StoryEditorOCM
DubrovnikUSTAV JE JASAN

Krenula je sezona kupanja, pitali smo Županiju i pravne stručnjake tko mora osigurati čišćenje plaže u Uvali Lapad

Piše Anton Hauswitschka
17. travnja 2024. - 07:32

Na dubrovačkom području, zahvaljujući pravim ljetnim temperaturama početkom travnja, ove je godine je ranije nego inače krenula sezona kupanja u moru. Kako raste temperatura mora koja je ovih dana dostigla 20 Celzijevih stupnjeva, tako se pune dubrovačke plaže posebice one najatraktivnije koje su pod koncesijskim ugovorima. Jedna od njih je i plaža Sumratin u Uvali Lapad za koju su tvrtke Dubrovački zalasci sunca i Mucić 2015. godine s Dubrovačko-neretvanskom županijom 2015. godine potpisale ugovor o koncesiji na i10 godina uz koncesijsku naknadu od 40 tisuća eura godišnje plus promjenjivi dio koncesije od tri posto od prihoda i uz obvezu ulaganja od 13,5 milijuna eura.

‘Mi smo ih upozoravali‘

Iako se poslovna budućnost Sunseatbeacha smatrala neupitno uspješnom, zbog višegodišnjeg čekanja na odluku Vrhovnog suda RH o zakonitosti dvaju proturječnih presuda Visokog upravnog suda koje su se odnosile koncesije na ovoj plaži, tvrtka Dubrovački zalasci sunca pokrenula je krajem prošle godine postupak likvidacije te iza sebe ostavila dug od 822 tisuće eura na ime koncesijske naknade Dubrovačko-neretvanskoj županiji, no istovremeno od Republike Hrvatske potražuje obeštećenje za investiranih skoro 14 milijuna eura. Naime, jedna odluka Visokog upravnog suda iz 2019. kaže da su Dubrovački zalasci sunca legalno izabran koncesionar, dok druga iz 2020. godine osporava legalnost izbora koncesionara. Iako brojni ugostiteljski objekti i drugi sadržaji na lapadskoj plaži ne rade, Dubrovčani i dalje njome zimi šeću, a ovih se dana uz brojne turiste i kupaju te na plaži, uz ono koje izbaci more, iza njih ostaje smeće koje je do sada uklanjao koncesionar. On pak tvrdi da, dok se ne riješi pravni postupak oko pravomoćnosti rješenja o koncesiji, nema obvezu čišćenja.

image

Ustav RH nalaže državi da skribi o morskoj obali

Bozo Radic/Cropix

Obzirom na dosadašnja iskustva, jasno je da će pravni postupak koji se vodi oko plaže Sumratin zasigurno potrajati, zanimalo nas je na koji način Dubrovačko-neretvanska županije misli osigurati permanentno održavanje plaže, posebice ovog ljeta te jesu li u Ugovoru o koncesiji ugrađeni sigurnosni elementi u slučaju upravo ovakve situacije kakva se sada dogodila. - Kako je poznato i više puta istaknuto u svezi koncesije na kupalištu Sumratin u uvali Lapad, dogodila se je iznimno dvojbena pravna situacija. Naime, po pitanju koncesije donesene su dvije međusobno konkurirajuće presude Visokog upravnog suda, a svi smo u iščekivanju pravorijeka Vrhovnog suda. U međuvremenu je postojeći koncesionar prestao obavljati djelatnost, no to ga ne apsolvira od obveze održavanja prostora urednim i čistim, na što ga je Dubrovačko-neretvanska županija više puta upozorila- poručuju nam iz Županije te dodaju kako su u više navrata istaknuli kako će, ne bude li koncesionar odražavao plažu, u suradnji s Gradom Dubrovnikom, pronaći pravnu mogućnost njezina održavanja o trošku koncesionara. - To se nedavno i dogodilo, a prostor će biti održavan i dalje, naročito tijekom sezone. Napominjemo i ovom prilikom da će, po zaprimanju odluke Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Davatelj koncesije (Dubrovačko-neretvanska županija op.a.) po istoj bez odgode postupiti čime će se ova pravna dvojba u potpunosti otkloniti i područje na kvalitetan način staviti u funkciju- zaključuju u svom odgovoru iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Ustavna obveza

No, pravni stručnjaci za pomorsko dobro i koncesije na njemu s kojima smo razgovarali o ovom slučaju ističu kako je, bez obzira na pravni postupak koji nije okončan, Županija u ime Republike Hrvatske i dalje mora skrbiti za plažu Sumratin te kako na to ne može gledati kao na druge ugovore o zakupu. Stoga  mora osigurati nužne uvjete na njoj, prije svega čistoću i red. Naime, to joj je ustavna obvezna, jer je u Ustavu RH, u članku 52. jasno stoji  kako more i morska obala imaju osobitu zaštitiu Republike Hrvatske, a ta odredba stoji i u novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama. Po njihovu mišljenju čim su Dubrovački zalasci sunca započeli postupak likvidacije, plaža Sumratin ostala je bez koncesionara i skrb o njoj vraćena je Republici Hrvatskoj, odnosno Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Inače, slažu se kako bi u Ugovoru o koncesiji, posebice zbog dugogodišnjeg roka na koji je sklopljen te, kao i u drugim sličnim koncesijama, rizičnosti investicije, trebali stajati odredbe o instrumentima osiguranja.

image

Pravni stručnjaci poručuju kako likvidacijom Dubrovačkih zalazaka sunca Sumratin više nema koncesionara

Mihael Barisic/Cropix

Primjerice, što će se događati u slučaju likvidacije koncesionara? Drže kako u ovom slučaju ne bi pomogli ni pomorski redari koje je, usklađujući se sa novim Zakonom po pomorskom dobu i morskim lukama, već trebao imati Grad Dubrovnik. Naime, Zakon je stupio na snagu 29. srpnja 20203. godine, a lokalne jedinice samouprave kroz svoje odluke trebale su ga implementirati u roku od 90 dana, dakle u listopadu prošle godine. Kako znamo u taj proces Grad Dubrovnik krenuo je tek početkom ove godine, no i da je sve odrađeno u predviđenom roku i dalje ovaj, ali slični problemi na drugim lokacijama pomorskog dobra, ne bi bili riješeni. Naime, kako nam naši sugovornici tvrde, Zakon je nedorečen, pa se tako izričito ne govori što se događa nakon što pomorski redar prijave koncesionara nadležnim inspekcijama zbog recimo neodržavanja kao u slučaju plaže Sumratin.

Ustav RH, članak 52.

‘More, morska obala i otoci, vode, zračni prostor, rudno blago i druga prirodna bogatstva, ali i zemljište, šume, biljni i životinjski svijet, drugi dijelovi prirode, nekretnine i stvari od osobitog kulturnoga, povijesnoga, gospodarskog i ekološkog značenja, za koje je zakonom određeno da su od interesa za Republiku Hrvatsku, imaju njezinu osobitu zaštitu‘

29. travanj 2024 21:47