StoryEditorOCM
DubrovnikREZULTATI NADZORA U ZAGREBAČKOJ

KRENULO JE Uber osvaja Dubrovnik, taksisti tvrde da konkurencija vozi bez dozvole grada

Piše Ahmet Kalajdžić/SD
9. lipnja 2018. - 13:03

Ovotjedna združena akcija gradskih prometnih redara i prometne policije pokazala je sve razmjere prometnih gužvi kojima, potvrdilo se, uvelike pridonose i vozači koji koriste platformu Uber.

Uz oko 460 autotaksi vozača koji gravitiraju poslovnom centru Dubrovnika te Zračnoj luci u Čilipima, navodno je na gradskom području već angažirano dvjestotinjak vozila Ubera te oko 80 vozila raznih agencija ili obrta za prijevoz putnika.

Bio je to dostatan razlog da djelatnici Odsjeka za prometno redarstvo Grada Dubrovnika ove srijede, u suradnji s djelatnicima Prometne policije, ostvare nadzor nad autotaksi prijevoznicima putnika i vozilima kojim se obavlja prijevoz putnika u unutarnjem cestovnom prometu.


- Nadzor vozila za autotaksi prijevoz obavljen je ovaj put samo u Zagrebačkoj ulici i to od 10,30 do 11,45 sati- rečeno nam je iz gradske uprave Dubrovnika, odakle naglašavaju kako su se utvrđene nepravilnosti u većini slučajeva odnosile na nedostatak potrebne dokumentacije u vozilu, dok je za jedno vozilo utvrđeno da poslove autotaksi prijevoza obavlja sukladno licenciji po prijašnjem Zakonu.


- Niti jedan vozač Ubera ne ispunjava odredbe novog Zakona o cestovnom prometu. Naime, vozači nemaju ispunjene uvjete niti dozvole lokalne samouprave za obavljanje autotaksi prijevoza putnika. Naime, ako lokalna uprava na zahtjev ne odgovori u roku 15 dana, tada je nadležno Ministarstvo prometa, za što su predviđene kazne i do 100 tisuća kuna. Koliko mi je poznato, nitko od vozača platforme Uber još nije zatražio dozvolu grada Dubrovnika za prijevoz putnika! Inače, kako Uber naplaćuje i dodatni iznos koji se odnosi na vrijeme trajanja vožnje, dubrovački je plavi taksi trenutačno zbog gužvi koje produljuju vožnju i do 35 - 40 posto jeftiniji! Primjerice, od Ploča do Lapada cijena pojedinačne vožnje u plavom taksiju uvijek je 37- 42 kune, dok Uber uslijed gužvi naplaćuje i više od 70 kuna - tvrdi taksist Ivica Smoljko.


Predsjednik Udruženja dubrovačkih autotaksi vozača na odlasku Božo Miletić pozdravlja obavljene kontrole prometa:

- Apeliramo na prometne redare i službenike MUP-a i Carine RH da tijekom turističke sezone što češće bez najave obavljaju kontrole cestovnog prometa jer prijevoz mnogi obavljaju nezakonito, da ne kažem na divlji način – rekao je Miletić i zapitao se je li itko od uberovaca podnio zahtjev za obavljanje prijevoza, te zašto lokalna samouprava uopće tolerira takvo stanje?

26. travanj 2024 13:58