StoryEditorOCM
DubrovnikOBIŠLI SMO MEŠTRE KOJI OBNAVLJAJU MOST U VRATIMA OD PLOČA

Konavljani Pasko, Nikša i Josip: Zamijeniti ćemo dotrajale grede stare 25 godina. Nove hrastove ‘držat‘ će barem trideset godina

Piše Ahmet Kalajdžić
2. ožujka 2022. - 18:03

Na drvenom, nekad pomičnom mostu u gradskim vratima od Ploča u tijeku su radovi na zamjeni drvenih greda. Kako smo doznali, planirano je da, ako to vremenski uvjeti dozvole, svi radovi budu okončani do kraja ovog tjedna. U dogovoru s gradskom upravom i Društvom prijatelja dubrovačke starine koji je investitor i ovih radova održavanja kulturno- povijesne baštine, zbog nesmetane opskrbe žitelja, trgoivina i ugostiteljskih objekata unutar povijesne jezgre Grada, svi se radovi izvode s početkom u 10 sati uijutro kako bi se do tada obavio najhveći dio transporta. Međutim, dogovoren je i osiguran prolaz hitnim te interventnim službama, tako da će stanovnici i fgospodarstvenici povijesne jezgre zapravo neće ni osjetiti radove, ali će učinak obnove biti vrlo brzo uočljiv.Na samom su gradilištu uvjeti rada otežani: radnici su uglavnom ispod konstrukcije mosta preko koje svako malo prometuju karići i ostala dostavna te interventna vozila, ali to uopće ne utječe na koncentraciju izvođača. Glavni izvođač je vlasnik obrta „Paschal“ Pasko Burdželez koji nam, dok steže matice i pričvršćuje upravo promijenjenu gredu uz čeličnu konstrukciju mosta, govori:

image
Zidar Nikša Fiorović i stolar Josip Zlovečera
Ahmet Kalajdžić

- Radim s kolegom Nikšom Fiorovićem, a imamo i kooperanta Jozu Zlovečeru. Planiramo sve završiti do kraja tjedna. Za ovo smo se pripremali puni mjesec dana, a vremenski uvjeti su sad upravo idealni jer nema vele turista i vrijeme odgovara, pa je lakše raditi. Radove smo prilagodili da nitko ne bude oštećen, tako da zastoja ako i ima, nisu duži od 3- 4 minuta. Zamijenit ćemo svu dotrajalu drvenu konstrukciju i ogradu. Stari su već 25 godina, ali očekujemo da će nove, lamelirane hrastove grede koje sad postavljamo, potrajati barem 30 godina! Riječ je o nosivim gredama od kvalitetnog slavonskog hrasta. Bit će ih ukupno 26, dimenzija 14 x 14 cm, a saniramo i metalne nosače, mjenjamo vijke te jamčimo sigurnost naredna tri desetljeća. Svi smo Konavljani i emotivno smo vezani uz naš Grad- kaže Pasko i dodaje:- Vjerujte, neopisiv je i fenomenalan osjećaj obnavljati i uljepšati svoj Grad. Osobno sam bio presretan kad sam čuo da sam izabran za ovaj posao, a još sam sretniji što mogu reći da sam dao sjaj nečem ovako lijepom.

image
Pasko Burdželez pričvršćuje tek postavljene grede uz konstrukciju mosta
Ahmet Kalajdžić

Paskov kolega obrtnik, zidar Nikša Fiorović dodaje:- Nije nam teško raditi, naučili smo i uživamo. Bura je zdrava, a s Paskom je lijepo raditi i odgovoriti na najveći izazov ovog posla: sve napraviti kako treba. Nije teško, ali osjećamo odgovornost. Fotografiraju nas rijetki turisti, mnogi pitaju što i kako radimo, a mi odgovaramo, ali rad ne prekidamo!

image
Nikša Fiorović priprema gredu za zamjenu
Ahmet Kalajdžić

U bijeloj kuti, uz Paska i Nikšu radi i stolar Josip Zlovečera iz Cavtata:- Obrtnik sam od 1994. godine i mogu reći da je krasan, zaravo nezaboravan osjećaj raditi nešto ovakvo za svoj Grad. Dobio sam zadaću promjene gredica drvenim hrtastovima gredama prema ranije utvrđenim dimenzijama. Sve se radi uz nadzor DPDS-a, a u dogovoru s gradskom upravom radimo od 10 ujutro do 16 sati- priča Josip koji nam, na upit što ga je privuklo za stolarski poziv, kaže:- Djed, otac i ja smo stolari iz Pridvorja. Ja sam treća generacija stolara u obitelji, ali ne znam hoće li to i mog sina zanimati. Zasad ne, ali ne znači da neće. Ima vremena da upozna čari ovog obrta ui kojem, kao i sada, vrlo brzo postižemo „radnu temperaturu“ i radimo punoim parom.

image
Stolar Josip Zlovečera
Ahmet Kalajdžić

Veliki promet oštećuje most

Od Renate Andjus, predsjednice Društva prijatelja dubrovačke starine koje je najveći skrbnik povijesne baštine te investitor sličnih zahvata u povijesnoj jezgri doznali smo kako se hrastove grredice mostu redovito mijenjaju jer su istrošene uslijed velikog prometa preko mosta zbog nužne dostave, ali i velikog prometa turista i sugrađana:- Most najviše oštećuju vozila na akumulatorski pogon te grede moramo mijenjati. Ovi su radovi prilika da se provjeri i unutarnja konstrukcija te utvrdi da slučajno nema oštećenja. Inače, vrijednost radova izmjene je 132 tisuće kuna, a od tri ponude DPDS je izabrao najpovoljniju- rekla nam je Renata Andjus.

Na odlasku konavoski meštri nam ističu kako je riječ o laminiranim hrastovim gredama od kojih je svaka nastala ljepljenjem od tri komada hrastovine, što povećava i tlačnu i vlačnu nosivost, otposrnost i nosivost. Također, uvjeravaju nas kako nova ljepila kojima su grede spojene imaju sposobnost jake vezivosti te im produžuju i ukupni vijek trajanja.

image
Radove prekida često prometovanje vozila
Ahmet Kalajdžić
30. travanj 2024 05:39