StoryEditorOCM
DubrovnikDječji vrtići Dubrovnik pozivaju

Kako postaviti granice, nositi se s djetetovim ispadima bijesa, jačati njegovo samopouzdanje? Devet od 10 roditelja pronašlo je odgovore na radionicama Rastimo zajedno

Piše Silvia Rudinović
17. rujna 2023. - 17:10

Prve godine života ključne su za djetetov razvoj. No, brojni su izazovi modernog roditeljstva u kojima je neophodna društvena podrška majkama i očevima. Dječji vrtići Dubrovnik i ove se godine provodi program „Rastimo zajedno”, namijenjen roditeljima najmlađe djece u dobi do četiri godine života.

Program „Rastimo zajedno” odvija se u 44 dječja vrtića diljem Hrvatske. Osnovi cilj je stvoriti poticajno i osnažujuće okruženje u kojemu roditelji s voditeljicama radionica i s drugim roditeljima razmjenjuju ideje o načinima na koje žive svoje roditeljstvo, prepoznaju načine na koje se odnose prema svojem djetetu, doznaju i za druge moguće načine odnošenja prema djetetu te se upoznaju sa znanstvenim stajalištima o razvojno poticajnoj interakciji roditelja i djeteta, poručuju organizatori.

Program radionica sastoji se od jedanaest radionica koje provode posebno educirani voditeljski timovi stručnjaka za podršku ranom razvoju djeteta. Radi se, dakle, o 11 susreta po dva sata, jednom tjedno, po dogovoru, a sudjeluje 10 do 12 roditelja. Osim kratkih predavanja, predviđene su vježbe i rad na različitim zadacima, razgovor na određenu temu i razmjena iskustava u malim ili većim grupama, a dio se odvija i kroz igru.

image

Program radionica sastoji se od jedanaest radionica koje provode posebno educirani voditeljski timovi stručnjaka za podršku ranom razvoju djeteta

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

"Dosad prikupljeni podaci od preko 1400 roditelja u skladu su s rezultatima dobivenim početnom evaluacijom. U okviru evaluacije, roditelji prilikom započinjanja programa navode pitanja koja su ih dovela u program, među kojima su česta: Kako biti bolji roditelj? Kako poboljšati odnos s djetetom? Kako postaviti granice? Kako promijeniti djetetovu tvrdoglavost? Kako se nositi s djetetovom ispadima bijesa? Kako nametnuti autoritet i postići poslušnost? Kako razumjeti djetetove potrebe? Kako jačati djetetovo samopouzdanje? Kako reagirati kad…? Pokazalo se da nakon programa, 9 od 10 roditelja odgovaraju da su na radionicama u potpunosti ili uglavnom pronašli odgovor na svoja pitanja", navode organizatori.

Program radionica s roditeljima „Rastimo zajedno” nastao je unutar Programa za rani razvoj djece i poticajno roditeljstvo “Prve 3 su najvažnije!” Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj. Program se u Dječjim vrtićima Dubrovnik provodi niz godina. Tri tima educiranih voditelja vode radionice po objektima, a zanimljivost je i da će Dubrovnik biti domaćin ovogodišnje konferencije voditeljica i voditelja programa „Rastimo zajedno”.

Dječji vrtići Dubrovnik pozivaju roditelje da se prijave na radionice. Iako su prvenstveno predviđene za djecu do četiri godine starosti, javljaju se i roditelji mališana starije vrtićke dobi. DV Dubrovnik uskoro će objaviti termine radionica na svojih službenim stranicama.

Teme radionica su sljedeće:

Roditelji 21. stoljeća

Četiri stupa roditeljstva

Roditeljski ciljevi i psihološke potrebe djeteta

Sva naša djeca i kako ih volimo

Slušanje – važna vještina roditeljstva

Kako dijete uči o svijetu oko sebe?

Postavljanje granica: zašto i kako?

Biramo i kreiramo rješenja

Roditeljske odgovornosti i još poneka pitanja

Biti roditelj: utjecaji i izbori

Završetak i novi početak.

03. svibanj 2024 07:38