StoryEditorOCM
DubrovnikBURNO OKO LOKRUMA |

GRILECU PROLAZNA OCJENA - Većinom glasova usvojen Godišnji izvještaj o radu JU Rezervat Lokrum

Piše DV
4. lipnja 2020. - 19:32
Prva sjednica dubrovačkog Gradskog vijeća na kojoj su se okupili vijećnici nakon popuštanja mjera vezanih za pandemiju COVID-19Grad Dubrovnik
Rasprava se nastavila pod točkom vezanom za Prijedlog zaključka o prihvaćanju Godišnjeg izvještaja o poslovanju Javne ustanove Rezervat Lokrum za 2019. godinu. Ravnatelj Ivica Grilec obrazložio je izvještaj kao uspješan i smatra kako se na Lokrumu napravi dobar posao. Rekao je kako  je proširena vrtna šetnica i da se obnovio Botanički vrt, a u prostorima Benediktinskog samostana postavljen je mjerač broja posjetitelja.

Dolores Lujić kazala je kako postoje brojne nelogičnosti po pitanju bojanja baraka i nabave broda za odvoz smeća te da ima materijala za njegov opoziv s mjesta ravnatelja.

Grilec je rekao kako se na Lokrumu godinama skupljala velika količina smeća te da se problem nekako morao riješiti što je u ovom slučaju napravljeno nabavom broda. Ivan Jelčić smatra kako je Lokrum potrošio puno više na promidžbu, za oko 20 posto više u odnosu na 2018. godinu, a da paralelno s tim nije opravdao porast broja posjetitelja od samo 2 posto i prihoda za 4 posto u 2019. Jelčiću je zapela za oko stavka u kojoj se puno više potrošilo na službena putovanja, a da je s druge strane na edukaciju i usavršavanja djelatnika potrošeno puno manje. –Lokrum je brod bez kapetana koji se prikačio na turizam i misli da će ga on vući-, rekao je Jelčić.

Franković je u nastavku rekao kako na Lokrumu nije sve baš bajno i da Grilec svakako zaslužuje priliku da napravi još dobrih stvari. –Park je izgledao očajno u proteklih 30 godina i ljudi su nam se smijali kako je sve to loše bilo. Nije napravio Grilec dovoljno ali je zaslužio još prilika-, rekao je Franković.

Grilec je rekao kako mu je odavno poznat Jelčićev stav i da ga ne čudi kako ga proziva. Za raspravu se javio Jadran Barač koji se osvrnuo na jako veliki iznos donacija koje je isplatio Rezervat Lokrum te ga zanima kome je sve novac doniran? –Prostore u Petilovrjencima HDZ bi trebao dati na korištenje Rezervatu Lokrum-, rekao je Barač. Grilec je u nastavku rekao kako su prije njegovog dolaska između radnika postojali klanovi i da se njegovim dolaskom i novim ugovorima situacija primirila. Maro Kristić također smatra kako ravnatelj ne može imati podršku Vijeća jer puno stvari i dalje ne štima i da prema svemu što je prikazano postoje mnogi nedostaci.

Baraču je čudno kako ustanova poput Lokruma sama ne može odvoziti smeće već da to mora dati privatniku da odradi. Osvrnuo se na prekovremene sate i nove zaposlene te smatra kako je brojka poprilično velika. Grilec je rekao da je postojala potreba za novim zaposlenicima jer su zaposlena i dva vatrogasca zbog prevencije požara. -Uvele su se duple posade zapošljavanjem kormilara i kapetana kako bi izbjegli prekovremene sate-, rekao je ravnatelj Grilec. Emilio Puljizević smatra kako Lokrum više nije El Dorado u kojemu se iznajmi neki prostor i dobro zarađuje već da određeni red ipak postoji i da će se situacija samo popravljati.
 
05. svibanj 2024 14:22