StoryEditorOCM
DubrovnikVJERNA SLIKA O ZBIVANJIMA U GRADU

Kino Sloboda: prikazan Benićev dokumentarni film sastavljen od ratnih snimki "Prkos je strujao Gradom - 10 godina poslije"

Piše Dv
5. prosinca 2021. - 20:05

U sklopu programa obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Grada Dubrovnika i Dana dubrovačkih branitelja u kinu Sloboda prikazan je film "Prkos je strujao Gradom – 10 godina poslije“, autora Vedrana Benića.

“Prkos je strujao gradom” dokumentarac je sastavljen isključivo od snimki nastalih u ratnim danima, praćen glazbom skladanom u Dubrovniku u danima opsade i ispunjen tekstom napisanim u ratnoj zbilji okruženog Grada, pa je i na taj način vjerna slika onoga što se zbivalo u Dubrovniku od 1. listopada 1991. do 15. siječnja 1992.

Film je posvećen prvim dubrovačkim ratnim danima 1991. godine, ujedno i presudnim za obranu Dubrovnika. Bilo je to razdoblje kada se Dubrovnik branio na samim prilazima grada, a Dubrovčani bili stiješnjeni na samo 11 četvornih kilometara užega gradskog područja, u potpunom neprijateljskom okruženju, bez struje, vode, grijanja i dovoljno hrane. Uz branitelje na crtama obrane koji su Grad branili oružjem, u opkoljenom Dubrovniku odvijao se život civilnog otpora Dubrovčana. Film govori i o medijskom ratu koji se vodio kako bi se spriječila istina o vandalskim razaranjima Dubrovnika.

22. veljača 2024 13:16