kvadrata. Takvo što nikad ne bismo uradili. Kad su u srijedu došli konzervatori, izvođač radova je rekao da će to odmah ukloniti, ali rečeno je: ne, ne može! – govori Maro Hajdarhodžić.


Žalba, pa tužba?

- U projektu stoji da se nove montažne kućice vežu na postojeće temelje. Kad smo otvorili ploče, utvrđeno je kako su u nekim zonama stari temelji nestali utjecajem soli i mora. Ono što mnogi ne znaju i nisu vidjeli, ispod tih ploča su užasno jaki i debeli temelji ostali još iz doba kad je bila postavljena dizalica radi obnove nakon posljednjeg velikog potresa u Dubrovniku. Dakle, tu ima temelja i temelja. U čitavoj se priči tražila dlaka u jaju kako bi se zaustavili radovi – komentira Hajdarhodžić i najavljuje žalbu na konzervatorsko rješenje.

image
Maro Hajdarhodžić: "U čitavoj se priči tražila dlaka u jaju kako bi se zaustavili radovi"
Ahmet Kalajdžić


- Ukoliko se žalba odbije i ako nastave s nebulozama, onda će pravnici sve uzeti u svoje ruke – najavljuje Hajdarhodžić.


Čitava priča pokrenuta je prije dvije i pol godine. Pola godine trajala su istraživanja i pripreme, potom je idejni projekt predstavljen stručnoj skupini Ministarstva kulture. Glavni projekt predan je u listopadu 2018., da bi u prosincu prošle godine investitor dobio 'blagoslov' konzervatora i potvrdu glavnog projekta. Hajdarhodžić kaže kako se u tom razdoblju projekt poput ping-ponga razmjenjivao na relaciji Zagreb-Dubrovnik do konačnog rješenja. Iz toga se može zaključiti kako nitko u tom postupku nije nalazio estetskih prepreka u prihvaćanju konačnog projekta, a koje je sad zapravo glavna meta u javnom diskursu.

Je li do temelja ili vizura?

Početkom tjedna o uređenju Peskarije oglasio je gradonačelnik Mato Franković izjavom da bi trebalo privremeno zaustaviti radove kako ne bi došlo do narušavanja vizura spomeničke baštine, što dva dana kasnije uistinu i dogodilo.

- Grad Dubrovnik u navedenom postupku nije sudjelovao, a nakon što je prvi put vidio idejno rješenje gradonačelnik je svoj stav izrekao investitoru - Županijskoj Lučkoj Upravi, a putem župana Nikole Dobroslavića. Dakle, iz dokumenata koji su dostupni Gradu, kao i iz dokumenta kojim se obustavljaju radovi, investitor nije privatni poduzetnik nego Županijska lučka uprava – kažu u gradskoj upravi.

image
Tonči Plazibat



Hajdarhodžić kaže kako je Županijska lučka uprava Dubrovnik nositelj projekta, jer upravlja gradskom lukom, ali da je investitor njegova tvtka Mea Culpa. Projekt je izradio arhitektonski ured Omega Engineering, a radove izvodi Dom izgradnja.

Iz gradonačelnikova ureda poručuju: "Očekuje se da se napravi prihvatljivo rješenje koje poštuje stroge konzervatorske smjernice. Vjerujemo, iz razgovora s odgovornim osobama, da su svi spremni napraviti prilagodbu projekta“.

- Svi koji su imali što reći o tom projektu, u tom dugom razdoblju otkako je predstavljen Ministarstvu kulture, rekli su svoje. Stoga me začuđuje da Ministarstvo sad revidira isti taj projekt. Prikaz 3D objavljen u medijima je bio tek radni materijal kojim se htjelo ispitati volumenske odnose i ne sadrži materijale o kojima se ovdje radi, a to su čelične cijevi umotane u tendu. Trideset godina radim ovaj posao i važno mi je upravo to da se ne narušavaju vizure Grada. Suncobrani su inače visoki 3,5 metra, a visina projektiranje konstrukcije za čitav je metar niža upravo radi uklapanja u vizure. Jednako tako, konstrukcija i tenda koju nose četiri montažne kućice, bit će odmaknuta tri metra od zidina – napominje Jelica Peković, vlasnica arhitektonskog ureda Omega Engineering.

image
Tonči Plazibat


Novo ili popravak?

Provedena je, kažu u Ministarstvu kulture, naknadna revizija projekta. "Očevidima Konzervatorskog odjela u Dubrovniku izvršenim 9. travnja i 22. travnja 2020. godine, utvrđeno je da su građevinski radovi započeli uklanjanjem postojećeg popločenja i izvedbom temelja za konstrukciju kioska i nadstrešnice. Uvidom u projektnu dokumentaciju utvrđeno je da izvedba novih temelja nije predviđena odobrenim projektom te je u suprotnosti s montažnim karakterom gradnje na kojem se zasnivala potvrda glavnog projekta, stoga je bilo potrebno zaustaviti daljnje radove", kažu iz Ministarstva kulture. 

- Nisam dobila rješenje Konzervatorskog odjela, pa ne mogu komentirati sadržaj. Međutim, ako je točno da se ističe problem s temeljima, moram pojasniti kako su prije projekta obavljena arheološka istraživanja, pod vodstvom pok. Ivice Žile. Ispod popločenja su temelji za veliku dizalicu koja je svojedobno bila postavljena nakon potresa. Ti su temelji zakopani, na mjestima su se trusili i to je trebalo popraviti. Ništa drugo! Ne znam vide li kolege u tome problem, ja ga ne vidim. Mi sad radimo montažne građevine, koje ne mogu imati konstruktivne probleme – objašnjava Jelica Peković i najavljuje objavu novog 3D prikaza budućeg izgleda Peskarije.
26. travanj 2024 09:54