StoryEditorOCM
DubrovnikNA RADNOM MJESTU

Ivan Maslać zajedno s kolegama gostima na plaži ‘Presidenta‘ uljepšava odmor i stoji im na raspolaganju: ‘Znaju nas i nasmijati, jedan je pitao jesu li bove u moru ispred hotela tu zbog morskih pasa‘

Piše Bruno Lucić
3. srpnja 2022. - 21:55

Malo tko, posebno oni koji cijeli dan provode u uredima i zatvorenim prostorima, u ovim ljetnim danima ne zavide Ivanu Maslaću na njegovom radnom mjestu. Naime, ovaj student druge godine Nautike svaki dan je na plaži, gleda u more, točnije u Elafite, neprestano je vanka i ne nedostaje mu sunčanje. Već četvrtu sezonu radi na plaži dubrovačkog hotela Dubrovnik President Valamar Collection. Ove je godine s radom započeo već sredinom svibnja, a posao i obaveze na faksu odlično balansira.

image
Vedran Levi/Cropix

Navikne se na vrućinu

Blizu mora radi u dvije smjene.

- Kad sam jutarnja smjena radim od 7 do 14, a popodne od 14 do 21 sat. Ujutro prije početka smjene prvo popijemo 'brzinsku' kavicu, izbacujemo sve kušine na ležaljke, ako je slučajno ostalo smeća od jučer pokupimo ga, počistimo tuševe, pometemo kamenja po mulu i po plaži. Nakon toga dočekujemo goste, pomažemo im, dajemo im šugamane, tu smo ako im treba namjestiti suncobran, ležaljke ili dati bilo kakve informacije. Kad dolazimo u popodnevnu smjenu odmah pomažemo gostima, na usluzi smo im, a onda oko 6 sati počnemo pomalo kupiti ležaljke, kušine i iza pokupimo smeće, promijenimo kante za otpad, namjestimo cijelu plažu kako bi ona izgledala uredno, kaže Ivan koji priznaje kako mu je draže raditi ujutro jer mu to pruža slobodno popodne.

Naravno, tijekom radnog vremena nije sam.

- U smjeni nas je pet, rasporedimo se i mijenjamo: ako netko pravi đir po plaži drugi je za stolom gdje gostima dijelimo šugamane. Također, jedan pomaže na mulu ako tamo treba nositi ležaljke jedan je na V Level dijelu plaže gdje su baldahini. V Level je najviša razina Valamarove usluge s ekskluzivnim povlasticama i personaliziranom uslugom za V Level goste, pojašnjava student.

Iako svake godine bude 'šok', vremenom se navikne na ljetne vrućine. Ivan i njegovi kolege uvijek mogu poći u hladovinu, napiti se vode i malo odmoriti.

image
Vedran Levi/Cropix

- Gosti najčešće traže da im se pomogne oko suncobrana ili informacija o plaži, kako što funkcionira i gdje se što nalazi... Naravno, postavljaju svakakva pitanja, neka nas i nasmiju, recimo, jedan gost je pitao jesu li bove u moru ispred plaže tu kako bi odbijali morske pse..., prisjeća se Ivan.

Ima gostiju koji su posebno zahvalni pa svoju zahvalnost iskažu u vidu napojnice, sve ovisno od dana do dana.

Kako je radio i tijekom dvije protekle pandemijske godine, točno prepoznaje znakove oporavka te može usporediti ovu i dvije prethodne sezone.

- Tijekom korone je bilo puno manje ležaljki, gostiju i, naravno, nas. Radio sam tu samo mjesec dana i nisu se postavljali kušini na ležaljke zbog korone, a morali smo se testirati svako malo. Vidimo da su se sad gosti opet opustili, nitko više ne spominje koronu, veli Ivan koji je s kolegama primijetio ponovnu 'navalu' gostiju nakon dvije mirne godine, a kako sam kaže – sezona je počela znatno ranije.

Smijeh i zezancija

Napete situacije na plaži izazove vjetar.

image

Kolege i on se međusobno rasporede

Vedran Levi/Cropix

- U slučaju jakog vjetra idemo od gosta do gosta i zamolimo ih da im zatvorimo suncobrane kako ih ne bi ozlijedili, što oni shvate. Obećamo da ćemo im, čim se vjetar smiri, opet otvoriti suncobrane, a ako im smeta sunce, premjestimo ih u hlad. Gosti su razumni i uvijek shvate situaciju, a i oni koji ne shvate, čim vide kako suncobran 'leti', više ga ne otvaraju, ističe Ivan koji priznaje kako ima dosta strpljenja te izdvoji vrijeme kako bi gostu objasnio situaciju.

Ne pitaju ga samo o pojedinostima vezanim uz hotel, često bude obasut pitanjima o Gradu, znao je često na mapi grada gostima objašnjavati kako doći do određene točke u gradu. Znali su i poznati doći na plažu, ali oni se zapravo ponašaju kao da su 'nepoznati', nemaju neke zahtjeve, a Ivan ne pamti nikakva loša iskustva.

Zna se tijekom dana dogoditi da se plaža toliko napuni da je izazov pronaći slobodnu ležaljku, ali Ivan uz svoje kolege uvijek nađe alternativu na zadovoljstvo gostiju.

image
Vedran Levi/Cropix

- Volim neprestani kontakt s ljudima različitih vjeroispovijesti, nacionalnosti, navika, kultura... A volim i raditi s ovom ekipom koja je odlična i uvijek je tu smijeh i zezancija, a uz smijeh je lakše raditi. Stekao sam i neka poznanstva s gostima, upoznao sam neke koji tu dolaze svake godine pa popričamo, zapamtili su me i stvarno sam dobar s njima, komentira Ivan.

Na kraju sezone ne osjeća iscrpljenost, a kad sve završi, do početka faksa se malo odmori i onda kreće u novu akademsku godinu. Slobodno vrijeme koristi za izlaske i kupanje, a još nije stekao profesionalnu deformaciju pravog 'beach boya' - more mu još nije dosadilo bez obzira što ga gleda iz dana u dan. Zasad se Ivan drži obale, gostima koji dođu dodatno uljepša užitak na odmoru i ljetnim radostima, a onda, kad jednog dana ne bude uz more, nego na moru, rado će se prisjetiti dana provedenih na plaži 'Presidenta'.

Valamarov stipendist

Inače, Ivan je Valamarov stipendist, a objasnio je što to znači:

- Prošle godine sam primao Valamarovu stipendiju i svaki mjesec kroz godinu dana dobivao potporu uz uvjet da se vratim raditi ovdje u hotel, što sam ionako namjeravao, otkriva Ivan.

25. travanj 2024 03:51