StoryEditorOCM
DubrovnikSLUČAJ ‘REBEDU‘

Komentar dubrovačke sociologinje i komunikologa: ‘Kad organizirate bilo kakav skup, morate misliti na žene! Imao je Feral Tribune i istaknutih suradnica i novinarki!‘

Piše Bruno Lucić
1. ožujka 2024. - 19:47

Tribine zajedničkog imena "REBEDU" koje se od 7. do 9. ožujka održavaju u Dubrovniku našle su se na udaru kritika jer među pozvanima nema nijedne žene iako se paneli organiziraju baš za vrijeme Međunarodog dana žena. Ovogodišnje izdanje nosi naziv "Kupi mi, mama, jedan mali rat!".

Kao panelisti su tako najavljeni Viktor Ivančić, Boris Dežulović, Drago Bojić, Boris Buden, Andrej Nikolaidis, Milivoj Bešlin, Nebojša Zelić, Igor Štiks, Zoran Predin, Dragan Bjelogrlić, Zoran Kesić, Feđa Štukan, Dragan Bursać, Sinan Gudžević i Tarik Haverić. U sklopu programa najavljen je satirični kabaret povodom 60. rođendana Predraga Lucića.

image

Plakat tribine

Pero Mrnarević se kao organizator u međuvremenu ispričao istaknuvši: ‘žao što sam sastavljanjem ovogodišnjeg programa REBEDU, u kojem su svi učesnici panel-diskusija muškarci i to još na 8. mart, nehotice povrijedio žene čiji rad inače cijenim, a među njima ima i onih koje će biti naše gošće.‘

Dubrovačka sociologinja Nikolina Hazdovac Bajić prokomentirala je ovaj slučaj.

- Pohvalno je da se lijevo orijentirani intelektualci već nekoliko puta susreću u Dubrovniku, držim da je to dobro za naš grad. Međutim, ovaj se put to događa tijekom Dana žena, a nema nijedne žene?! To je jako simptomatično! Mislim da je to čisti ‘gaf‘ organizatora, nešto što su jednostavno previdjeli kad su organizirali cijeli taj događaj. Također, sâm taj previd isto tako puno govori. Ako se organizira skup na bilo koju temu, a da se pritom ne pozove niti jedna žena, time se šalje poruka da su žene još uvijek u ‘slijepoj točki‘. Ako ih se već ne zove spontano na ovakve skupove onda mislim da bi ih se trebalo zvati s namjerom. Jer, bez obzira o čemu govorimo, nije dobro potpuno isključiti žensku perspektivu. To su već govorile feministice davnih dana: bez ženske perspektive vidimo samo pola slike, to je jednostavno tako. Ne mogu vjerovati da u Dubrovniku, ali i šire, ne postoji dovoljan broj kompetentnih žena koje ne bi bile sposobne govoriti na ovu ili na bilo koju temu. S jedne strane se slažem da je to bio ‘gaf‘, sumnjam da je to bilo namjerno ili iz nekakvih provokatorskih poriva, ali mislim da je nužno u bilo kojoj sferi današnjeg društvo uključiti žene. Ako ne spontano onda to mora biti namjerno, poručuje Hazdovac Bajić.

U želji da ispravi propust, Mrnarević je naknadno pozvao panelistice, na primjer Sanju Sarnavku koja je izjavila kako neće sudjelovati.

image

Nikolina Hazdovac Bajić 

Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

- Mislim da je to prijelaz iz jednog gafa u drugi. Shvatio je grešku i to pokazuje da nije bila namjerna. No, o tome je trebalo prije razmišljati. S druge strane, shvaćam zašto se pozvana nije htjela odazvati. Muško i žensko iskustva su dva različita iskustva, znamo iz povijesti da su žene u nekoj potpuno drugoj situaciji. Danas se neke stvari mijenjaju, dapače, jako su se promijenile. Ne možemo govoriti da su žene u daleko lošijoj poziciji kao što su to bile prije, međutim, i ova situacija nam pokazuje da se na nekim stvarima još uvijek mora raditi. Isto tako, cijenim to što se Mrnarević ispričao, time je još jednom potvrdio da je to napravio jer nije razmišljao o tome, ali o tome se danas mora razmišljati, napominje Hazdovac Bajić.

Dubrovački komunikolog Đorđe Obradović također se osvrnuo na ovaj organizacijski propust.

image

U sklopu programa najavljen je satirični kabaret povodom 60. rođendana Predraga Lucića (1964. - 2018.)

Nikola Vilic/Cropix

- Pretpostavljam da organizatori festivala posvećenoga novinaru, književniku, redatelju, glumcu, pjevaču i, da ne nabrajam dalje, svestranoj stvaralačkoj ličnosti, Predragu Luciću, nisu namjeravali ostvariti negativan publicitet izborom sudionika među kojima nema žena. No, to se dogodilo. Osobno se mogu suglasiti s njihovim objašnjenjem da su se vodili prvenstveno pozivanjem osoba bliskih Luciću, osnivačima lista Feral Tribune koji su bili muškarci, ali imao je Feral Tribune i istaknutih suradnica i novinarki kojih su se mogli sjetiti. Osobno ne mislim da je potrebno prebrojavati koliko je muškaraca i žena na nekome skupu i paziti da ih na umjetan način bude podjednako, ali kad se vodi računa o sudionicima koji se bave određenom temom, htjeli ili ne, među njima po logici mora biti i žena samim tim što su se mnoge afirmirale i dokazale ostvarenjima, a ne spolom ili rodnom ulogom, ističe Obradović koji dodaje:

 

- Budući da sudjelujem na skupovima iz komunikacijskih znanosti, znam da je na njima u pravilu više žena, nego muškaraca, kao što je i na studijima na kojima predajem više studentica, nego studenata pa preporučujem organizatorima da naknadno pozovu kolegice koje bi i te kako mogle dosta toga reći o Predragu Luciću, novinarstvu, književnosti, kazališnoj umjetnosti, političkim i društvenim kretanjima u različitim razdobljima. Vjerujem da će taj festival i njegovi sudionici sadržajem izlaganja izazvati još dosta prijepora u javnosti, kao što ih je za života izazivao Predrag Lucić, pa će spol sudionika pasti u drugi plan, zaključuje dubrovački komunikolog.

05. svibanj 2024 15:16