StoryEditorOCM
DubrovnikPodcijenjen

Jeste li brali i jeli pečak? Skuplji je od šparoge, a još je ljekovit i može u vazu!

Piše Gabrijela Bijelić
8. ožujka 2024. - 19:58

U ovo doba na sva zvona se govori o šparogama i kukama, spominju se svežnjevi s desetak mladica po cijeni od 5 i više eura, ali i drastične kazne od 133 do čak 933 eura za berače bez dozvole. A dozvola pojedincima omogućuje nekomercijalno besplatno branje do 2 kilograma divljih šparoga dnevno za osobnu upotrebu. No, biljku koja prispijeva u isto vrijeme kad i razvikana divlja šparoga, a može se i konzumirati na jednak način, pod ulje s tvrdo kuhanim jajima, ne štiti nijedan propis. Ali je zato itekako na cijeni. Jedan komad stoji na web tržištu cijeni se načak 12.55 eura!

image

Znanstvenik dr. Nenad Jasprica

Dv/

Čak ni mnogi dobro upućeni poznavatelji livadne i šumske vegetacije ne mogu se sjetiti što bi bio i kako bi točno izgledao – pečak. Samonikla biljka izduženih tirkiznih listova s čupavom okruglom ‘krunom‘ na vrhu stapke sredozemna je vrsta službenog latinskog naziva Asphodeline lutea, u Dalmaciji poznata i pod nazivom žuta zlatoglavica.

Znanstvenik i istaknuti botaničar dr. Nenad Jasprica s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku pojašnjava kako pečak prije ili na samom početku cvatnje izgleda kao klupko:

- Cvat je dugotrajan, a cvjetovi su veliki žuti. Smatra se da je žuta zlatoglavica jedna od prvih u Mediteranu nakon zime, iako ne pripada klasičnim proljetnicama. Na kontinentu imamo primjera uzgoja po vrtovima, no u Hrvatskoj žuta zlatoglavica najčešće naseljava otvorene suhe kamenjarske travnjake uz obalu i na otocima – objasnio nam je dr. Jasprica podrijetlo i ‘navike‘ dalmatinske biljke koju odlikuje bogatstvo vitamina C i bjelančevina. U narodnoj medicini poznat je pečak kao sredstvo koje ublažava grčeve i potiče funkciju bubrega, a nije ni pretjerano kaloričan.

Širu javnost u proljetnim tjednima od ljekovitih svojstava ipak više zanimaju jestive osobine pečka. Jedan iskusni berač iz Konavala pojašnjava nam kako se za konzumaciju, kao i kod kuka i šparoga, moraju brati isključivo mladi izdanci, a starost pojedinog izdanka lako se utvrđuje lomljenjem stapke.

image

Perčak može biti i ukusan dodatak omletu

 

Shutterstock/ Ilustracija

Nakon što uberete mladi dio biljke, nastavlja sugovornik, treba s njega ukloniti glavu i ‘oklop‘ od lišća da biste dobili ‘štapić‘ duljine dva do tri centimetra koji potom možete pripremiti na nekoliko načina:

- Pečki se mogu kuhati kao šparoge, pa pojest s u tvrdo kuhanim jajima. samo paziti da ne ostanu tvrdi. Netko će ih radije dodati u omlet, neki će ih isprigat na ulju, dodat malo luka ili petrusina.i proprže na ulju – kaže nam konavoski berač o ovoj pomalo podcijenjenoj pripadnici porodice ljiljana koja zna prerasti i metar visine.

Manje je poznata i kao ukrasna biljka jer na kraju sezone procvjeta velikim žutim cvijećem koje potom prelazi u bobicu.

Žute latice, dok su svježe, slatkastog su okusa, no rijetko se jedu sami, više kao dodatak ili ukras drugim salatama. Kao cvijet u vazi ne mogu dugo trajati a da ne razviju pomalo neugodan vonj po truleži pa ih je bolje ostaviti da odcvjetaju svoje u prirodi, ako ih već ne odlučimo iskoristiti kao proljetnu deliciju na pjatu.

30. travanj 2024 05:48