StoryEditorOCM
KulturaKINO JADRAN|

UZ SMIJEH I PJESMU Vedran Benić predstavio knjigu "Trinaesti otok" te podsjetio dubrovačku publiku na neponovljive oriđinale!

Piše bruno lucić
16. kolovoza 2021. - 22:48

Umirovljeni dubrovački novinar i autor Vedran Benić predstavio je u ljetnom kinu Jadran u sklopu 72. Dubrovačkih ljetnih igara knjigu „Trinaesti otok“ koja je objavljena u izdanju Društva dubrovačkih pisaca. 

Knjiga se sastoji od 16 pripovijedaka u kojima se isprepliću stvarni i fiktivni dubrovački likovi, upleteni u stvarne, ali i izmišljene događaje, a osnovna poveznica svih pripovijesti su more, brodovi i pomorstvo pa je na neki način knjiga posveta djelatnosti koja je omogućila život i ekonomski procvat Dubrovnika u dugom nizu stoljeća. U pripovijestima se u galeriji stvarnih likova mogu naći Vetranović, Držić, Vojnović i Stulli, ali također i Miho Pracat, Anica i Ruđer Bošković, jednako kao i stvarni pomorski kapetani poput Iva Šiševića ili Božidara Margaretića, a svi su oni u društvu s fiktivnim likovima upleteni u mnoga stvarna zbivanja koja se spominju u „velikoj“ povijesti, ali i u dubrovačkim legendama koje često baš i nemaju povijesnu utemeljenost.

image
DLJI

Uz Benića, knjigu „Trinaesti otok“ predstavio je predsjednik Društva dubrovačkih pisaca Boris Njavro te Vinko Rožić.

Zahvalio je Benić najprije Ljetnim igrama i Društvu dubrovačkih pisaca. Naveo je da se u knjizi navode svi oni ljudi s kojima je nekoć vrijeme provodio u betulama. "Dopisnik" s Trinaestog otoka Andrija Jarak putem videa uputio je okupljene što se događa na tom "čudnom otoku". Rekao je Benić da "Trinaesti otok" nije baš toliko nesretan, dodao je kako je Rožić napravio grafički dizajn knjige. Rožić je izjavio kako će "Vedranov koktel" svakom čitatelju dubrovačku noć učiniti "dubrovačkijom". Iznio je neke atraktivne detalje iz knjige želeći čitateljima privući djelo. 

- Vedranove priče su pitke poput Ambrozijskog nektara, kazao je Rožić.

Priznao je Benić da je želio "smantrati" čitatelje da se više ne zna što je istina, a što legenda. U svakoj priči je jedna od 'neponovljivih' o kojima je Benić radio serijal "Storije o neponovljima". 

Njavro je kazao kako je Benić počeo pisati za Literat, uslijedile su potom nove priče, Njavro je otkrio kako je Benić odlazio u arhive i nalazio materijale za svoje priče, a dodao je tomu svemu svoju imaginarnost.

image
DLJI

- Dobili smo pisca Vedrana Benića! Dogodine mi je Vedran obećao nešto pa ćemo se opet vidjeti, najavio je Njavro nazvavši Benića "vječnoga mladića Grada".

Također, publika je mogla uživati i u prigodnim video projekcijama, među njima i posebne 13. epizode serije „Storije o neponovljivima“. Naglasio je Benić da su oriđinali u knjizi sporedni likovi. Isto tako, publika je mogla uživati i u pjesmama Nema Jamesa. A zapjevalo se i na kraju predstavljanja!

25. travanj 2024 05:19