StoryEditorOCM
DubrovnikBURNO UOČI POČETKA NASTAVE

Kako za TUŠ nema mjesta na praznom Sveučilištu i u gradskim školama? Ravnatelj Perušina: ‘Sve smo pokušali, Župa nam je jedina opcija! Ne mogu roditelji tražiti da se škola prilagođava mjestu stanovanja, održavanju treninga...‘

Piše Maja Rilović Koprivec
30. kolovoza 2022. - 13:27

Zbog radova na zgradi Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik učenici će prvo polugodište nastavu pohađati u župskoj osnovnoj školi i to samo u poslijepodnevnoj smjeni. Od petka, od kada je informacija objavljena roditeljima i zaposlenicima škole, a ususret početku školske godine, sve su burnije reakcije roditelja.

 Ogorčeni zbog obavijesti u posljednji  trenutak neki roditelji na društvenim mrežama pišu da bi djecu upisali u drugu školu da su prije znali da će ići na nastavu u Župu. Podsjetimo, o radovima na zgradi TUŠ-a, oglasili su se iz škole putem Facebook stranice Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik.

image

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik

Božo Radić/Cropix

Naveli su kako su unatoč nastojanjima da se paralelno odvija nastava i izvode radovi uvidjeti da to nije moguće te da je nužno izmjestiti učenike kako bi radove na što kvalitetniji način priveli kraju do Božića te da će se stoga nastava odvijati u OŠ Župa dubrovačka u popodnevnom terminu. Obavijestili su i da će svi učenici škole imati pravo na učenički  pokaz, a da će JP Libertas linije prilagoditi potrebama odvijanja nastave.

Nikome nije jasno kako se radovi na školi nisu dovršili tijekom školskih praznika, a napose zašto u nijednoj drugoj dubrovačkoj školi nema mjesta da se organizira nastava? Ovako je stići na  nastavu u župskoj školi vrlo teško i za svu djecu iz Dubrovnika, a kako će tek djeca iz Primorja, Stona stizati na nastavu u Župi, ili ona s Elafita? Zbog radova na školi učenici TUŠ-a su i prošle školske godine imali  nastavu jedan tjedan uživo, drugi online, a radovi se nisu završili tijekom ljeta, pitaju roditelj?

- Hoće li  nas djeca do Božića viđati samo navečer, što je s treninzima drugim obavezama? Kako, odnosno koliko dugo će putovati svi do Župe prvih mjesec dana dok traje sezona da i ne pitamo - govore roditelji.    

I profesori u TUŠ-u sada moraju svoje živote i posao prilagoditi putovanju u Župu. I tamo ih čeka nastava u dva objekta – novoj i staroj župskoj školi. Profesorica Maja Milošević, kaže kako se dugo govorilo kako će morati u Župu, ali su se svi nadali kako će se za školu naći prostor u gradu.

image

Profesorica Maja Milošević

Cropix/

 – Rekli su nam kako nas nitko drugi ne želi, mada ne znam što to znači. Radi se o tome da su neke institucije pod upravljanjem Grada, a druge pod Županijom i da se na toj razini ne mogu dogovoriti, a mi možemo ući samo u instituciju koja nam je zajednička. Ne mogu vjerovati da se dvoje iz iste stranke ne mogu dogovoriti jedinim ugovorom da pristaju da djeca uđu u gradsku školu. Koliko sam upoznata Sveučilište je prazno, djelomično ujutro, a sasvim prazno popodne, ali za nas eto, nema mjesta – kaže profesorica Milošević. -  Naravno, ogorčeni smo i mi profesori, pokušali su neki do nas razgovarati i sa županom, i  ravnatelj je godinu dana obilazio svih moleći da se problem riješi, ali ništa se nije dogodilo. Roditelji su ogorčeni, ali evo još nitko nije napravio korak da otvori grupu na Facebooku gdje bi se roditelji izjasnili da su protiv odlaska učenika TUŠ u Župu. Neće uvijek biti sunčan dan za putovanje, djeca će trebati  promijeniti i nekoliko autobusa do Župe, imaju različiti broj sati da bi nas skupljao jedan školski autobus. Mi ćemo trčati iz jedne škole u drugu na nastavu.  Kako će putovati djeca iz Primorja i Elafita navečer, hoće li roditelji morati unajmiti stan? – pita se prof. Milošević.  Ističe kako i lanjska organizacija nastave jedan tjedan uživo u školi, a drugi online, nije bio rješenje i za djecu i profesore.

 Dubrovački TUŠ pohađa 550  učenika u 28 razreda i nije lako naći alternativu gdje organizirati nastavu za svih na jednom mjestu. Učionice osnovnih škola često nisu ni opremljene za srednjoškolce pa  se oni ne mogu smjestiti u razrede gdje su učeničke klupe prilagođene prvoškolcima, govori ravnatelj TUŠ-a Ante Perušina. Kad se odbiju kabineti i učionice s malim stolicama nema dovoljno mjesta ni u jednoj gradskoj školi da primi TUŠ.       

image

Ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik Antun Perušina

Cropix/Cropix

- Već sedam, osam mjeseci istražujemo prostorne mogućnosti gdje smjestiti školu, a za to osim  prostornih mogućnosti mora postojati i želja onoga tko upravlja prostorom da ga ustupi. Sveučilište nam je odgovorilo  kako kod njih nema mjesta, iako se naoko čini da ima, a na kraju nam  je škola u Župi ostala kao jedina mogućnost da organiziramo nastavu na normalan i kvalitetan način – govori ravnatelj Perušina. Perušina kaže kako su radovi na školi trajali  cijelo ljeto, no predviđeno je da oni traju osam mjeseci pa tri ljetna mjeseca nisu bila  dovoljna da se oni obave.  – Pokušali smo lani dio nastave organizirati dijelom on-line, no to se nije pokazalo kao rješenje jer djeca moraju ići na nastavu u školi.  Dio nastave imali smo u Garištu, a dio u TUŠ, dio on-line, svašta smo  pokušavali da što manje narušimo komod učenika, a sad vidimo da to ne može zajedno. Jednostavno  ne postoji drugi način nego da se ovako organiziramo do Božića da se radovi na školi kvalitetno dovrše. Jedino će nastava i stručna praksa ostati u novoj školskoj kuhinji, i kod gospodarskih subjekata – kaže Perušina.  Dodaje kako je škola sve napravila u dogovoru sa Županijom i s Gradom kako bi se prilagodile autobusne linije kroz Župu i dalje.

image

Osnovna škola Župa dubrovačka

- Malo smo svi komotni. Ministarstvo, Županija i škola moraju organizirati  nastavu. To smo napravili. Ne mogu roditelji tražiti da se škola prilagođava mjestu stanovanja svakog djeteta, održavanju treninga itd. – poručuje  on.   

03. svibanj 2024 11:12