StoryEditorOCM
DubrovnikVAŽNA STAVKA

Gradski vijećnici podržali zaduženje Grada za izgradnju Doma za umirovljenike ispod bolnice: ‘Dio soba treba dati uz minimalnu naknadu‘

Piše B. L.
19. ožujka 2024. - 12:56

Nakon 15-minutne pauze na 30. sjednici Gradskog vijeća nastavilo se s raspravom o izmjenama i dopunama proračuna Grada Dubrovnika.

Pero Vićan (DDS) je rekao kako će prijedlog podržati. Žali što nije mogao uložiti amandman da se sredstva za medije i oglašavanje povećaju.

- Što se tiče medija, Dubrovačka televizija od početaka do nažalost gašenja igrala jednu izuzetno pozitivnu ulogu u medijskom prostoru grada. Siguran sam da gašenje te televizije nema baš nikakve veze s gradskom upravom. Nisam ni ja bio njihov posebni miljenik, ali je istina da je nastala velika praznina. Nisu su stekli stečaj u toj novinskoj kući, nego je nominalni vlasnik prezadužene kuće otkazao frekvenciju i to se zove zločin. Zato apeliram na gradonačelnika da se koncesija vrati zaposlenicima. Jedino što je DUTV imala i što je vrijedilo, to su ljudi i koncesija. Sva njihova oprema su četiri nezaslužene Vlahušićeve penzije. Grad nema veze s gašenjem te kuće. Tražit ćemo da se ova sporna stavka utrostruči, zaključio je Vićan.

Andru Vlahušiću (nezavisni vijećnik) sporna je riječ ‘zločin‘ u Vićanovom izlaganju, a predložio je da pola sredstava ima gradonačelnik, a pola Gradsko vijeće. Vićan je kazao kako ne postoji slučaj gašenja bilo koje televizije a da se otkaže koncesija. Priznao je da je možda koristio malo teži izraz, te dodao da se koncesija nije smjela vratiti i da to nije normalno.

Većinom glasova donesena je odluka Prijedlog i izmjena i dopuna proračuna Grada Dubrovnika za 2024.

Prešlo se potom na Prijedlog odluke o zaduživanju Grada Dubrovnika, a sredstva su namijenjena za projekt doma umirovljenika ispod Opće bolnice Dubrovnik. Ovo zaduženje ne ulazi u kreditno zaduženje jedinice lokalne samouprave. Ukupna stopa zaduženosti Grada Dubrovnika je 12,57 posto od ukupnih sredstava, a maksimalna zakonski dopuštena stopa je 20 posto. Vlahušić je rekao da podržava Prijedlog, ali se zapitao koliko će koštati dom, ali i tko će raditi...

Vićan je kazao kako će podržati ovu točku. Naglasio je kako dom mora imati palijativni kapacitet.

Anita Bonačić Obradović (SDP) pitala je je li osiguran sav novac za izgradnju, također, pitala je hoće li radovi početi u svibnju, a da će završiti u lipnju 2026.

Franković je rekao da će sredstva biti realizirana, a naglasio je kako je nemoguće utjecati na proces javne nabave. Olga Muratti (HSU) podsjetila je na tehničke karakteristike budućeg Doma za starije i nemoćne ispod Opće bolnice Dubrovnik. Naglasila je da nije problem tko će raditi, a da na teret društva trebaju pasti oni o kojima nema tko brinuti te da dio soba baš za tu skupinu treba dati uz minimalnu naknadu.

- Ono što sad ne smije biti prepreka je radna snaga koju treba platiti. Kod korisnika na teret društva trebaju pasti oni koji nemaju imovinu i nekretnine, pa i besplatno. Nakon 20 godina gradimo dva doma umirovljenika u Gradu. Vjerujte mi ima onih koji mogu platiti, pa neka plate - poručila je Muratti.

Gradonačelnik je objasnio kako zaduženje za Dom ne ulazi u ukupno zaduženje te da je Grad trenutno zadužen 12,8 posto, što podrazumijeva i beskamatne pomoći države te da zakonska stopa zaduženosti iznosi 20 posto proračuna.

Vijećnik Andro Vlahušić potvrdio je da će podržati odluku, no rado bi doznao cijene smještaja i kriterije za odabir stanara.

27. travanj 2024 10:24