StoryEditorOCM
DubrovnikBEZ PREPREKA BETONU|

GRAĐEVINARIMA KORONA NE SMETA: Investitori ne odustaju, evo koje projekte pripremaju u Dubrovniku!

Piše Ahmet Kalajdžić
21. prosinca 2020. - 17:23
Gradski odjel za izdavanje građevinskih dozvola trenutačno je pred značajnim odlukama za izdavanje većeg broja građevinskih dozvola. Riječ je o velikim graditeljskim projektima kojim bi se (opet) uveliko izmijenile vizure Dubrovnika, s dugoročnim posljedicama po komunalni standard i kvalitetu života u Dubrovniku. U šali možemo reći kako od odluka ovisi i ostvarenje proročanske najave bivše gradonačelnice Dubravke Šuica koja je po donošenju GUP-a prije petnaestak godina najavila kako će grad postati veliko gradilište.
 

Pet velikih projekata


A prostor, odnosno lokacija koja uvijek određuje vrijednost građevinske parcele, stana i drugog objekta koji se na njoj izgradi, najveća je vrijednost i prokletstvo Dubrovnika koji je na stalnom nišanu investitora. Mnogi od njih se čude zašto je javnost protiv njih, ne želeći pri tom uopće ni razmisliti da negoduju zbog megalomana koji voluminoznošću građevina devastiraju okoliš. A građevine su, makar se vizualno često ne bi reklo, visinom ograničene do 22 metra.

Odredbe GUP-a
Visina građevine se mjeri od najnižeg dijela konačno zaravnatog i uređenog terena uz njeno pročelje do gornjeg ruba stropne konstrukcije zadnjeg kata, odnosno do vrha nadozida potkrovlja kojem visina ne može biti viša od 1,20 metara. Dopuštena je gradnja pristupa u prvu podrumsku etažu koja se ne obračunava kao najniža kota uređenog terena, a važeći GUP za podrum nije definirao konačno oređenje terena ni dopuštenu etažnost, već samo najveću dopuštenu visinu uz iznimke kućica za lift i izlaz na krovnu taracu. Tako je utvrđivanje točke konačno uređenog i zaravnatog terena uz objekt od od koje se računa visina prema odredbama Plana prepušteno arhitektima i geodetima u projektima koje dostavljaju za izdavanje građevinskih dozvola te odgovaraju za usklađenosti s odredbama Plana.


Na upit o aktualnim investitorskim zahtjevima u rješavanju, iz gradske su uprave potvrdili obradu zahtjeva za šest većih građevinskih projekata koji svi zajedno, ali i svaki zasebno, pobuđuju veliku pozornost.

image
Na ovoj će parceli umjesto Hotela Jadran niknuti Hotel Palma
Božo Radić/CROPIX


Tako doznajemo da je investitor Hotel Palma d.o.o., točnije bivši Hotel Jadran, gradskoj upravi podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za rekonstrukciju hotela na tri čestice zemlje 1069/2,3,6 i dijelu još tri zemljišne čestice u k.o. Gruž. Prema planiranom projektu, predviđena etažnost je podrum, suteren, prizemlje, četiri kata i potkrovlje (Po+S+P+4+Pk). Investicija bi krenula nakon rušenja ostataka bivšeg hotela Jadran u kojem su uz pantagane "carevali" narkomani i gradske skitnice u pitomom krajoliku Lapada.

image
Gradska parcela za buduće zgrade u Solitudu
Božo Radić/CROPIX


Podnošenjem zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola za čak tri stambene građevine za zbrinjavanj mladih obitelji odobrenje kao investitor čeka i Grad Dubrovnik. Izgradnja spomenute tri zgrade planirana je na području Solituda na katastarskim česticama320/9,10,11, sve u k.o.o Dubrovnik (n.i.). Za svaku od stambenih zgrada projektant je predvidio etažnost po formuli podrum, prizemlje i tri kata (Po+P+3).
 

Garaža s 322 mjesta


Zahtjev za izdavanje izmjene i dopune građevinske dozvole za stambeno- poslovnu građevinu na č.z. 617/10 k.o. Gruž podnio je i investitor Oštrice d.o.o. U naravi, riječ je o zgradi preko puta Grawea, onoj ispod samog Bourbon streeta kojoj je uz dozvoljenu visinu od 22 metra etažnost dvije podrumske etaže, prizemlje i sedam katova (-2Po+P+7).

Da ne bi bilo zabune, zgrada je već skoro i dovršena, ali investitor zahtjevom za izmjenom i dopunom građevinske dozvole sad traži prenamjenu dijela objekta. Znači, dio stanova žele prenamjeni u apartmane, ali nije poznato u kojem će dijelu zgrada postati aparthotel.

image
Oštrice traže dozvolu za prenamjenu dijela veće zgrade
Božo Radić/CROPIX


Za napomenuti je kako je zgrada etažirana sustavom dvije podrumske etaže, prizemlje i sedam katova (-2Po+P+7). Na upit o priznavanju najviše kote te i ostalih zgrada, iz gradske uprave su pojasnili da je na krovnoj terasi moguća izgradnja kućice za strojarnicu lifta i izlaz na tu terasu, tako da površina kućice ne može biti veća od površine lifta i stubišta s međuprostorom na prethodnoj etaži, a visina tog dodatnog prostora ne može biti viša od točno 3 metra.

image
Bivša parcela Zaklade Mihanović, sada u vlasništvu tvrtke Laus doo
Božo Radić/CROPIX


Zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za poslovno - stambenu građevinu s pomoćnom građevinom podnio je i investitor Laus centar d.o.o. koji planira graditi na zemljišnim česticama 514/1, 514/2 i 517/2, sve k.o. Gruž. Planirana visina te građevine je 22 metra, a projektant je predvidio izgradnju četiri podrumske, odnosno garažne etaže uz osam nadzemnih etaža, uz garažni prostor s 322 parkirna mjesta. Gradnja se planira na jedinom preostalom većem zelenom otoku u strogom poslovnom centru grada. U naravi, riječ je o bivšoj parceli Zaklade Mihanović, onoj između Puta od Republike i središta PU dubrovačko-nerevanske. Javnost sa strahom čeka sudbinu dvadesetak preostalih stabala i betonizaciju dijela grada kojega ionako muči deficit vegetacije zbog preizgrađenosti.Iz gradske su uprave napomenuli kako je za sve zahtjeve u tijeku ispitivanje usklađenosti s prostornim planom.
 

Parking "mercedesa"


Javnost je doznala i za planiranu gradnju stambeno- poslovne zgrade na parceli 872/5 k.o. Gruž, pokraj popularnih lapadskih "Mercedesa". Iz gradske su uprave naglasili kako je nadležni Upravni odjel 24. studenog zaprimio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju stambeno- poslovnog objekta s osam stanova i pet apartmana. Uz objekt se predviđa 27 parkirališnih mjesta, a etažnost je Po(-2)+Po (-1)+P+2+Pk. Iako se spekuliralo kako je investitor slavonski poduzetnik Ivan Šokić, inače poznatiji kao "bavarski kralj diskoteka", ne postoji zahtjev za izdavanje dozvole na njegovo ime. Neslužbeno smo doznali da je vlasnik parcele i investitor tvrtka Anna Navis d.o.o. sa sjedištem u Slavonskom Brodu, a vlasnici i partneri su izvjesni supružnici Šokić i Tomislav Bošnjak.

image
Parkiralište i buduće gradilište kod "mercedesa"
Božo Radić/CROPIX


Parkirališna parcela od 676 "kvadrata" sastavni je dio Vile Salvator koju je 1932. izgradila obitelj Mandić Hure doselivši s otoka Hvara. Velika 465 četvornih metara, nazvana je Hotel Madeira jer je vlasniku, uz rodni Hvar, najdraži otok bila Madeira. No, posao nije išao kako je želio te ga 1932. prodaje Vrhbosanskoj biskupiji koja ga preimenuje u Vilu Salvator i prenamjenjuje u dom za umirovljene svećenike o kojima kao i župnoj crkvi, skrbe časne sestre Kćeri Božje ljubavi.

Vila u Ulici žrtava Dakse 8 neko je vrijeme bila dječji vrtić, da bi je Vrhbosanska biskupija dala HBOR-u kao naturalni dio otplate kredita teškog 3,6 milijuna eura kojeg su uzeli od HBOR-a za izgradnju Svećeničkog doma u Sarajevu. Dom je izgrađen, ali najam garažnog prostora kojim se planiralo vraćati kredit nije tekao najbolje te je ustupljena HBOR-u koji ju je prodavao za 7,65 milijuna kuna.U kućici do ville, na broju 6 živio je Petar Hure Mandić koji je nakon nestanka prošle godine nedavno pronađen mrtav u Villi Sandri, još jednom gradskom napuštenom objektu okruženom betonskim kolosima.

GRADONAČELNIK: Postojeći GUP problematičan
''Vjerujem da su i naši sugrađani uvidjeli koliko je postojeći GUP problematičan i koliko ostavlja prostor da se tumači dvojako te istovremeno omogućava razvoj određenih građevina u prostoru koje ničim ne respektiraju Dubrovnik. Stoga se nametnula potreba za njegovim izmjenama na način da uravnotežimo cijelu priču. Ovo je rezultat reakcije na nešto što se već dogodilo u prostoru i što ne možemo izbrisati. Neću govoriti o pojedinačnim slučajevima u prostoru, svi mi jako dobro znamo o kojim se građevinama radi. Cilj je zato uvesti sklad koji poštuje grad, građane, ali i koji respektira komunalnu infrastrukturu. Vjerujem da ćemo donijeti izmjene koje će odgovoriti na sve što se događalo u prostoru posljednjih godina.''
02. svibanj 2024 00:41