StoryEditorOCM
DubrovnikOgorčena odnosom prema prostoru

Kako je splasnula želja da se šumica u Šipčinama proglasi zelenom zonom? Poznatu dubrovačku aktivisticu pošteno su izigrali: ‘Sve se lijepo izgladilo, ostala sam sama!‘

Piše Silvia Rudinović
6. listopada 2023. - 20:37

Stanari Karingtonke, Hebrangove i ostalih poprečnih ulica dubrovačkog naselja Šipčine prije godinu dana pozvali su novinare kako bi reagirali na najavu gradnje stambeno poslovne zgrade u svom susjedstvu. Podaci kojima su tada raspolagali nagnali su ih da tu planiranu gradnju nazovu ‘megalomanskom‘ s 47 jedinica, od toga 22 stambene i 25 apartmana. Od Grada Dubrovnika tražili su da se investitoru ne izda građevinska dozvola te da se prostor iza bivše vojarne GUP-om proglasi zelenom zonom, uz postojeće parkiralište.

image
Silvia Rudinović

Na konferenciji za novinare i svojevrsnom prosvjedu stanara, izrazili su zabrinutost, što će oni s 200 vozila koje trenutačno parkiraju na tom privatnom zemljištu. Za svoja vozila uredno plaćaju najam parkirališnog mjesta.

Za svoj su cilj na tu konferenciju za novinare pozvali poznatu dubrovačku aktivisticu i borca za zaštitu okoliša Jadranku Šimunović. „Bivša gradonačelnica je sve zelene zone pretvorila u građevinsko i zbrisala u Bruxelles”, izjavila je tada Šimunović podsjetivši na mandat bivše dubrovačke gradonačelnice Dubravke Šuice.

Izrazila je podršku Šipčinarima u zahtjevu da se prostor ove male šume usred grada zaštiti. Poručila je kako je nužno očuvati ovu rijetko preostalu zelenu oazu Gruža i zaštititi prostor koji se svakodnevno devastira novogradnjama.

image
Tonći Plazibat/Cropix

U međuvremenu, Grad Dubrovnik je s investitorom dogovorio uvjete za kupnju parkirališnih mjesta za stanare koji su ranije imali zakupljeno mjesto na parceli. Dogovoreno je, tako su bar rekli iz gradske uprave, da će se graditi još jedna etaža zgrade s 41 parkirališnim mjestom upravo za spomenute stanare. Kako postojećih zakupaca ima daleko više od planiranih parkirališnih mjesta, rečeno je da će prioritet pri kupoprodaji imati obitelji poginulih i nestalih branitelja, hrvatski ratni vojni invalidi i civilne žrtve Domovinskog rata te osobe koje su prethodno imale sklopljen ugovor.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Jedan od predstavnika stanara svojedobno je za Dubrovački vjesnik izjavio kako se većina stanara izjasnila da je voljna kupiti garažna mjesta, bez obzira na sve informacije kojima raspolažu i na ranije izjave o megalomaskoj gradnji i izdavanju dozvola. I tako su dočekali trenutak u kojem su obaviješteni da do kraja listopada ove godine moraju isprazniti parkiralište.

image
Silvia Rudinović

Gdje je nestala zabrinutost za posljednju grušku zelenu oazu?

- Gradsko vijeće je diglo ruke za to – nakon svega kaže Jadranka Šimunović i nastavlja: „Sve se lijepo izgladilo, ostala sam sama. Znam da sam izigrana. Vjerovala sam da će biti ustrajni da to bude zelena zona. Zagrepčani su svojim prosvjedom tog poduzetnika otjerali”.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Poznata dubrovačka aktivistica kaže kako je zvala i slala mail jednom od dvojice predstavnika stanara, ali joj iz nepoznatih razloga ne uzvraćaju poziv. Na konferenciju za novinare stanara Karingtonke i okolnih zgrada nije došla samoinicijativno već u dobroj vjeri, na poziv organizatora. Još uvijek vjeruje da građani imaju snagu odlučivati, ako djeluju složno. Kao volonterka u ekološkim udrugama već 45 godina, Šimunović poručuje da je ogorčena odnosom prema prostoru, a upravo je očuvanje prostora, povijesnog naslijeđa i prirodnih resursa, uvjet za očuvanje života u njemu.

27. travanj 2024 11:09