stdClass Object ( [id] => 1312142 [title] => Koliko neradni praznik šteti turističkom Dubrovniku? Trojić: ‘Jedan dan nikoga neće ubiti!‘ Vlasnica suvenirnice: ‘Ovo je strašno, gubimo 20 tisuća eura po danu!‘ [alias] => koliko-neradni-praznik-steti-turistickom-dubrovniku-trojic-jedan-dan-nikoga-nece-ubiti-vlasnica-suvenirnice-ovo-je-strasno-gubimo-20-tisuca-eura-po-danu [catid] => 357 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Trgovci su izmjenama i dopunama Zakona o trgovini od 1. srpnja na raspolaganje dobili 16 nedjelja tijekom kojih mogu raditi. Međutim, za blagdane i državne praznike taj kompromis ne vrijedi, tijekom blagdana i državnih praznika trgovine moraju biti zatvorene, a tako će biti ove subote, 5. kolovoza zbog Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja koji je državni praznik, a stoga i neradni dan. No, koliko ta zakonska odredba šteti turizmu, posebno gradovima koji žive od turizma poput Dubrovnika, a samim tim državi koja na koncu putem PDV-a i raznih nameta uzima svoj ‘dio kolača‘?

Predsjednica Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić svjesna je da neradni dan u srcu sezone znači veliki gubitak vlasnicima trgovina.

---

image

Nikolina Trojić

Božo Radić/Cropix
---

- S druge strane, treba biti svjestan da je riječ o jednom danu, nije to tjedan ni mjesec dana. Naravno, bit će financijskih gubitaka zbog jednog neradnog dana. No, oko jednog dana ne bih stvarala nikakav poseban problem, puno veća tema za razmatranje bile su neradne nedjelje, ali se i tu uspjelo izbalansirati. S obzirom na trajanje sezone,16 radnih nedjelja je kao prijelazno rješenje relativno u redu, a zimi se potrošnja lokalnih može regulirati drugim danima. Veća tema su neradne nedjelje, a neradni državni praznik znači gubitak, u turističkim mjestima u srcu sezone to je udar na dnevno poslovanje, ali, ako imate problem jednog dana, ako će vam to uništiti poslovanje, gdje smo?! Preživjet ćemo, ali sasvim razumijem pitanje je li to nužno. Iz aspekta poduzetnika to je nepotrebno, naravno da poduzetnici tijekom sezone žele maksimalno iskoristiti vrijeme i da im je u interesu da se radi kad god se može... Država, s druge strane, želi poslati neku drugu poruku, želi da taj dan bude dan kad su slobodni, kad domaći mogu poći negdje obilježiti taj dan... Naravno da ćemo se uvijek sporiti oko toga i da ćemo komentirati je li potrebno ili nije. Onom tko želi zaraditi u interesu je da radi na blagdan ili državni praznik jer je veća dnevnica, a onaj tko bi to htio obilježiti, žali što mora raditi na taj dan, ističe Trojić te nastavlja:

---

image
Shutterstock
---

- Jedan ili dva dana neće nikoga ‘ubiti‘, a ali ako želimo poslati poruku da smo organizirana država koja ima neke svoje blagdane i državne praznike, ako nije sve samo čisti, goli profit, onda bi i ovo bilo sasvim razumno. Nije ovo nekome palo na pamet pa je išao to stihijski napraviti, voljela bih da pošaljemo poruku. Neće raditi butige, ali ako ćemo taj dan organizirati neka prigodna događanja, da i turistima bude jasno da je taj dan sjećanje na to i to, da se educiraju, to je u redu... I poduzetnici i građani mogu razumjeti stvari ako su artikulirane... Postoje turističke destinacije koje imaju posebne dane gdje svi izlaze na ulice, plešu, pjevaju, druže se s turistima, iznose i prezentiraju svoja jela... Voljela bih da priča ide u tom smjeru, da se prirede manifestacije, kulturna događanja povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti... Da izađemo na ulice i da kažemo turistima što slavimo, a ako ćemo imati neradni dan na koji ćemo mi pobjeći i sakriti se, a turisti ostati u čudu što se događa, onda neradni dan nema smisla, onda je priča promašena, smatra Trojić.

Vjerojatno će se brojni turisti koji dođu u Grad u subotu iznenaditi zašto su zatvorene suvenirnice.

---

image
Vedran Levi/Cropix
---

- Nisam protiv toga, ja sam za to da se zakon poštuje, dosad nisam radio nedjeljom pa sam isto sve izgurao. Ovo šteti svima, ali je tako kako jest i za to sam da se to poštuje, kaže vlasnik jedne dubrovačke suvenirnice.

Njegova kolegica, također vlasnica suvenirnice u Gradu, koja isto tako želi ostati anonimna, ne dijeli njegovo mišljenje.

- To je jedna ogromna, ogromna glupost. Glupost je ‘ostaviti‘ goste nasred puta i da taj dan ne mogu ništa. Drugo, mi koji plaćamo iznimno velike najamnine i radimo sezonski, ta tri-četiri dana zbog praznika dosta gubimo. Taj jedan dan usred sezone imamo više prometa nego skoro cijeli mjesec u ranom proljeću ili zimi. Prosječno ćemo 20 tisuća eura biti u gubitku, a to je u odnosu na najamnine i ljude koje plaćamo izuzetno puno. Već imamo gubitak zbog strukture gostiju koja nam je došla, turizam nam je postao lošiji, vrhunski gosti su nam pobjegli... Prvi put nakon korone imam 30 posto manji promet nego prošle godine jer apsolutno nemamo kvalitetnog gosta. A ovo će sad sve skupa pogoršati... Ovi što dođu jahtama, dođu i donesu sve sa sobom, slikaju se u Dubrovniku, pođu jedanput u neki restoran, upale vatromet i to je to... Jednima smo skupi, a ovima drugima nismo dovoljno kvalitetni, upozorava sugovornica.

Otkriva i kako reagiraju djelatnici.

---

image
Božo Radić/Cropix
---

- Moji zaposlenici bi puno radije radili, a pošto im se rad nedjeljom ili blagdanom dodatno plati, oni se bore tko će raditi nedjeljom, oni su najnesretniji... Drugo, zakon je ogromna nepravda prema drugim ljudima koji rade. Žene će u skladištu preslagivati robu, netko će morati ići čistiti apartmane za druge, ljudi će u velikim firmama biti preusmjereni na druge poslove koji nisu očiti. Razgovaram s ljudima, nitko nije oduševljen. Ovo nije u redu jer diskvalificira jednu struku u odnosu na druge struke i druge ljude koje rade. Problem je i u ljudima koji svoje radnike ne tretiraju kako treba, ali ni ovi ‘zatvoreni‘ dani neće pomoći jer mnogi od tog ‘slobodnog dana‘ nemaju ništa... Zamislite da je na nekom otočiću sve zatvoreno?! To je za goste strašno, a za nas još strašnije! Znači, moraš paziti kojim ćeš danom dolaziti! U želji da bude dobro, jako je puno stvari napravljeno loše, ogorčena je sugovornica.

Turistička vodička Marina Krističević nije naročito naklonjena novom zakonu, štoviše, malo je čudi.

---

image

Marina Krističević

Privatni album
---

- Znamo da nam skoro 20 posto BDP-a dolazi od turizma. Ovim se ljude onemogućava da rade tijekom cijele godine, kad moraju namaknuti prihode za sve stavke koje moraju platiti državi tako da je bolje da se radi. Za to sam da se ljude adekvatno plati, bez obzira je li riječ o blagdanu ili nedjelji. Kako god, preživjet ćemo, ali bilo bi bolje da se trgovcima ostavilo na izbor, da sami odluče hoće li raditi ili neće, a ne da postoje zabrane i sankcije za one koji bi radili. Protiv sam zabrana, Zakon mi se čini nedovoljno dorađenim, to nije dobro rješenje s obzirom na značaj turizma za naše gospodarstvo, kaže vodička:

- Vidjet ćemo kako će reagirati gosti, ali vjerojatno im neće biti jasno ni razumljivo da baš ništa ne radi. Jer, zimi barem znamo koje su butige dežurne i na kojemu kiosku možemo kupiti vodu ili nešto pa će i domaćima biti neobično da baš ništa ne radi. Naravno da ćemo gostima objasniti zašto se u subotu ne radi. Recimo, ja sama odlučujem hoću li raditi na blagdan i državni praznik, to mi je u redu, ali da mi netko zabrani raditi, to mi se ne bi svidjelo. Bilo bi daleko bolje da se poslodavcima prepusti na volju žele li raditi na blagdan i državni praznik ili ne, a da se strože kontrolira i regulira kako plaćaju djelatnike nedjeljom i praznikom jer ne vjerujem da zaposlenici ne bi htjeli raditi i dodatno zaraditi. Jer, svima nam je situacija s visokim cijenama prilično teška i u sezoni nastojimo zaraditi koliko god možemo da bismo cijelu godinu mogli plaćati doprinose, režije i sve druge životne troškove. To puno znači, pa čak i taj jedan dan. U jednom Dubrovniku, koji tijekom vikenda posjećuje toliko gostiju, toliko se može zaraditi, a na koncu dio toga ide u državnu blagajnu kroz PDV, poreze, prireze i razne namete... Ne znam tko je tu na dobitku?! Ovo je novo i vjerujem da će i mnogi domaći biti šokirani da je taj dan sve zatvoreno, za sve treba vremena, a kod nas se često događa da se stvari nametnu ad hoc, polovicom godine, usred sezone, što je loše jer nemamo pripremu da ljude možemo avizati i navrijeme upozoriti, poručuje Krističević.

---

image
Shutterstock
---

---

Kako rade butige?

U subotu, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja niti jedna trgovina na dubrovačkom području neće raditi osim dvije Tommyjeve u Prapratnom i u Jezerima. U nedjelju sve trgovine na dubrovačkom području rade uobičajenim radnim ljetnim vremenom. Tako će u Dubrovniku, Maxi Konzum u Gružu te onaj ispod Duba biti otvoreni od 8 do 20 sati, kao i trgovina u Čibači u Župi dubrovačkoj u kojoj njihova trgovina u SubCityju ove nedjelju radi od 8 do 21 sat. Konzum u Lapadu radit će od 8 do 13, na Pločama od 8 do 16, kao i njihove trgovine u Gradu, te na Pilama. Lidl će u nedjelju raditi uobičajeno, kao i Kaufland te Tommy pa će tako njihov hypermarket u Dubrovnik raditi od 7 do 22 sata.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PODIJELJENA MIŠLJENJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => PODIJELJENA MIŠLJENJA 2 0 7962 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-03 14:15:16 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Bruno Lucić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-04 05:27:42 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-04 05:27:42 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 357 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dubrovnika [menu-meta_keywords] => vijesti, dubrovnik [secure] => 0 [page_title] => Dubrovnik [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Koliko neradni praznik šteti turističkom Dubrovniku? Trojić: 'Jedan dan nikoga neće ubiti!' Vlasnica suvenirnice: 'Ovo je strašno, gubimo 20 tisuća eura po danu!' [metakey] => neradni praznici i blagdani [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/03\/25382914.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/25382921.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/25269108.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/22496796.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/24513309.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/25268440.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/25371696.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/25080726.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/22496778.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix, Shutterstock","Privatni album","Ronald Gorsic\/Cropix","Vedran Levi\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Shutterstock","Shutterstock","Vedran Levi\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Marina Kristi\u010devi\u0107<\/p>","","","

Nikolina Troji\u0107<\/p>","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1315","hd_25382914_1920.jpg":"1920x1080","k_25382914_1280.jpg":"1280x1280","k_25382914_1024.jpg":"1024x1024","k_25382914_640.jpg":"640x640","k_25382914_480.jpg":"480x480","k_25382914_340.jpg":"340x340","k_25382914_220.jpg":"220x220","o_25382914_1280.jpg":"1280x876","o_25382914_1024.jpg":"1024x701","o_25382914_640.jpg":"640x438","o_25382914_480.jpg":"480x328","o_25382914_340.jpg":"340x232","o_25382914_220.jpg":"220x150","h_25382914_1280.jpg":"1280x854","h_25382914_1024.jpg":"1024x683","h_25382914_640.jpg":"640x427","h_25382914_480.jpg":"480x320","h_25382914_340.jpg":"340x227","h_25382914_220.jpg":"220x147","pp_25382914_1280.jpg":"1280x1628","pp_25382914_1024.jpg":"1024x1303","pp_25382914_640.jpg":"640x814","pp_25382914_480.jpg":"480x611","pp_25382914_340.jpg":"340x432","pp_25382914_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1600","hd_25382921_1920.jpg":"1920x1080","k_25382921_1280.jpg":"1280x1280","k_25382921_1024.jpg":"1024x1024","k_25382921_640.jpg":"640x640","k_25382921_480.jpg":"480x480","k_25382921_340.jpg":"340x340","k_25382921_220.jpg":"220x220","o_25382921_1280.jpg":"1280x1706","o_25382921_1024.jpg":"1024x1365","o_25382921_640.jpg":"640x853","o_25382921_480.jpg":"480x640","o_25382921_340.jpg":"340x453","o_25382921_220.jpg":"220x293","h_25382921_1280.jpg":"1280x854","h_25382921_1024.jpg":"1024x683","h_25382921_640.jpg":"640x427","h_25382921_480.jpg":"480x320","h_25382921_340.jpg":"340x227","h_25382921_220.jpg":"220x147","pp_25382921_1280.jpg":"1280x1628","pp_25382921_1024.jpg":"1024x1303","pp_25382921_640.jpg":"640x814","pp_25382921_480.jpg":"480x611","pp_25382921_340.jpg":"340x432","pp_25382921_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1127","hd_25269108_1920.jpg":"1920x1080","k_25269108_1280.jpg":"1280x1280","k_25269108_1024.jpg":"1024x1024","k_25269108_640.jpg":"640x640","k_25269108_480.jpg":"480x480","k_25269108_340.jpg":"340x340","k_25269108_220.jpg":"220x220","o_25269108_1280.jpg":"1280x751","o_25269108_1024.jpg":"1024x601","o_25269108_640.jpg":"640x375","o_25269108_480.jpg":"480x281","o_25269108_340.jpg":"340x199","o_25269108_220.jpg":"220x129","h_25269108_1280.jpg":"1280x854","h_25269108_1024.jpg":"1024x683","h_25269108_640.jpg":"640x427","h_25269108_480.jpg":"480x320","h_25269108_340.jpg":"340x227","h_25269108_220.jpg":"220x147","pp_25269108_1280.jpg":"1280x1628","pp_25269108_1024.jpg":"1024x1303","pp_25269108_640.jpg":"640x814","pp_25269108_480.jpg":"480x611","pp_25269108_340.jpg":"340x432","pp_25269108_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22496796_1920.jpg":"1920x1080","k_22496796_1280.jpg":"1280x1280","k_22496796_1024.jpg":"1024x1024","k_22496796_640.jpg":"640x640","k_22496796_480.jpg":"480x480","k_22496796_340.jpg":"340x340","k_22496796_220.jpg":"220x220","o_22496796_1280.jpg":"1280x853","o_22496796_1024.jpg":"1024x682","o_22496796_640.jpg":"640x426","o_22496796_480.jpg":"480x320","o_22496796_340.jpg":"340x226","o_22496796_220.jpg":"220x146","h_22496796_1280.jpg":"1280x854","h_22496796_1024.jpg":"1024x683","h_22496796_640.jpg":"640x427","h_22496796_480.jpg":"480x320","h_22496796_340.jpg":"340x227","h_22496796_220.jpg":"220x147","pp_22496796_1280.jpg":"1280x1628","pp_22496796_1024.jpg":"1024x1303","pp_22496796_640.jpg":"640x814","pp_22496796_480.jpg":"480x611","pp_22496796_340.jpg":"340x432","pp_22496796_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24513309_1920.jpg":"1920x1080","k_24513309_1280.jpg":"1280x1280","k_24513309_1024.jpg":"1024x1024","k_24513309_640.jpg":"640x640","k_24513309_480.jpg":"480x480","k_24513309_340.jpg":"340x340","k_24513309_220.jpg":"220x220","o_24513309_1280.jpg":"1280x853","o_24513309_1024.jpg":"1024x682","o_24513309_640.jpg":"640x426","o_24513309_480.jpg":"480x320","o_24513309_340.jpg":"340x226","o_24513309_220.jpg":"220x146","h_24513309_1280.jpg":"1280x854","h_24513309_1024.jpg":"1024x683","h_24513309_640.jpg":"640x427","h_24513309_480.jpg":"480x320","h_24513309_340.jpg":"340x227","h_24513309_220.jpg":"220x147","pp_24513309_1280.jpg":"1280x1628","pp_24513309_1024.jpg":"1024x1303","pp_24513309_640.jpg":"640x814","pp_24513309_480.jpg":"480x611","pp_24513309_340.jpg":"340x432","pp_24513309_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25268440_1920.jpg":"1920x1080","k_25268440_1280.jpg":"1280x1280","k_25268440_1024.jpg":"1024x1024","k_25268440_640.jpg":"640x640","k_25268440_480.jpg":"480x480","k_25268440_340.jpg":"340x340","k_25268440_220.jpg":"220x220","o_25268440_1280.jpg":"1280x854","o_25268440_1024.jpg":"1024x683","o_25268440_640.jpg":"640x427","o_25268440_480.jpg":"480x320","o_25268440_340.jpg":"340x227","o_25268440_220.jpg":"220x146","h_25268440_1280.jpg":"1280x854","h_25268440_1024.jpg":"1024x683","h_25268440_640.jpg":"640x427","h_25268440_480.jpg":"480x320","h_25268440_340.jpg":"340x227","h_25268440_220.jpg":"220x147","pp_25268440_1280.jpg":"1280x1628","pp_25268440_1024.jpg":"1024x1303","pp_25268440_640.jpg":"640x814","pp_25268440_480.jpg":"480x611","pp_25268440_340.jpg":"340x432","pp_25268440_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25371696_1920.jpg":"1920x1080","k_25371696_1280.jpg":"1280x1280","k_25371696_1024.jpg":"1024x1024","k_25371696_640.jpg":"640x640","k_25371696_480.jpg":"480x480","k_25371696_340.jpg":"340x340","k_25371696_220.jpg":"220x220","o_25371696_1280.jpg":"1280x853","o_25371696_1024.jpg":"1024x682","o_25371696_640.jpg":"640x426","o_25371696_480.jpg":"480x320","o_25371696_340.jpg":"340x226","o_25371696_220.jpg":"220x146","h_25371696_1280.jpg":"1280x854","h_25371696_1024.jpg":"1024x683","h_25371696_640.jpg":"640x427","h_25371696_480.jpg":"480x320","h_25371696_340.jpg":"340x227","h_25371696_220.jpg":"220x147","pp_25371696_1280.jpg":"1280x1628","pp_25371696_1024.jpg":"1024x1303","pp_25371696_640.jpg":"640x814","pp_25371696_480.jpg":"480x611","pp_25371696_340.jpg":"340x432","pp_25371696_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1188","hd_25080726_1920.jpg":"1920x1080","k_25080726_1280.jpg":"1280x1280","k_25080726_1024.jpg":"1024x1024","k_25080726_640.jpg":"640x640","k_25080726_480.jpg":"480x480","k_25080726_340.jpg":"340x340","k_25080726_220.jpg":"220x220","o_25080726_1280.jpg":"1280x792","o_25080726_1024.jpg":"1024x633","o_25080726_640.jpg":"640x396","o_25080726_480.jpg":"480x297","o_25080726_340.jpg":"340x210","o_25080726_220.jpg":"220x136","h_25080726_1280.jpg":"1280x854","h_25080726_1024.jpg":"1024x683","h_25080726_640.jpg":"640x427","h_25080726_480.jpg":"480x320","h_25080726_340.jpg":"340x227","h_25080726_220.jpg":"220x147","pp_25080726_1280.jpg":"1280x1628","pp_25080726_1024.jpg":"1024x1303","pp_25080726_640.jpg":"640x814","pp_25080726_480.jpg":"480x611","pp_25080726_340.jpg":"340x432","pp_25080726_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22496778_1920.jpg":"1920x1080","k_22496778_1280.jpg":"1280x1280","k_22496778_1024.jpg":"1024x1024","k_22496778_640.jpg":"640x640","k_22496778_480.jpg":"480x480","k_22496778_340.jpg":"340x340","k_22496778_220.jpg":"220x220","o_22496778_1280.jpg":"1280x853","o_22496778_1024.jpg":"1024x682","o_22496778_640.jpg":"640x426","o_22496778_480.jpg":"480x320","o_22496778_340.jpg":"340x226","o_22496778_220.jpg":"220x146","h_22496778_1280.jpg":"1280x854","h_22496778_1024.jpg":"1024x683","h_22496778_640.jpg":"640x427","h_22496778_480.jpg":"480x320","h_22496778_340.jpg":"340x227","h_22496778_220.jpg":"220x147","pp_22496778_1280.jpg":"1280x1628","pp_22496778_1024.jpg":"1024x1303","pp_22496778_640.jpg":"640x814","pp_22496778_480.jpg":"480x611","pp_22496778_340.jpg":"340x432","pp_22496778_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 357 [name] => Dubrovnik [alias] => dubrovnik [description] => [parent] => 320 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"318","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7961477 Threads: 2 Questions: 1656276348 Slow queries: 4924199 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111912484 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '246' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357 [name] => Dubrovnik [alias] => dubrovnik [parent] => 320 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik ) ) [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik/koliko-neradni-praznik-steti-turistickom-dubrovniku-trojic-jedan-dan-nikoga-nece-ubiti-vlasnica-suvenirnice-ovo-je-strasno-gubimo-20-tisuca-eura-po-danu-1312142 [printLink] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik/koliko-neradni-praznik-steti-turistickom-dubrovniku-trojic-jedan-dan-nikoga-nece-ubiti-vlasnica-suvenirnice-ovo-je-strasno-gubimo-20-tisuca-eura-po-danu-1312142?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 725409 [name] => neradni praznici i blagdani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-03 14:27:16 [main_article_id] => 0 [alias] => neradni-praznici-i-blagdani [link] => /tag/neradni-praznici-i-blagdani ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PODIJELJENA MIŠLJENJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Koliko neradni praznik šteti turističkom Dubrovniku? Trojić: ‘Jedan dan nikoga neće ubiti!‘ Vlasnica suvenirnice: ‘Ovo je strašno, gubimo 20 tisuća eura po danu!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-11-21-54-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25382914.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix, Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25382914.jpg [title] => Cropix, Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25382921.jpg [title] =>

Marina Krističević

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25269108.jpg [title] => Ronald Gorsic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/22496796.jpg [title] => Vedran Levi/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/24513309.jpg [title] =>

Nikolina Trojić

Božo Radić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25268440.jpg [title] => Božo Radić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25371696.jpg [title] => Shutterstock ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25080726.jpg [title] => Shutterstock ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/22496778.jpg [title] => Vedran Levi/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Trgovci su izmjenama i dopunama Zakona o trgovini od 1. srpnja na raspolaganje dobili 16 nedjelja tijekom kojih mogu raditi. Međutim, za blagdane i državne praznike taj kompromis ne vrijedi, tijekom blagdana i državnih praznika trgovine moraju biti zatvorene, a tako će biti ove subote, 5. kolovoza zbog Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja koji je državni praznik, a stoga i neradni dan. No, koliko ta zakonska odredba šteti turizmu, posebno gradovima koji žive od turizma poput Dubrovnika, a samim tim državi koja na koncu putem PDV-a i raznih nameta uzima svoj ‘dio kolača‘?

Predsjednica Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić svjesna je da neradni dan u srcu sezone znači veliki gubitak vlasnicima trgovina.

---

image

Nikolina Trojić

Božo Radić/Cropix
---

- S druge strane, treba biti svjestan da je riječ o jednom danu, nije to tjedan ni mjesec dana. Naravno, bit će financijskih gubitaka zbog jednog neradnog dana. No, oko jednog dana ne bih stvarala nikakav poseban problem, puno veća tema za razmatranje bile su neradne nedjelje, ali se i tu uspjelo izbalansirati. S obzirom na trajanje sezone,16 radnih nedjelja je kao prijelazno rješenje relativno u redu, a zimi se potrošnja lokalnih može regulirati drugim danima. Veća tema su neradne nedjelje, a neradni državni praznik znači gubitak, u turističkim mjestima u srcu sezone to je udar na dnevno poslovanje, ali, ako imate problem jednog dana, ako će vam to uništiti poslovanje, gdje smo?! Preživjet ćemo, ali sasvim razumijem pitanje je li to nužno. Iz aspekta poduzetnika to je nepotrebno, naravno da poduzetnici tijekom sezone žele maksimalno iskoristiti vrijeme i da im je u interesu da se radi kad god se može... Država, s druge strane, želi poslati neku drugu poruku, želi da taj dan bude dan kad su slobodni, kad domaći mogu poći negdje obilježiti taj dan... Naravno da ćemo se uvijek sporiti oko toga i da ćemo komentirati je li potrebno ili nije. Onom tko želi zaraditi u interesu je da radi na blagdan ili državni praznik jer je veća dnevnica, a onaj tko bi to htio obilježiti, žali što mora raditi na taj dan, ističe Trojić te nastavlja:

---

image
Shutterstock
---

- Jedan ili dva dana neće nikoga ‘ubiti‘, a ali ako želimo poslati poruku da smo organizirana država koja ima neke svoje blagdane i državne praznike, ako nije sve samo čisti, goli profit, onda bi i ovo bilo sasvim razumno. Nije ovo nekome palo na pamet pa je išao to stihijski napraviti, voljela bih da pošaljemo poruku. Neće raditi butige, ali ako ćemo taj dan organizirati neka prigodna događanja, da i turistima bude jasno da je taj dan sjećanje na to i to, da se educiraju, to je u redu... I poduzetnici i građani mogu razumjeti stvari ako su artikulirane... Postoje turističke destinacije koje imaju posebne dane gdje svi izlaze na ulice, plešu, pjevaju, druže se s turistima, iznose i prezentiraju svoja jela... Voljela bih da priča ide u tom smjeru, da se prirede manifestacije, kulturna događanja povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti... Da izađemo na ulice i da kažemo turistima što slavimo, a ako ćemo imati neradni dan na koji ćemo mi pobjeći i sakriti se, a turisti ostati u čudu što se događa, onda neradni dan nema smisla, onda je priča promašena, smatra Trojić.

Vjerojatno će se brojni turisti koji dođu u Grad u subotu iznenaditi zašto su zatvorene suvenirnice.

---

image
Vedran Levi/Cropix
---

- Nisam protiv toga, ja sam za to da se zakon poštuje, dosad nisam radio nedjeljom pa sam isto sve izgurao. Ovo šteti svima, ali je tako kako jest i za to sam da se to poštuje, kaže vlasnik jedne dubrovačke suvenirnice.

Njegova kolegica, također vlasnica suvenirnice u Gradu, koja isto tako želi ostati anonimna, ne dijeli njegovo mišljenje.

- To je jedna ogromna, ogromna glupost. Glupost je ‘ostaviti‘ goste nasred puta i da taj dan ne mogu ništa. Drugo, mi koji plaćamo iznimno velike najamnine i radimo sezonski, ta tri-četiri dana zbog praznika dosta gubimo. Taj jedan dan usred sezone imamo više prometa nego skoro cijeli mjesec u ranom proljeću ili zimi. Prosječno ćemo 20 tisuća eura biti u gubitku, a to je u odnosu na najamnine i ljude koje plaćamo izuzetno puno. Već imamo gubitak zbog strukture gostiju koja nam je došla, turizam nam je postao lošiji, vrhunski gosti su nam pobjegli... Prvi put nakon korone imam 30 posto manji promet nego prošle godine jer apsolutno nemamo kvalitetnog gosta. A ovo će sad sve skupa pogoršati... Ovi što dođu jahtama, dođu i donesu sve sa sobom, slikaju se u Dubrovniku, pođu jedanput u neki restoran, upale vatromet i to je to... Jednima smo skupi, a ovima drugima nismo dovoljno kvalitetni, upozorava sugovornica.

Otkriva i kako reagiraju djelatnici.

---

image
Božo Radić/Cropix
---

- Moji zaposlenici bi puno radije radili, a pošto im se rad nedjeljom ili blagdanom dodatno plati, oni se bore tko će raditi nedjeljom, oni su najnesretniji... Drugo, zakon je ogromna nepravda prema drugim ljudima koji rade. Žene će u skladištu preslagivati robu, netko će morati ići čistiti apartmane za druge, ljudi će u velikim firmama biti preusmjereni na druge poslove koji nisu očiti. Razgovaram s ljudima, nitko nije oduševljen. Ovo nije u redu jer diskvalificira jednu struku u odnosu na druge struke i druge ljude koje rade. Problem je i u ljudima koji svoje radnike ne tretiraju kako treba, ali ni ovi ‘zatvoreni‘ dani neće pomoći jer mnogi od tog ‘slobodnog dana‘ nemaju ništa... Zamislite da je na nekom otočiću sve zatvoreno?! To je za goste strašno, a za nas još strašnije! Znači, moraš paziti kojim ćeš danom dolaziti! U želji da bude dobro, jako je puno stvari napravljeno loše, ogorčena je sugovornica.

Turistička vodička Marina Krističević nije naročito naklonjena novom zakonu, štoviše, malo je čudi.

---

image

Marina Krističević

Privatni album
---

- Znamo da nam skoro 20 posto BDP-a dolazi od turizma. Ovim se ljude onemogućava da rade tijekom cijele godine, kad moraju namaknuti prihode za sve stavke koje moraju platiti državi tako da je bolje da se radi. Za to sam da se ljude adekvatno plati, bez obzira je li riječ o blagdanu ili nedjelji. Kako god, preživjet ćemo, ali bilo bi bolje da se trgovcima ostavilo na izbor, da sami odluče hoće li raditi ili neće, a ne da postoje zabrane i sankcije za one koji bi radili. Protiv sam zabrana, Zakon mi se čini nedovoljno dorađenim, to nije dobro rješenje s obzirom na značaj turizma za naše gospodarstvo, kaže vodička:

- Vidjet ćemo kako će reagirati gosti, ali vjerojatno im neće biti jasno ni razumljivo da baš ništa ne radi. Jer, zimi barem znamo koje su butige dežurne i na kojemu kiosku možemo kupiti vodu ili nešto pa će i domaćima biti neobično da baš ništa ne radi. Naravno da ćemo gostima objasniti zašto se u subotu ne radi. Recimo, ja sama odlučujem hoću li raditi na blagdan i državni praznik, to mi je u redu, ali da mi netko zabrani raditi, to mi se ne bi svidjelo. Bilo bi daleko bolje da se poslodavcima prepusti na volju žele li raditi na blagdan i državni praznik ili ne, a da se strože kontrolira i regulira kako plaćaju djelatnike nedjeljom i praznikom jer ne vjerujem da zaposlenici ne bi htjeli raditi i dodatno zaraditi. Jer, svima nam je situacija s visokim cijenama prilično teška i u sezoni nastojimo zaraditi koliko god možemo da bismo cijelu godinu mogli plaćati doprinose, režije i sve druge životne troškove. To puno znači, pa čak i taj jedan dan. U jednom Dubrovniku, koji tijekom vikenda posjećuje toliko gostiju, toliko se može zaraditi, a na koncu dio toga ide u državnu blagajnu kroz PDV, poreze, prireze i razne namete... Ne znam tko je tu na dobitku?! Ovo je novo i vjerujem da će i mnogi domaći biti šokirani da je taj dan sve zatvoreno, za sve treba vremena, a kod nas se često događa da se stvari nametnu ad hoc, polovicom godine, usred sezone, što je loše jer nemamo pripremu da ljude možemo avizati i navrijeme upozoriti, poručuje Krističević.

---

image
Shutterstock
---

---

Kako rade butige?

U subotu, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja niti jedna trgovina na dubrovačkom području neće raditi osim dvije Tommyjeve u Prapratnom i u Jezerima. U nedjelju sve trgovine na dubrovačkom području rade uobičajenim radnim ljetnim vremenom. Tako će u Dubrovniku, Maxi Konzum u Gružu te onaj ispod Duba biti otvoreni od 8 do 20 sati, kao i trgovina u Čibači u Župi dubrovačkoj u kojoj njihova trgovina u SubCityju ove nedjelju radi od 8 do 21 sat. Konzum u Lapadu radit će od 8 do 13, na Pločama od 8 do 16, kao i njihove trgovine u Gradu, te na Pilama. Lidl će u nedjelju raditi uobičajeno, kao i Kaufland te Tommy pa će tako njihov hypermarket u Dubrovnik raditi od 7 do 22 sata.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix, Shutterstock Privatni album Ronald Gorsic/Cropix Vedran Levi/Cropix Božo Radić/Cropix Božo Radić/Cropix Shutterstock Shutterstock Vedran Levi/Cropix
Privatni album

Marina Krističević

Božo Radić/Cropix

Nikolina Trojić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/zupanija/dubrovnik/koliko-neradni-praznik-steti-turistickom-dubrovniku-trojic-jedan-dan-nikoga-nece-ubiti-vlasnica-suvenirnice-ovo-je-strasno-gubimo-20-tisuca-eura-po-danu-1312142 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0ee1635fda686f5d7daaa10824e69fd6f9eb56b9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Koliko+neradni+praznik+%C5%A1teti+turisti%C4%8Dkom+Dubrovniku%3F+Troji%C4%87%3A+%E2%80%98Jedan+dan+nikoga+ne%C4%87e+ubiti%21%E2%80%98+Vlasnica+suvenirnice%3A+%E2%80%98Ovo+je+stra%C5%A1no%2C+gubimo+20+tisu%C4%87a+eura+po+danu%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fdubrovnik%2Fkoliko-neradni-praznik-steti-turistickom-dubrovniku-trojic-jedan-dan-nikoga-nece-ubiti-vlasnica-suvenirnice-ovo-je-strasno-gubimo-20-tisuca-eura-po-danu-1312142 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fdubrovnik%2Fkoliko-neradni-praznik-steti-turistickom-dubrovniku-trojic-jedan-dan-nikoga-nece-ubiti-vlasnica-suvenirnice-ovo-je-strasno-gubimo-20-tisuca-eura-po-danu-1312142 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PODIJELJENA MIŠLJENJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
DubrovnikPODIJELJENA MIŠLJENJA

Koliko neradni praznik šteti turističkom Dubrovniku? Trojić: ‘Jedan dan nikoga neće ubiti!‘ Vlasnica suvenirnice: ‘Ovo je strašno, gubimo 20 tisuća eura po danu!‘

Piše Bruno Lucić
4. kolovoza 2023. - 07:27

Trgovci su izmjenama i dopunama Zakona o trgovini od 1. srpnja na raspolaganje dobili 16 nedjelja tijekom kojih mogu raditi. Međutim, za blagdane i državne praznike taj kompromis ne vrijedi, tijekom blagdana i državnih praznika trgovine moraju biti zatvorene, a tako će biti ove subote, 5. kolovoza zbog Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja koji je državni praznik, a stoga i neradni dan. No, koliko ta zakonska odredba šteti turizmu, posebno gradovima koji žive od turizma poput Dubrovnika, a samim tim državi koja na koncu putem PDV-a i raznih nameta uzima svoj ‘dio kolača‘?

Predsjednica Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić svjesna je da neradni dan u srcu sezone znači veliki gubitak vlasnicima trgovina.

image

Nikolina Trojić

Božo Radić/Cropix

- S druge strane, treba biti svjestan da je riječ o jednom danu, nije to tjedan ni mjesec dana. Naravno, bit će financijskih gubitaka zbog jednog neradnog dana. No, oko jednog dana ne bih stvarala nikakav poseban problem, puno veća tema za razmatranje bile su neradne nedjelje, ali se i tu uspjelo izbalansirati. S obzirom na trajanje sezone,16 radnih nedjelja je kao prijelazno rješenje relativno u redu, a zimi se potrošnja lokalnih može regulirati drugim danima. Veća tema su neradne nedjelje, a neradni državni praznik znači gubitak, u turističkim mjestima u srcu sezone to je udar na dnevno poslovanje, ali, ako imate problem jednog dana, ako će vam to uništiti poslovanje, gdje smo?! Preživjet ćemo, ali sasvim razumijem pitanje je li to nužno. Iz aspekta poduzetnika to je nepotrebno, naravno da poduzetnici tijekom sezone žele maksimalno iskoristiti vrijeme i da im je u interesu da se radi kad god se može... Država, s druge strane, želi poslati neku drugu poruku, želi da taj dan bude dan kad su slobodni, kad domaći mogu poći negdje obilježiti taj dan... Naravno da ćemo se uvijek sporiti oko toga i da ćemo komentirati je li potrebno ili nije. Onom tko želi zaraditi u interesu je da radi na blagdan ili državni praznik jer je veća dnevnica, a onaj tko bi to htio obilježiti, žali što mora raditi na taj dan, ističe Trojić te nastavlja:

image
Shutterstock

- Jedan ili dva dana neće nikoga ‘ubiti‘, a ali ako želimo poslati poruku da smo organizirana država koja ima neke svoje blagdane i državne praznike, ako nije sve samo čisti, goli profit, onda bi i ovo bilo sasvim razumno. Nije ovo nekome palo na pamet pa je išao to stihijski napraviti, voljela bih da pošaljemo poruku. Neće raditi butige, ali ako ćemo taj dan organizirati neka prigodna događanja, da i turistima bude jasno da je taj dan sjećanje na to i to, da se educiraju, to je u redu... I poduzetnici i građani mogu razumjeti stvari ako su artikulirane... Postoje turističke destinacije koje imaju posebne dane gdje svi izlaze na ulice, plešu, pjevaju, druže se s turistima, iznose i prezentiraju svoja jela... Voljela bih da priča ide u tom smjeru, da se prirede manifestacije, kulturna događanja povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti... Da izađemo na ulice i da kažemo turistima što slavimo, a ako ćemo imati neradni dan na koji ćemo mi pobjeći i sakriti se, a turisti ostati u čudu što se događa, onda neradni dan nema smisla, onda je priča promašena, smatra Trojić.

Vjerojatno će se brojni turisti koji dođu u Grad u subotu iznenaditi zašto su zatvorene suvenirnice.

image
Vedran Levi/Cropix

- Nisam protiv toga, ja sam za to da se zakon poštuje, dosad nisam radio nedjeljom pa sam isto sve izgurao. Ovo šteti svima, ali je tako kako jest i za to sam da se to poštuje, kaže vlasnik jedne dubrovačke suvenirnice.

Njegova kolegica, također vlasnica suvenirnice u Gradu, koja isto tako želi ostati anonimna, ne dijeli njegovo mišljenje.

- To je jedna ogromna, ogromna glupost. Glupost je ‘ostaviti‘ goste nasred puta i da taj dan ne mogu ništa. Drugo, mi koji plaćamo iznimno velike najamnine i radimo sezonski, ta tri-četiri dana zbog praznika dosta gubimo. Taj jedan dan usred sezone imamo više prometa nego skoro cijeli mjesec u ranom proljeću ili zimi. Prosječno ćemo 20 tisuća eura biti u gubitku, a to je u odnosu na najamnine i ljude koje plaćamo izuzetno puno. Već imamo gubitak zbog strukture gostiju koja nam je došla, turizam nam je postao lošiji, vrhunski gosti su nam pobjegli... Prvi put nakon korone imam 30 posto manji promet nego prošle godine jer apsolutno nemamo kvalitetnog gosta. A ovo će sad sve skupa pogoršati... Ovi što dođu jahtama, dođu i donesu sve sa sobom, slikaju se u Dubrovniku, pođu jedanput u neki restoran, upale vatromet i to je to... Jednima smo skupi, a ovima drugima nismo dovoljno kvalitetni, upozorava sugovornica.

Otkriva i kako reagiraju djelatnici.

image
Božo Radić/Cropix

- Moji zaposlenici bi puno radije radili, a pošto im se rad nedjeljom ili blagdanom dodatno plati, oni se bore tko će raditi nedjeljom, oni su najnesretniji... Drugo, zakon je ogromna nepravda prema drugim ljudima koji rade. Žene će u skladištu preslagivati robu, netko će morati ići čistiti apartmane za druge, ljudi će u velikim firmama biti preusmjereni na druge poslove koji nisu očiti. Razgovaram s ljudima, nitko nije oduševljen. Ovo nije u redu jer diskvalificira jednu struku u odnosu na druge struke i druge ljude koje rade. Problem je i u ljudima koji svoje radnike ne tretiraju kako treba, ali ni ovi ‘zatvoreni‘ dani neće pomoći jer mnogi od tog ‘slobodnog dana‘ nemaju ništa... Zamislite da je na nekom otočiću sve zatvoreno?! To je za goste strašno, a za nas još strašnije! Znači, moraš paziti kojim ćeš danom dolaziti! U želji da bude dobro, jako je puno stvari napravljeno loše, ogorčena je sugovornica.

Turistička vodička Marina Krističević nije naročito naklonjena novom zakonu, štoviše, malo je čudi.

image

Marina Krističević

Privatni album

- Znamo da nam skoro 20 posto BDP-a dolazi od turizma. Ovim se ljude onemogućava da rade tijekom cijele godine, kad moraju namaknuti prihode za sve stavke koje moraju platiti državi tako da je bolje da se radi. Za to sam da se ljude adekvatno plati, bez obzira je li riječ o blagdanu ili nedjelji. Kako god, preživjet ćemo, ali bilo bi bolje da se trgovcima ostavilo na izbor, da sami odluče hoće li raditi ili neće, a ne da postoje zabrane i sankcije za one koji bi radili. Protiv sam zabrana, Zakon mi se čini nedovoljno dorađenim, to nije dobro rješenje s obzirom na značaj turizma za naše gospodarstvo, kaže vodička:

- Vidjet ćemo kako će reagirati gosti, ali vjerojatno im neće biti jasno ni razumljivo da baš ništa ne radi. Jer, zimi barem znamo koje su butige dežurne i na kojemu kiosku možemo kupiti vodu ili nešto pa će i domaćima biti neobično da baš ništa ne radi. Naravno da ćemo gostima objasniti zašto se u subotu ne radi. Recimo, ja sama odlučujem hoću li raditi na blagdan i državni praznik, to mi je u redu, ali da mi netko zabrani raditi, to mi se ne bi svidjelo. Bilo bi daleko bolje da se poslodavcima prepusti na volju žele li raditi na blagdan i državni praznik ili ne, a da se strože kontrolira i regulira kako plaćaju djelatnike nedjeljom i praznikom jer ne vjerujem da zaposlenici ne bi htjeli raditi i dodatno zaraditi. Jer, svima nam je situacija s visokim cijenama prilično teška i u sezoni nastojimo zaraditi koliko god možemo da bismo cijelu godinu mogli plaćati doprinose, režije i sve druge životne troškove. To puno znači, pa čak i taj jedan dan. U jednom Dubrovniku, koji tijekom vikenda posjećuje toliko gostiju, toliko se može zaraditi, a na koncu dio toga ide u državnu blagajnu kroz PDV, poreze, prireze i razne namete... Ne znam tko je tu na dobitku?! Ovo je novo i vjerujem da će i mnogi domaći biti šokirani da je taj dan sve zatvoreno, za sve treba vremena, a kod nas se često događa da se stvari nametnu ad hoc, polovicom godine, usred sezone, što je loše jer nemamo pripremu da ljude možemo avizati i navrijeme upozoriti, poručuje Krističević.

image
Shutterstock

Kako rade butige?

U subotu, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja niti jedna trgovina na dubrovačkom području neće raditi osim dvije Tommyjeve u Prapratnom i u Jezerima. U nedjelju sve trgovine na dubrovačkom području rade uobičajenim radnim ljetnim vremenom. Tako će u Dubrovniku, Maxi Konzum u Gružu te onaj ispod Duba biti otvoreni od 8 do 20 sati, kao i trgovina u Čibači u Župi dubrovačkoj u kojoj njihova trgovina u SubCityju ove nedjelju radi od 8 do 21 sat. Konzum u Lapadu radit će od 8 do 13, na Pločama od 8 do 16, kao i njihove trgovine u Gradu, te na Pilama. Lidl će u nedjelju raditi uobičajeno, kao i Kaufland te Tommy pa će tako njihov hypermarket u Dubrovnik raditi od 7 do 22 sata.

17. svibanj 2024 13:21