StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVNIK BEZ PLASTIKE|

JEDNOKRATNO ODLAZI U POVIJEST: Pitali smo koliko će svakog od nas stajati ekološka osviještenost gradske uprave, gradskih tvrtki i ustanova

Piše Silvia Rudinović
8. listopada 2021. - 09:10

U svim zemljama članicama Europske unije od srpnja je zabranjena proizvodnje i prodaja plastičnih tanjura, šalica, pribora za jelo, slamki i ostalih jednokratnih plastičnih proizvoda. Trgovine smiju prodati samo onu plastičnu ambalažu koja je s primjenom zakona bila na zalihama. Ograničavanje upotrebe plastike često se drži perifernom temom, sve dok se ne naiđe na vijesti poput one o mikroplastici u ribama. Dubrovačka gradska uprava i prije primjene zakona krenula je s ograničavanjem plastične ambalaže, pa je svojim zaposlenicima podijelila staklene boce. Umjesto bacanja plastičnih posuda s dezinfekcijskim tekućinama nakon potrošnje, koriste se boce koje se mogu iznova puniti.

Ne printa se ako nije nužno

Gradsko vijeće  je 30. kolovoza ove godine donijelo Odluku o ograničavanju korištenja jednokratne plastike koja se odnosi na samu gradsku upravu te njezina društva, ustanove, gradske kotare i mjesne odbore. U tijeku je izrada baze podataka o alternativnim i dostupnim rješenjima, a idući tjedan održat će se radni sastanci s predstavnicima trgovačkih društava i ustanova kako bi detaljno razradili provođenje odluke.

- Koliko će primjena odredbi Odluke imati financijski učinak, smanjenje ili povećanja troškova, moći će se vidjeti tek po provođenju nabave, odnosno po sklapanju ugovora za male nabave uredskih materijala i higijenskih potrepština za iduću godinu. Donošenjem Akcijskog plana smanjenja onečišćenja plastikom, a čija je provedba započela još u lipnju organizacijom dvodnevne radionice, Grad Dubrovnik je postao prvi grad u Hrvatskoj koji ima takav dokument – navodi Pero Ipšić, viši savjetnik u uredu za poslove gradonačelnika.

image
Gradska uprava čaše na aparatima za vodu zamijenila je ekološki prihvatljivijim
Davor Pongracic/Cropix

Pritom navodi aktivnosti koje se provode, pa kaže kako su čaše na aparatima za vodu zamijenjene ekološki prihvatljivijim materijalom, brine se o ponovnom punjenju tonera ili njihovom zbrinjavanju na ekološki prihvatljiv način, kao i svih otpadnih električnih i elektroničkih uređaja. Nadalje, postupno se mijenjaju plastični spremnici za pranje ili dezinfekciju ruku s onim višekratnim od prihvatljivih materijala. Nabavljene su staklene boce s dozatorom za pranje i dezinfekciju ruku s tzv. 'refill praškom' izrađenim od ekoloških certificiranih sastojaka putem EU projekta Plastic Smart Cities.

Gradska uprava odvaja papir, a u tijeku je nabavka spremnika i za odvojeno prikupljanje plastike. Kad tiskaju promotivne materijale, gdje je to nužno i projektom definirano, rade to na recikliranom papiru. Već je ranije digitalizacijom smanjena potrošnja papira, primjerice, za sjednice Gradskog vijeća.

Staklene čaše za protokolarne potrebe

Ova nova pravila, koja služe kao primjer građanima, odnose se i na javna događanja koja Grad Dubrovnik (su)organizira ili (su)financira, kako kažu, koliko god to prilike dopuštaju.

image
Plastični dozeri u gradskoj upravi zamijenjeni su staklenima
Grad Dubrovnik

- Odlukom je propisano i da se uporaba jednokratne plastike ograničava i za sva javna događanja koja Grad Dubrovnik (su)organizira ili (su)financira. Grad, ustanove i društva dužni su osigurati ili s organizatorom javnih događanja dogovoriti odvojeno prikupljanje otpada na mjestu održavanja, kao i njegov pravovremeni i prikladan odvoz i zbrinjavanje. Treba istaknuti da se neke od ovih mjera primjenjuju i prije donošenja Plana i Odluke. Primjerice, u sklopu provedbe aktivnosti poticanja očuvanja i zaštite okoliša, gradska uprava je još u ožujku 2020. iz upotrebe uklonila plastičnu ambalažu. Gradskim službenicima podijeljene su staklene boce za vodu. Na automatima za vodu i kavu ponuđene su kartonske čaše, dok se ekološki prihvatljivija staklena ambalaža koristi i za sve protokolarne potrebe. Posve su iz upotrebe izbačene plastične boce za vodu i druga pića poput sokova – navodi Ipšić.

Wold Wide Fund for Nature (WWF) pokrenuo je inicijativu Plastic Smart Cities koja podržava gradove i naselja na obali u poduzimanju mjera za zaustavljanje onečišćenja plastikom. Drugi mediteranski i europski gradovi, poput Nice, Izmira, Tangera, Amsterdama i Venecije, također su dio ove inicijative. Ugovorne strane projekta koji se provodi na našem području su WWF Mediterranean, Udruga Sunce i Grad Dubrovnik.

image
Ekološke slamke i druga ambalaža koju koriste ugostitelji i do šest puta su skuplje nego jednokratne plastične 
Duje Klaric/Cropix
Ugostiteljima enormno poskupjela ambalaža

Države članice Europske unije postigle su dogovor da do 2025. plastične boce morati sadržavati najmanje 25 posto recikliranog materijala. Čak 80 posto morskog otpada u Jadranu je plastika, materijal spore razgradnje. Zamjenu jednokratnih plastičnih proizvoda podržavaju i ugostitelji, ali to ima svoju cijenu.

- Podržavam ukidanje jednokratne plastike, reakcije na zamjenu plastičnih slamki papirnatima su pozitivne, ali činjenica je da nam je sve to jako poskupjelo. Ambalaža za dostavu hrane ekstremno je skupa, pet ili šest puta je skuplja nego ranije. Plastika je i dalje prisutna, ali je i ona skuplja – kaže dubrovački ugostitelj Pero Šare.

02. svibanj 2024 23:51