StoryEditorOCM
DubrovnikIGRA DEMOKRACIJE

Kako je Kristić pao s Mosta i tko se pri tom, zapravo, najviše udario

Piše Jadran Kapor Foto: Jadran Kapor
27. siječnja 2023. - 19:56

Prvi dio znamo, Predsjedništvo Mosta je raspustilo koordinaciju svoje stranačke platforme u Dubrovniku. Učinili su to na zahtjev jedne trečine stranačkog tijela. Tako je s platforme Mosta (ot)pao Maro Kristić koji će zadržati vijećnički mandat i u gradskoj skupštini od sada zastupati samo vlastitu politiku. Zlobnici bi rekli - k‘o što je i do sad.

Ono što je u pozadini takve odluke zapravo ne znamo. Odnosno, saznali smo, ali bi bolje bilo da nismo. Evo kako se cijela priča zavrtjela.....

Nisu ni druge političke stranke baš oličenja transparentnosti. Iako su političarima puna osta demokracije, ne vole baš da ona ulazi u njihovu butigu. Međutim, što god mislili o HDZ-u ili SDP-u, na koncu ste ipak vidjeli medijske izvještaje o nekakvim unutarstranačkim izborima, skupštinama, konvencijama, klauzurama i sličnim skupovima. Ako drukčije nije išlo, novinari bi uvijek našli nekog doušnika da im javi što se na tim skupovima događa, pa bi javnost nekakvu informaciju ipak doznala. Sjećate se, bilo je tu i Borbaša kao čuvara demokratskog procesa, ali bi cijela predstava imala glavu i rep - stranačko članstvo, izbore i konačan rezultat. Most je lišen tog demokratskog privida.

Oni rade u tišini i šalju priopćenja. Jer, ispravite me ako griješim - ni Maro Kristić nije za koordinatora izabran pod svjetlima reflektora, na masovnoj izbornoj skupštini oduševljenog članstva. Izabran je na osnivačkom sastanku Gradske koordinacije kojem su bili nazočni Božo Petrov, saborski zastupnik Ante Kujundžić i organizacijska tajnica Kristina Bakula. Kristić je i sam nekoliko puta tražio popis članova stranke, ali ga nikad nije dobio i da je doista političar posvećen demokraciji, to je trebao biti onaj trenutak kad je trebao reći - mladići igrajte se demokracije bez mene. I na kraju ga je trećina članova s liste koju, kao njen koordinator, nikad nije vidio - gurnula s Mosta.

Nema sumnje da će se Kristić, koji je već napuštao HSS i Laburiste, opet dočekati na noge. Nije strašno ni to što je Most ostao bez vijećničkog mjesta jer je to cijena koju su uzeli u obzir da bi se riješili Kristića. Sve pod motom - više sreće drugi put. Ali ono što zabrinjava jest netransparentna procedura kojom je sve to obavljeno. Nekakvo članstvo - za koje i i Kristić kaže da nikad za njega nije čuo, odnosno da svi aktivni članovi stanu na jedno biciklo - pošalje stranci nekakvu peticiju, a Predsjedništvo momentalno raspusti koordinaciju. Jedina dva imena koja s te liste u dubrovačkim političkim krugovima javno spominju jesu bivši čaln HSLS-a Ivica Ban i bivši HDZ-ovac Ante Pavlović, ali to je važno jedino utoliko što ukazuje na buduće koordinatore koje će oduševljeno članstvo stranke izabrati na nekakvoj skupštini za koju opet nitko neće znati ni kad je ni gdje je održana.

Voljeli bi da se varamo, ali sve to govori da je Most disfunkcionalna stranka ili stranačka platforma. A vlast bez funkcionirajuće opozicije jednostavno ne može biti dobra. Znamo za uzrečicu da vlast kvari, a apsolutna vlast čovjeka kvari apsolutno. Ako ljudi nisu zadovoljni s vlašću, još je gora mogućnost da iskvarenu vlast zamijeni gora opozicija. I u tome je odgovornost opozicije - da bude drukčija, bolja, transparentnija, konstruktivnija...

26. travanj 2024 16:59