StoryEditorOCM
DubrovnikGrade li se vile?

Luku Šipansku zabrinuo bager, mještani se žale: Englezi bez problema grade uz more, a mi ne možemo ni solar postavit’!

Piše Ahmet Kalajdžić
8. lipnja 2023. - 07:25

Na posti uz more u Luci šipanskoj, gdje se desetljećima suše mreže i čuva ribarski alat, nedavno je bager počeo čistiti teren. Je li na pomolu početak izgradnje luksuznih vila zabranjenoj zoni blizu mora, kako to sugerira dojava koja nam je u redakciju stigla s Elafita, otišli smo provjeriti na lice mjesta.

image

Pogled na Luku šipansku i hotel koji više ne radi

Ahmet Kalajdžić/

Solionica srđela

Bivši predsjednik mjesnog odbora Božo Brajević negoduje, kaže da se drugima dopušta gradnju tik uz obalu, a domaći ne mogu graditi ni ono što je u građevnoj zoni! Sin mu, kaže, pet godina čeka dozvolu za ne za gradnju nego adaptaciju kuće jer do nje nije ucrtan kolni put. O izgradnji rezidencijalnih objekata u Luci kaže:

image

Bivši predsjednik MO Luka Božo Brajević

Ahmet Kalajdžić/

- Te rezidencijalne vile su lijepe na slici i gradile bi se na parceli koju su kupili neki zagrebački fondovi. Panoi stoje već sedam godina i djeca se tamo igraju. Tko zna hoće li se sve to preprodati? Nitko ne zna tko dolazi u Luku i zašto! Bio sam 20 godina na čelu MO Luka ali ni novi čelnik neće ništa učiniti jer nema odriješene ruke. Ne drži se do mjesnih odbora, gradske vlasti dođu i čuju nas, kažu riješit će, ali i prije povratka sve zaborave! - revoltiran je Brajević.

image

Domaćica Đurđica Margaretić Marković

Ahmet Kalajdžić/

U poštanskom uredu Đurđica Margaretić Marković ispričala potvrđuje kako je teren uz ribarske mreže nedavno očišćen, no ona tvrdi da se neće graditi uz obalu, nego na lokaciji solionice srđela.

image

Domaćica Đurđica Margaretić Marković i poštar Gašpar Boroje

Ahmet Kalajdžić/

Poštar Gašpar Boroje za tablu s atraktivnom simulacijom rezidencijalnih objekata kaže:

- Sve je to još ideja i reklama. Vjerojatno treba privući ulagače. Od rođenja živim u Luci i nek ljudi grade. To će oplemeniti prostor, ali mi nećemo profitirati niti će poboljšati kvalitetu života - kaže listonoša. Na biciklu prolazi umirovljenik Velimir Kunčević čovjek koji je nakon rata pokrenuo peticiju za povratak općine Šipan:

image

Umirovljenik Velimir Kunčević

Ahmet Kalajdžić/

- Ne znam kako, ali je dio parcele vlasništvo Pera Vićana i hotela “Admiral”. Tabla je tu već puno desetljeće, a ako se gradilo bit će tamo gdje su ostaci solionice - ističe Velimir.

Admiral i Čemprijesi

U prolazu uskim skalama dolazimo do 1963. godine zatvorene solionice. Stotinjak metara od obale ostaci su barem dvaju ruševnih objekata s kojim se sustavom samoposluge uzimao opeke i kamen. Što će i hoće li išta niknuti oko omirina, teško se može zaključiti po oglašenom britanskom web siteu braemoregroup.com i brošurama “Little Black Book of Braemore”.

image

Slikovite mreže iza kojih je parcela s tablom-mamcem za rezidencijalne ville

Ahmet Kalajdžić/

A ta sadrži 20 stranica i fotografija mediteranskih destinacija, gdje se Šipan spominje tek usputno. Detaljnije piše tek da je parcela na hrvatskoj obali za 14 planiranih rezidencijalnih apartmana kupljena u jesen 2009. i - ništa više!

Želeći doznati više tražimo novog čelnika MO Luka šipanska, profesora Marina Muratija:

image

Novi predsjednik MO Luka šipanska Rinko Murati

Ahmet Kalajdžić/

- Ma kod mreža se neće graditi ništa, to je dio priče o “aferi Čemprijesi”. Zadnji je nekim Španjolcima prodavao general Zagorec. Na kraju, nikom ništa! Suvlasnik je i dalje hotel Admiral, a famozni Jupiter fond je ovog siječnja prodao ruševnu trokatnicu na rivi za koju smo tražili obnovu jer može pasti kamen i nekog ubiti. Poviše mjesta se grade tri zgrade s apartmanima, a s druge strane vale uz obalu je gradilište vlasnika tvrtke koja radi po Šipanu. Na državnoj parceli i pomorskom javnom dobru bio je mali magazin kojeg je vlasnik prodao te se ove zime počelo krčiti. Kako je uspio? Kod nas se sve može! I Rus je kupio Villu Katino i još izgradio dvije “slične”! Lokalni stručnjak je tad rekao da nikad neće dozvoliti gradnju, ali se to riješilo a on je potom kupio jedrilicu! A kad mi domaći idemo štogod graditi, slijede inspekcije i strogi uvjeti. Ne smijem postaviti ni solare jer smo, iako udaljeni 50 metara, prvi red do mora. Ali, možete izgraditi kašun od kuće! Na otok će se vratiti samo onaj tko nešto ima, ali i on teško jer mora dosta uložiti - ljuti se Murati.

26. travanj 2024 10:10