StoryEditorOCM
Dubrovnikdočekali idealne vremenske uvjete

Kreće turistička sezona, kreće ‘krpanje‘ gradskih ulica! U narednih mjesec dana raditi će se i noću

Piše Ahmet Kalajdžić
12. travnja 2022. - 13:34

-Sad će sezona, a oni tek sada rade! Imali su bez kiše skoro sve dane od početka siječnja do konca ožujka! Što su dosad čekali?

image

Mnoge gradske ulice vape za novim slojem asfalta- detalj iz naselja Peyton

Ahmet Kalajdžić

Pitanja su to što ih je postavio jedan naš čitatelj, ukazavši na već ustaljenu praksu da se s radovimna na "šminkanju" uilica i posebno kolnika krene u sam osvit turističke sezone. Naravno, građani nemaju ništa protiv samih radova i uređenja, jer će konačni rezultat opravdati nastale gužve na prometnicama, bučne automobilske sirene nervoznih i poslovično užurbanih vozača, buku i prašinu nastalu uslijed rada teških građevinskih strojeva. Ali, imaju primjedbe na tajming, na izbor termina za obavljanje radova jer, kako kažu, ništa i nitko ih ne može uvjeriti da su se svi radovi, uz znatno manje gužve i pratećih negativnih posljedica mogli obavioti tijekom zimskih mjeseci kad na gradskim prometnicama ne samo da nema brojnih autobusa i osobnih automobila, nego nema ni kučka ni mačka.

image

Skretanje prema delux-kategorniku Hilton Imperial

Ahmet Kalajdžić

Načinili smo kratki foto- đir gradskim ulicama u lapadskom naselju Peyton a potom od Ilijine Glavice do Minčete i Pila. Još jednom smo se uvjerili smo kako je žiuvot u Peytonu, naselju za kojeg se nekad govorilo da je prestižni gradski kvart sa slikovitim i lijepo uređenim okućnicama i dalje uredan, ali sklad zelenila okućnica još više ističe nesklad asfaltnih kolnika koji su izbrazdani kao od bagera- gusjeničara. Dok smo snimali, jedan je umirovljenik samo dobvacio:- Trebate te iste proimetnice snimiti kad kiša pada: pune su kišnice a zbog lokvi mi pješaci se ne usudimo proći kako nas drski vozači osobnih vozila ne bi "okupali", u čemu izgleda mnogi uživaju! Uz to, pogledajte ove ranije načinmjenme popravke: asfaltni kolnik s brojnim, jasno vidljivim zakrpama pravo je ruglo grada jer, neravan i ovakav s "flekama" odnosno asfaltnim "zakrpama" djeluje kao seoski makadam! Jesui li i ako nisu, zašto nisu naplatili onih 5 milijuna kuna garancije od mikroasfalta nestručno postavljenog još u doba gradonačelnika Andra Vlahušića? S tim su parama mogli promijeniti kolnik na kilometrima gradskih ulica...

image

Mnoge gradske ulice vape za novim slojem asfalta- detalj iz naselja Peyton

Ahmet Kalajdžić
image

Mnoge gradske ulice vape za novim slojem asfalta- detalj iz naselja Peyton

Ahmet Kalajdžić

U želji da doznamo točan odgovor na pitanja čitatelja, dubrovačkoj gradskoj Upravi smo postavili upit postoje li precizno utvrđeni planovi, odnosno lokacije i termini kad slijedi krpljenje oštećenih dijelova kolničkog asfalta te šahtova i asfalta oko njih? Pitali smo ih i koji su zahvati na kolnicima gradskih ulica predviđeni do konca lipnja i zašto se ne skine gornji, oštećeni sloj asfalta s najoštećemnijih ulica te sve presvuče novim slojem.

-U sklopu redovnog održavanja cesta u planu je sanacija, odnosno mjestimični popravci kolnika na čitavom području Grada Dubrovnika. Radovi na sanaciji kolnika izvodit će se od početka sljedećeg tjedna i trajati otprilike 30-ak dana. Na lokacijama na kojima se očekuje veći intenzitet prometa radovi će se obavljati u noćnim satima, a sve kako bi se što manje utjecalo na odvijanje prometa. Predmetnim radovima planirana je sanacija udarnih jama i mrežastih pukotina na prometnicama na području Grada Dubrovnika, a zbog vrste radova isti se obavljaju u proljeće zbog povoljnijih vremenskih uvjeta. Za kvalitetno izvođenje takve vrste radova neophodni su uvjeti određene temperature zraka, kao i sušnijeg razdoblja, bez kiše - odgovaraju iz gradske uprave. 

image

"Zakrpa" ispod Minčete

Ahmet Kalajdžić

Znači, proljetne temperature i niža vlažnost zraka idealni su za postavljanej asfaltn ih zakrpa, a građanima predstoji tek da očekuju kako će se najprometnije dionice popravljati tijekom noći, a se naoružaju strpljenjem jer će nam grad kojeg tako mnogo volimo, nakon predstojećeg šminkanja biti ljepši i doličnije uređen.

27. travanj 2024 19:53