StoryEditorOCM
Dubrovnikpočele prijave

Kako se zbrajaju bodovi za upis u srednju školu? Svaka škola bira jedan predmet kojeg vrednuje, a odabiri u Dubrovačko-neretvanskoj županiji su zanimljivi

Piše Silvia Rudinović
29. lipnja 2024. - 18:02

U petak je počela prijava obrazovnih programa u ljetnom roku za upis u prvi razred srednje škole. Konačne ljestvice poretka bit će objavljene 10. srpnja. U škole kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija upisuje se 1.459 učenika, dok su Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića i Dubrovačka privatna gimnazija dobile odobrenje za upis po 24 učenika.

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je popis obrazovnih programa u kojima treba povećati broj upisanih i stipendiranih učenika u ovoj županiji. Na tom su popisu programi deficitarnih zanimanja: mesar, pekar, tesar, armirač, zidar, konobar, kuhar, slastičar, polagač keramičkih pločica, elektroinstalater, fasader, vodoinstalater, vozač motornog vozila, prodavač, kozmetičar, građevinski tehničar i medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege. Za značajan dio navedenih zanimanja škola u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ne postoji. Istodobno HZZ preporučuje smanjiti upisne kvote za programe ekonomist i komercijalist.

Turistička i ugostiteljska škola u Dubrovniku ima najveću upisnu kvotu u županiji (186). Školska zgrada je obnovljena, uvjeti za rad su značajno bolji, ali i uz dvije smjene, TUŠ-u i dalje nedostaje prostora da bi se uopće razmišljalo o povećanju upisnih kvota za deficitarna zanimanja zastupljena na listi HZZ-a. Drugu godinu upisuju 24 učenika u eksperimentalni četverogodišnji program za kuharskog tehničara.

U školama ove županije Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je 399 mjesta za različite gimnazijske programe. Za upis kandidata u gimnazije i strukovne škole koje traju najmanje četiri godine, moguće je steći najviše 80 bodova, a svaki može biti presudan.

Prosječan broj bodova upisanih u neki od gimnazijskih programa u županiji lani se kretao od 60,428, u Dubrovačkoj privatnoj gimnaziji, do 78,57, u Klasičnoj gimnaziji.

Uz prosjek svih ocjena od petog do osmog, vrednuju se zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnog obrazovanja iz Hrvatskog jezika, Matematike i prvog stranog jezika te triju nastavnih predmeta za koje se procjenjuje da su važni za nastavak obrazovanja. Dva predmeta propisana su Pravilnikom o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u prvi razred srednje škole. Primjerice, Ministarstvo je odredilo da se za opću gimnaziju vrednuju ocjene iz Povijesti i Geografije. Treći predmet posebno važan za upis samostalno određuje srednja škola. Tu vladaju različite prakse. Srednja škola Vela Luka, uz druge već propisane predmete koji se boduju, kao predmet od posebne važnosti za upis u ekonomski smjer i opću gimnaziju, odabrala je Tjelesni i zdravstveni odgoj. Isti je odabir i Dubrovačke privatne gimnazije.

Istodobno, Gimnazija Dubrovnik, Gimnazija Metković, Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića u Pločama, Klasična gimnazija u Dubrovniku i Srednja škola Petra Šegedina u Korčuli, za opći gimnazijski program odabrale su Biologiju kao treći predmet važan za nastavak obrazovanja, a Srednja škola Blato Fiziku. Ocjena iz Likovne kulture gleda se pri zbrajanju bodova za program jezične gimnazije u Dubrovniku, kao i smjerove ekonomist, komercijalist i upravni referent u Ekonomskoj i trgovačkoj školi. Uz ostale predmete koje je propisalo Ministarstvo, same škole su ocijenile da je ocjena iz Tehničke kulture važna za prirodoslovno-matematičku gimnaziju (uz Kemiju i Fiziku) te, primjerice, za web-dizajnera u dubrovačkim školama.

01. srpanj 2024 18:13