StoryEditorOCM
DubrovnikRADOVI NA PARKIRALIŠTIMA|

Iz Sanitata kažu da dobavljač o svom trošku mijenja senzore Smart parkinga, tako će biti tri godine dok traje garancija

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
1. ožujka 2021. - 10:40

Dubrovčani su zamijetili da se nešto događa na parkinzima 'Sanitata' oko Grada, čini se kao da se radi na mijenjanju senzora koji ukazuju ima li slobodnih mjesta za parkiranje na ocrtanim mjestima.

Senzori su tu kako bi opslužili aplikaciju u sklopu velikog projekta 'Sanitata' pod nazivom 'Smart Parking', vrijednog 3,2 milijuna kuna. Aplikacija prikazuje slobodna parkirna mjesta i to na način da svijetloplavom označava slobodan parking za građane, tamnoplavom za goste Dubrovnika, dok zelena boja označava koliko je slobodnih mjesta na parkingu Pile. Proradila je u srpnju 2019. godine.

image
Zamjenjuju se senzori na parking mjestima u Zagrebačkoj ulici
Tonći Plazibat/cropix

Parking je moguće platiti karticom, a aplikacija šalje i upozorenje kada parking istječe. Aplikacija prikazuje i posebno označena mjesta za invalide. Do slobodnog parking mjesta vodi vas navigacija. Uvedena je kako bi se rasteretile gradske prometnice i u konačnici smanjilo zagađenje okoliša. Projektom pametnog parkinga 'Sanitat' Dubrovnik postavio je 2.016 parkirnih senzora na parkirna mjesta diljem grada, što je najveći broj postavljenih senzora u jednom gradu na svijetu, prenijeli su mediji o projektu.  

Da jest riječ o mijenjanju senzora na parking mjestima oko Grada, potvrdio nam je direktor 'Sanitata' Tomislav Tabak.

- Radi se na zamjeni i redovnom održavanju senzora na Smart Parkingu koji inače radimo zadnjih pola godine. Tu i tamo na nekom mjestu senzor 'ode' pa ga dobavljač zamijeni o svom trošku – istaknuo je Tabak. Jedan senzor vrijedi otprilike 100 eura, odgovorio je na naše pitanje o cijeni.

- Dobavljač ima ugovor na tri godine garancije i bilo što što 'ode' prije njihovom greškom, oni mijenjaju - pobliže je objasnio direktor 'Sanitata'. – Nije to neki veliki broj senzora, tu i tamo, i radi se redovno održavanje – istaknuo je, te dodao da su se neki senzori već mijenjali u Lapadu i na Vojnoviću.

- To se radi konstantno, riječ je o održavanju sustava s kojim smo jako zadovoljni. Imamo preko 9000 korisnika. Projekt je realiziran i sustav pušten u rad u srpnju 2019. godine – podsjetio je Tabak. – To je najmoderniji sustav u državi. Prošle godine smo čak dobili nagradu od struke, od parking udruge za unaprjeđenje parking sustava, što mi je izuzetno drago jer je došla od kolega iz parking firma. Sustav zadovoljava sve tehničke karakteristike i pomaže našim građanima i turistima da lakše nađu svoje parkirno mjesto, a samim tim smanjuju se gužve u Gradu, kao i zagađenje – zaključio je Tomislav Tabak.

image
Rezervirani parkinzi u Zagrebačkoj kod vatrogasaca
Tonći Plazibat/cropix

Čitatelje je zanimalo i kakva su to, u blizini Vatrogasaca, dva lancima ograđena parking mjesta. Tomislav Tabak rekao je da je riječ o rezerviranim parkinzima Srpske pravoslavne crkve, te da su tako ograđena, koliko on zna, već dvadesetak godina.

26. travanj 2024 11:25