StoryEditorOCM
Dubrovnikvisoka febra

Ima gripe! Doznali smo koliko je slučajeva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Piše Silvia Rudinović
2. siječnja 2023. - 12:28

Prošlog je tjedna zabilježen 31 slučaj gripe u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, kaže dr. Mato Lakić, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

- Gripa je krenula nešto jače i ranije nego inače, ali još uvijek nije u punom zamahu. Nije kasno da se ljudi cijepe protiv gripe – kaže dr. Lakić.

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije zaprimio je 12.000 doza cjepiva protiv gripe za sezonu 2022./2023. godinu. Prošle sezone je utrošeno 7.535 doza. Dok su se nosile maske, protekle dvije godine gotovo da nije bilo gripe. U takvim se uvjetima ne može širiti, kaže dr. Lakić. Širi se mnogo sporije od COVID-a, a simptomi su ujednačeniji.

image

Epidemiolog dr. Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ

Tonci Plazibat/Cropix

- U prosjeku, traje tjedan dana i donosi visoku febru, glavobolju i opću malaksalost – kaže dubrovački epidemiolog.

Kasnije slijede simptomi curenja iz nosa, grlobolja i kašalj, a kod djece se mogu pojaviti i mučnina, povraćanje te proljevaste stolice. Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo DNŽ, inkubacija traje od jednog do četiri dana. Odrasla osoba je zarazna tri do pet dana od početka bolesti, a djeca do sedam dana. Bolesnik može biti zarazan i dan prije početka simptoma bolesti. Liječnici preporučuju mirovanje, mnogo tekućine te uzimanje lijekova protiv temperature i kašlja.

Što se tiče statistike bolesti COVID-19, nema mnogo novozaraženih, kaže dr. Lakić ali odmah napominje kako je brojka zasigurno veća od prijavljenih slučajeva. Prema podacima na službenoj stranici Dubrovačko-neretvanske županije, bilježe se 73 aktivna slučaja zaraze koronavirusom.

27. travanj 2024 01:48