StoryEditorOCM
DubrovnikRADOVI U HEBRANGOVOJ |

IZGRADNJA DOMA UMIROVLJENIKA Gružanima smeta buka, iz Grada ih umiruju: Uskoro kreću ‘tiši‘ radovi

Piše Gabrijela Bijelić
25. srpnja 2021. - 11:30

- Ako već moraju bubat' usred sezone, mora li bit' buka od jutra do mraka?! Od mehanizacije se ne da živjet', čuje se kilometar dalje, a i opasno je za pješake. Kako nije alavija ograđeno, svaki put moramo silazit' na kolnik i riskirat' da nas pokupi auto. Razumijemo mi da se treba strpit' za viši interes, ali na 35 stupnjeva nije nimalo lako izdurat'. Ni bumbak u ušima ne bi pomog'o – negodovali su proteklih dana Gružani iz bližeg i daljeg susjedstva Hotela Gruž, od kojega su ostale samo omirine. Uskoro će na njihovu mjestu krenuti izgradnja budućeg doma za starije.

image
Božo Radić/Cropix

Dokad bageriranje?

Nezadovoljnici duž Ulice Andrije Hebranga žale se i na manjak parkirnih mjesta koji prati radove. Tragom opaski dijela Gružana, u gradskoj upravi raspitali smo se je li gotovo 'bageriranje' koje je, prema tvrdnjama, dojavljivača, otjeralo i ono malo gostiju u privatnom smještaju. Iz Grada Dubrovnika u startu naglašavaju kako je ovdje riječ o radovima od interesa jedinice lokalne samouprave. Službeno, o rekonstrukciji i izgradnji doma za umirovljenike:

- Na projektu rekonstrukcije, odnosno dogradnje i nadogradnje Hotela Gruž u dom za starije i nemoćne osobe – tipa hotel, trenutačno se izvode radovi demontaže i rušenja. Predmetni radovi su u završnoj fazi i potrajat će još samo nekoliko dana, nakon čega slijede betonski i armiranobetonski radovi (izrada konstrukcije).

image
Tonci Plazibat/Cropix

Prilikom izvođenja radova HOTEL GRUŽ d.d. i ostali sudionici u gradnji u potpunosti se pridržavaju svih važećih zakonskih i podzakonskih propisa iz područja gradnje, kao i odredbi komunalnog reda i svih gradskih odluka koje reguliraju izvođenje građevinskih radova na području Grada Dubrovnika – ističu iz dubrovačke gradske uprave.

Parking mjesta - netaknuta

Napominju kako se pri izvođenju radova uopće ne koriste javna parking mjesta, niti se oduzimaju parking mjesta.

- Isto tako, nitko od sudionika u gradnji ne koristi niti ne zauzima privatna parking mjesta koja se nalaze u neposrednoj blizini izvođenja radova. HOTEL GRUŽ d.d. navodi kako je iskazano zanimanje okolnih stanara vezano za izvođenja radova i svima su pružene sve relevantne informacije – pojašnjavaju dalje i šalju utješnu vijest:

- Naredna faza izvođenja radova, izvedba konstrukcije, bit će ''tiša'' od radova rušenja i demontaže. Svaka faza radova ima određene specifičnosti, a svi radovi se izvode u skladu s pravilima struke, važećim propisima, odlukama Grada Dubrovnika te se poduzimaju sve radnje nužne da izvođenje radova ne ometa svakodnevne aktivnosti okolnih stanara – vele iz Grada na temu radova na bivšem Hotelu Gruž, tj. zgradi budućeg Doma umirovljenika u Gružu koji u različitom intenzitetu traju od kraja travnja.

Prvi nakon 50 godina

Dom na mjestu bivšeg Hotela Gruž, prva je investicija ove vrste nakon 1971., kad je izgrađen Dom umirovljenika ispod zgrade bolnice. Vrijednost je radova nešto više od 13 milijuna kuna, a predviđen je za 48 korisnika. Dom će se inače sastojati od 16 jednokrevetnih, 13 dvokrevetnih soba i tri apartmana.

27. travanj 2024 21:18