StoryEditorOCM
DubrovnikMaro Kapović, tajnik DPDS-a

‘Izuzetno smo zadovoljni i ovom godinom, posebice posjećenošću Stonskih zidina, a cijeli prihod ulažemo u obnovu spomenika. Zato smo i pokrenuli postupak pred Ustavnim sudom‘

Piše Anton Hauswitschka
3. studenog 2023. - 07:31

Društvo Prijatelja Dubrovačke Starine je izuzetno zadovljno tekućom 2023 godinom i brojem posjetitelja kako na Dubrovačkim zidinama, tako I na Stonskim zidinama, Sokol gradu, I kneževim dvorovima u Slanome I Pridvorju, poručuje tajnik DPDS-a, Mato Kapović.

 - U prvih 10 mjeseci Dubrovačke zidine je posjetilo oko 804 000 posjetitelja, a vjerujemo da ce i studeni biti dobro posjecen s obzirom da smo u dogovoru s Gradom Dubrovnikom u podsezoni od 01.11. cijene spustili na 15 eura.

Posebno nas veseli odlična posječenost Stonskih zidina, koje su u prvih 10 mjeseci ostvarile cirka 70 000 posjetitelja, čime su opravdale investicije DPDSa u taj fortifikacijski sklop između Velikog I Malog Stona, te Velikog Kaštela.

Shodno svojim planovima i zadacima DPDS nastavlja veliki ciklus investicija u obnovu prije svega Dubrovačkih zidina (unutrašnji dio zidina od Pila do tvrđave Bokar, arehološkog parka na Sv Andriji, planiranom početku obnove tarace tvrđave Sv Ivana I nastavku obnove plašta tvrđave Sv Ivan, planiranom početku obnove Kaša I tvrđave Drezvenik), ali I nastavku obnove Stonskih zidina, tvrđave Ponta Oštro na poluotoku Prevlaka, kao I završetku radova na crkvi Sv Duh na otoku Šipanu I dominikanskom samostanu Sv Vicenca u Čelopecima.

image

Maro Kapović

Bozo Radic/Cropix

Veliki ponos svih članova DPDSa je potpuno obnovljen knežev dvor na Lopudu, uz veliku I nesebičnu pomoć Zaklade Kaboga I gospara Iva Felnera, koja je u obnovu donirala preko 2 milijuna eura.

DPDS također skrbi o svim fontanama grada Dubrovnika, pa je shodno izglasanim planovima na početku sezone potpuno obnovljena Amerlingova fontana na Pilama, a u planu je I Mihanovićeva fontana u parku Pile,kao I Mala Onofrijeva Fontana.

Od svog osnutka 1952. godine DPDS je isključivo posvećen obnovi fortifikacijskog sustava Dubrovačke republike, svih zidina, tvrđava, kula, ali I ostalih objekata svjetovne vlasti (kneževi dvorovi) kao I crkevnih objekata (katedrale, crkve, samostani) kao I sve materijalne I nematerijalne baštine u cilju očuvanja I prezentacije istih.

Upravo iz tog razloga je DPDS podnio žalbu Ustvanom Sudu Republike Hrvatske da kao neprofitna udruga, koja isključvio cijeli svoj prihod ulaže u kultrunu I spomeničku baštinu treba biti oslobođena plaćanja poreza na dobit shodno pozitvnim zakonima Republike Hrvatske,a koja nam je kao obaveza uvedena u 2020 godini nakon obavljenog poreznog nadzora, gdje nisu utvđene nikakve nepravilnosti- komentirao je Kapović sudski postupak. 

 

Pročitajte i ovo:

Društvo prijatelja dubrovačke starine lijepo se ‘refalo‘ od COVID-a, a evo zbog čega su podignuli tužbu pred Ustavnim sudom RH

01. svibanj 2024 13:49