StoryEditorOCM
DubrovnikU PREKRASNOM AMBIJENTU

Dubrovačka slikarica Ivana Miloglav vodi jedinstven ljetni program u ACI marini u Komolcu, pogledajte o čemu se radi

Piše Lorita Vierda
30. srpnja 2023. - 18:22

Jedinstven ambijent ACI marine u Komolcu oduvijek je bio iznimno mjesto za koncerte i umjetnička događanja. Od ove godine mjesto je to za novi sadržaj, inspirativnu radionicu dubrovačke slikarice Ivane Miloglav. Umjetnica nam je otkrila detalje o radionici nadahnutoj slikarstvom i vinom.

Netaknuti kutak Omble

Zamišljena je kao mjesto koje budi kreativnost kod polaznika, a ugođajem mami na nova stvaralačka postignuća:

- ‘Paint and Wine‘ radionica u ambijentu povijesnog ljetnikovca Sorkočević u ACI marini Dubrovnik u Komolcu, zamišljena je kao dvosatni događaj za goste marine, ali i sve Dubrovčane koji se žele okušati u ‘plein air‘ slikarstvu na otvorenom, u ovom po svemu posebnom okruženju Rijeke dubrovačke. Zapravo, ‘Paint and Wine‘ svojevrsni je nastavak redovitih radionica "Pop-Art & Wine" koji se tijekom nešto hladnijih mjeseci održavaju u našem atelijeru PopHeart Factory. No, ovdje umjesto slikanja po predlošcima, sudionici na platno prenose svoj doživljaj neposredne okoline u kojoj se nalaze. Dolaskom toplijeg vremena, odlučili smo izaći iz zatvorenog prostora te smo na prijedlog direktora ACI Marine Dubrovnik, gospodina Lea Ajdukovića započeli našu kreativnu priču u ovom još donekle netaknutom kutku Omble. Raditi u ovako poticajnom okolišu uistinu je privilegij i pravi doživljaj, s tim su suglasni svi naši sudionici. Oduševljeni su arhitekturom ovog ladanjskog zdanja, njegovom poviješću, živopisnim, a opet smirujućim krajolikom pa im inspiracije za slikanje zaista ne nedostaje. Uz umjetnost, gutljaj vrhunskog vina i čašicu razgovora, zajedno se opuštamo, stvaramo, stječemo nova poznanstva… Zbog ugodne atmosfere, ljudi se na radionice nerijetko vraćaju te smo već stekli mnoštvo prijatelja - priča nam Ivana koju pitamo kako polaznici radionice ‘otkriju‘ da su sposobni za puno više nego su mislili da mogu izvući iz svoj talenta.

image

Radionica slikanja Ivane Miloglav u ACI marini Dubrovnik

Tonći Plazibat/cropix/

Poticajno okruženje

- Većina polaznika radionica ‘Paint and Wine‘ nije kist uzela u ruke od osnovne škole, iako naravno postoji i nekolicina koja se povremeno, rekreativno upušta u slikarstvo. Rezultati su gotovo uvijek iznenađujuće dobri, na veselje kako moje, tako i sudionika. Slikanje je izrazito opuštajuća aktivnost, a ako tome dodamo i čašu vina dubrovačkog podneblja, ishod je kako sam već ranije spomenula ugodno i zabavno provedeno vrijeme koje ostaje kao lijepa uspomena s odmora ili predah od užurbane svakodnevice. Ovdje moram napomenuti kako prethodno iskustvo za sudjelovanje zaista nije potrebno. Mnogi za sebe znaju reći kako su potpuni antitalenti za slikanje, no na radionicama kao što je ova naša u prostorima ACI marine, uz pravo vodstvo i poticajno okruženje, brzo mijenjaju svoje mišljenje. Štoviše, kad stignemo do kraja dvosatnog druženja, teška srca se odvajaju od platna i kista - primjećuje sugovornica. Zanima nas dalje koliko joj je kao slikarici izazovno ili poticajno organizirati radionice, posebice kad je većina polaznika stranih gostiju u marini. Pitamo Ivanu jesu li spremniji prijaviti se za sudjelovanje od domaće čeljadi:

- Kao slikarica redovito se susrećem s raznim izazovima, bilo u procesu nastanka slike ili izložbe, u konceptu ili u izvedbi radionica koje organiziram. Sama organizacija često povlači mnoga praktična pitanja na koje katkad nije lako naći odgovor, ali rješenje se na kraju uvijek pokaže. Onaj trenutak kad postavimo platno na štafelaj, na palete dodamo boju i prihvatimo se kista sve nedoumice nestaju. Umjetnost je univerzalni jezik, ona ne poznaje barijere bile one zemljopisne ili vremenske. Istina, u pojedinim dijelovima svijeta veća je osviještenost o njenoj neophodnosti i važnosti u svakodnevnom životu. Opet, to uvelike ovisi i o pojedincu. Osobe koju su željne iznova učiti i stjecati nova iskustva, prijavit će se na radionice poput ‘Paint and Wine‘, neovisno o tome jesu li inozemni posjetitelji ili lokalno stanovništvo - uvjerena je umjetnica koja se osvrće i na pitanje hoće li, s obzirom da se radionica odvija u ambijentu nautičkog centra, tome prilagoditi i motive za slikanje.

image

Radionica slikanja Ivane Miloglav u ACI marini Dubrovnik

Tonći Plazibat/cropix/

- Motivi za slikanje su naravno prilagođeni ambijentu u kojem se nalazimo, tj. u njemu ih i pronalazimo. ‘Plein air‘ slikanje, odnosno slikanje na otvorenom zaista je posebno i otvara niz mogućnosti izražavanja. Zaštićeni krajolik Rijeke dubrovačke stoljećima je nadahnjivao naše prethodnike da stvaraju raznovrsna umjetnička djela, ništa drugačije nije ni s nama. Naravno, nismo svi jednako umješni, ali i u tome pronalazim ljepotu. Način interpretacije, jedinstveni izričaj kojeg svatko od nas nosi u sebi vrijedi njegovati. U konačnici, najdragocjenije je upravo to vrijeme koje smo kreativno proveli zajedno. Zaista, tko se još, barem u Hrvatskoj, može pohvaliti da je slikao i uživao uz čašu vina u raskošnom patricijskom ljetnikovcu iz 16. stoljeća?! - kroz osmijeh nam kaže Ivana Miloglav.

image

Slikarica Ivana Miloglav i direktor ACI marine Dubrovnik Leo Ajduković 

Tonći Plazibat/cropix/

 

Ideja je došla od jednog gosta Marine

O tome kako su došli na zamisao organiziranja plein art radionice u Komolcu govori Leo Ajduković, direktor marine Dubrovnik i regionalni direktor za marine Dubrovnik, Korčulu i Veljko Barbieri u Slanom.

- U marini već godinama imamo jednog dragog gosta koji u marini voli slikati akvarele s prepoznatljivim motivima marine i ljetnikovca Sorkočević, noseći tako uspomene na ovu marinu. Tako i nama pri odlasku ostavi na dar poneki njegov rad kako bi nam dočarao njegov pogled na marinu. Ideja radionice slikanja u marini se razvila upravo zbog takvih gostiju, koji kada uplove u marinu i vide stoljetni ljetnikovac s pripadajućim perivojem, pa požele prenijeti svoje doživljaje na platno i ponijeti sa sobom u svijet, stvarajući unikatni suvenir kao uspomenu na ovu marinu.Radionice slikanja pod vodstvom akademske slikarice Ivane Miloglav održavat će se tijekom cijele nautičke sezone, ovisno o potrebama i željama naših gostiju. Gosti u našoj marini imaju veliku mogućnost izbora sadržaja poput golf terena, tenis terena, bazena, novog dječjeg igrališta i teretane na otvorenom, ali želja nam je održavanje što više kulturnih radionica poput ovih, kao i onih glazbenih sadržaja. Vjerujem da će gosti podržati ovakve radionice kao dio turističke ponude marine - kaže direktor Ajduković.

01. svibanj 2024 14:11