StoryEditorOCM
NeretvaMa zamislite !

Kvadrat asfalta ispred Karingtonke skuplji od kvadrata novogradnje u Metkoviću

Piše Stanislav Soldo
19. veljače 2024. - 11:24

Stambena izgradnja u Metkoviću cvijeta. Na užem gradskom području trenutačno je aktivno desetak gradilišta stambeno-poslovnih zgrada. Grade se velike stambene ugrade sa po trideset i više stanova ali i manje zgrade takozvane urbane vile tri do pet stambenih jedinica. Sve što se sagradi to se i proda, puno prije negoli zgrada bude useljiva. Ljudi kupuju stanove već u tlocrtima čim se zakopa prva lopata i postavi ploča sa generalijama objekta, izvođačem radova i pravomoćnom građevinskom dozvolom, ponekad i prije toga. Cijena kvadrata novogradnje u Metkoviću se kreće oko 2000 €, prava sitnica u usporedbi sa cijenama u Splitu, Dubrovniku, ili drugim gradovima na dalmatinskoj obali, gdje je kvadrat stana premašio tri tisuće €. Ali Metković nije obala već unutrašnjost pa su i cijene značajno niže, što opet izaziva veliki interes kupaca. Metkoviću se može uspoređivati primjerice sa Imotskim ili Vrgorcem, gdje je cijena kvadrata u novogradnji slična.

Stambenoj izgradnji u Metkoviću u prilog ide blizina Hercegovine, odnosno pogranično područje pa mnogi Hercegovci kupuju stanove upravo u Metkoviću, uglavnom da bi tako dobili adresu stanovanja i mjesto prebivališta.

      Druga činjenica je blizina mora u neretvanskom priobalju pa u konačnici i samog Dubrovnika i Pelješca, posebno nakon izgradnje Pelješkog mosta. Dio stanova kupljenih u novogradnji iznajmljuje se potencijalnim turistima, kiterima i surferima koji odmor provode na Ušću Neretve a u Metkoviću doslovno prespavaju.

Jednako kako je niža cijena kvadrata tako je i povoljnija cijena najma pa je mnogima jeftinije iznajmiti smještaj u Metkoviću pa ako treba potegnuti i do Dubrovnika.

Mnogi Neretvani rade u Dubrovniku, ponajviše u bolnici, policiji ili carini. Oni ni u kojem slučaju ne razmišljaju o kupovini stana u Dubrovniku, gdje je kvadrat asfaltiranog parkinga u dvorištu zgrade skuplji negoli kvadrat stambenog prostora u Metkoviću. Za očekivati je da će se trend intenzivne stambene izgradnje nastaviti upravo zbog ovih razloga. Po metkovskim livadama i oranicama, gdje je donedavno bila blitva i kupus danas sve češće susrećemo gradilišta ili pak postavljene ploče o prodaji stanova, premda ni temelji nisu saliveni. Nude se stanovi od 40 pa do 140 metara četvornih, ima za svačiji džep, premda nam investitori sa kojima smo razgovarali kažu da najbolje idu stanovi od 50 do 60 kvadrata, još ako imaju dvije sobe, takvi se odmah razgrabe. Neki investitori imaju "dealove" sa poslovnim bankama koje potencijalnim kupcima daju stambene kredite uz uvjet upisa hipoteke na stan koji se kupuje ili dio zgrade.

Jednom riječju, tržište nekretnina, posebno u novogradnji na području Metkovića je u uzlaznoj putanji. Dovoljno je malo poduzetničkog duha i vlasništvo nad kakvim zemljištem pa da se od zemljoradnika preko noći prometnete u investitora. Uglavnom se sve radi na principu ortaklu, vlasnik daje zemljište građevinskoj firmi koja skupa sa njim postaje formalno pravno investitor. Za ustupljeno zemljište dobijete nekoliko stanova koje vrlo brzo prodate jer je potražnja velika i novac spremite u džep, odnosno investirate dalje u građevinski sektor.

Stambenom boomu u Metkoviću doprinose i projekti POS-a (društveno poticane stanogradnje), koji ima svoje prednosti posebno kroz uvijete kupnje i mogućnosti kreditiranja. Prije nekoliko godina izgrađena je i useljene zgrada POS-a sa 55 stanova.

Trenutačno se gradi još jedna stambeno poslovan zgrada koja je djelomično namijenjena za tržište da djelomično za POS gdje je čak više od osamdeset građana pokazalo interes za kupovinu stana u sklopu društveno poticane stanogradnje preko APN-a.

Za razliku od Metkovića u drugim neretvanskim gradovima stambena izgradnja je značajno manja. Stoga su cijene malo više. Primjerice u Pločama je metar kvadratni novogradnje oko 2500 €.

Stanograditelji ističu da nije riječ o povećanoj izgradnji te da je ona ujednačena posljednjih dvadesetak godina. Međutim, investicija u stambeno poslovne objekte zasigurno bi bilo još kada bi se revidirali postojeći prostorni planovi. Upravo su oni, kako nam govore investitori velika kočnica stambenoj izgradnji.

14. travanj 2024 18:48