StoryEditorOCM
DubrovnikSTIGAO SLUŽBENI ODGOVOR |

‘FANTOM‘ U ACI MARINI Katamaran je krenuo iz španjolske luke Cartagena, vlasnik napustio plovilo u jutarnjim satima, a svoju pratilju ostavio na brodu

Piše GB, BL
13. ožujka 2020. - 14:56
Strani katamaran Pandora koji je nenajavljeno sinoć uplovio u ACI marinu u Komolcu, tek danas poslijepodne podvrgnut je nadzoru sanitarnog inspektora.

Dok se čekaju rezultati, javnost se opravdano pita kako je moguće da je u jeku pandemije koronavirusa brodica koja je navodno stigla iz Italije, zemlje koja je zbog zaraze cijela u karanteni, neometano uplovila u hrvatske teritorijalne vode.

image
ACI Marina Dubrovnik dobila je nezvanog gosta
Foto: Tonci Plazibat/CROPIX
CROPIX


Dubrovački lučki kapetan Mato Kekez kaže kako se brodovi koji dolaze iz međunarodnih voda obavezno moraju prijaviti na stalnom Graničnom prijelazu u Gružu gdje uz redovitu graničnu kontrolu prolaze i kontrolu sanitarne inspekcije.

- Teško da bi itko neovlašteno mogao uploviti u naš akvatorij, a da ga prethodno ne identificira VTS nadzorni sustav ili zaustavi Pomorska policija. Ljude je možda začudilo što je katamaran iznenada uplovio po noći u zimsko doba, ali siguran sam da bi iz policije mene zvali da je stvar ozbiljna, da je narušen integritet zemlje ili nešto slično – kaže Kekez i ukazuje na mogućnost da je dvotrupac doplovio iz unutarnjih voda:

image
ACI Marina Dubrovnik dobila je nezvanog gosta
Foto: Tonci Plazibat/CROPIX
CROPIX


- Ako je do Komolca, recimo, došao s Kalamote, Cavtata ili Splita, ne mora se nikome javljati i ima slobodan promet jer je u unutarnjim vodama. A ako se bez najave dođe iz međunarodnih, onda je posrijedi povreda Zakona o granici, što spada pod nadležnost policije – objašnjava lučki kapetan.

Iz PU dubrovačko-neretvanske županije izvijestili su kako je jedina putnica na katamaranu francuska državljanka koja je policijskim službenicima izjavila da stiže iz Španjolske.

U Priopćenju Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije navedeno je kako se "u ACI marini u Komolcu provode mjere nad francuskom državljankom koja je plovilom došla u marinu, a nedavno je boravila u Italiji".

Zamoljen na komentar nastale situacije, direktor ACI marine Dubrovnik Leo Ajduković uputio nas je na središnjicu nacionalnog sustava marina.

- U poslijepodnevnim satima u četvrtak 12. ožujka u ACI marinu Dubrovnik pod zastavom Velike Britanije uplovio je katamaran ULTRA 1 u vlasništvu francuskog državljana. Zaposlenici ACI marine proveli su sve propisane aktivnosti i utvrdili da je plovilo krenulo iz španjolske luke Cartagena te da je dobilo odobrenje i potrebnu dokumentaciju za ulazak u Republiku Hrvatsku prije ulaska u marinu. Nakon registracije, podmirenja financijskih obveza i zadržavanja u marini, vlasnik plovila je u ranim jutarnjim satima u petak 13. ožujka napustio marinu. Djelatnik marine je potom kontaktirao pomorsku policiju koja je stavila plovilo pod nadzor te je utvrđeno da se na njemu nalazi jedna ženska osoba. Postupajući prema svim uputama i preporučenim mjerama predostrožnosti, djelatnici ACI marine Dubrovnik kontaktirali su Službu civilne zaštite i Zavod za infektologiju, nakon čega je pomorska policija preuzela daljnje postupanje. 

Vezane vijesti:

U Marinu u Komolcu bez najave uplovio katamaran, čeka se postupanje sanitarnog inspektora
03. svibanj 2024 22:08