StoryEditorOCM
DubrovnikNUNCIJATA

Iz Grada nam otkrili gdje je ‘zapelo‘ buduće braniteljsko naselje, nije samo u pitanju UNESCO-va administracija

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
8. rujna 2023. - 11:41
Specijal DV Dubrovnik, 170423. Padine brda Srdj za posumljavanje. Na fotografiji: Brdo povise naselja Nuncijata.Tonci Plazibat/Cropix

Još u veljači prošle godine na doradu je poslana Studija procjene utjecaja na baštinu (HIA) za područje Nuncijate na kojem Grad planira stambeno zbrinuti dio dubrovačkih branitelja bez koje se ne mogu izdati građevinske dozvole.

Dorada se, podsjetimo, odnosila na smjernice i podatke iz Konzervatorske podloge za kontaktnu zonu svjetskog dobra Starog grada Dubrovnika iz rujna 2020. godine te Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a Starim gradom Dubrovnikom iz travnja 2021. Nakon dorade, Studija je trebala biti dostavljena Ministarstvu kulture i medija, a potom UNESCO Centru za svjetsku baštinu. Iz Grada Dubrovnika su najavili kako će zahtjev za lokacijsku dozvolu biti predan nakon što se dobije pozitivno mišljenja na HIA-u za braniteljsko naselje, a nakon toga će uslijediti izrada glavnog projekta i ishođenje građevinske dozvole

Stoga nas je zanimalo nas je li dorada studije dovršena i je li dostavljena navedenim institucijama, kakvo su mišljenje dali i jesmo li bliži procesu izdavanja dozvola za gradnju.

- Na predmetu izrade HIA studije Nuncijate angažiran je profesor Dubravko Bačić, renomirani stručnjak na ovom području. Prema posljednjim informacijama koje je poslao Gradu Dubrovniku, profesor Bačić revidirao je kompletnu studiju prema novim smjernicama ICOMOS-a i s obzirom na novu Krajobraznu podlogu. Studija je završena te se očekuje da će je idući tjedan profesor Bačić dostaviti nadležnom upravnom odjelu.

Međutim važno je istaknuti kako HIA studija nije jedini preduvjet za ishođenje građevinske dozvole.

Paralelno s navedenom studijom, Grad Dubrovnik provodi daljnje postupke te je ishođena lokacijska dozvola na koju je izjavljena žalba u redovnom postupku od strane jedne fizičke osobe. Nakon što je nadležni upravni odjel obradio žalbu istu je ocijenio neutemeljenom (prije dva dana) te je žalba odbijena. Na isto se zainteresirana stranka može žaliti drugostupanjskom tijelu te ako ne dođe do žalbi (u propisanom roku od 15 dana), lokacijska dozvola postaje pravomoćna. U trenutku pravomoćnosti Grad Dubrovnik započinje postupak izvlaštenja za što su osigurana potrebna sredstva u proračunu, a izvlaštenje je postupak bez kojeg se ne može krenuti s procesom ishođenja građevinske dozvole. Nadalje, Grad Dubrovnik je putem svog resornog upravnog odjela prije desetak dana završio izradu projektne dokumentacije glavnog projekta koja je spremna za ishođenje građevinske dozvole – poručuju iz Grada.

06. svibanj 2024 08:02