StoryEditorOCM
DubrovnikADVENT NA STRADUNU

Grad ulaže skoro milijun kuna! Ako su otvoreni neki noćni klubovi, ako se može nešto unutra održavati, onda bi bilo čudno da ne može vani

Piše Kristina Filičić
3. studenog 2021. - 09:39

Ovog adventa, ako korona opet ne pomrsi račune, očekuje nas šarolik program Dubrovačkog zimskog festivala u organizaciji Grada Dubrovnika i Dubrovačkih ljetnih igara. Iako smo u pandemijskoj godini, ovaj put, barem za sada, ne bi trebale izostati ni blagdanske kućice. Javni natječaj za zakup 21 kućice je završen, kao i javno otvaranje ponuda. U roku je pristiglo 29 ponuda, njih 15 interes je iskazalo za Stradun, sedam za Gudulićevu poljanu, pet za Brsalje, po jedna za Lapad i Gruž dok za Mokošicu interesa nije bilo.

- U tijeku je pregled i provjera dostavljene dokumentacije, ako je u redu onda se ide po kriteriju tko je ponudio najveću cijenu. Onaj tko je ponudio najviše ima pravo odabira kućice na mikrolokaciji – pojašnjava Tonći Daničić, direktor Dubrovačke baštine d.o.o.

Postoji li mogućnost da i ove godine blagdanske kućice budu otkazne s obzirom na covid statistiku koja nam ne ide u prilog?

- Čekat ćemo maksimalno s narudžbom kućica i s obavijesti ponuditeljima. Promatrat će se epidemiološka situacija kako ne bismo preuranjeno potpisali ugovore i donijeli kućice a da se sve otkaže. Vjerujemo da toga neće biti jer do sada sve ide u smijeru da će se i održati uz poštivanje epidemioloških mjera pa je i kompletna postava i kućica i stolova na Stradunu, Gundulićevoj i na Brsaljama isplanirana s dovoljnim razmakom – zaključuje Daničić.

Valja naglasiti kako se svi zakupci moraju pridržavati aktualnih epidemioloških mjera propisanih od strane Stožera jer ukoliko organizator uvidi da se ne pridržavaju 'ima pravo otkazati ugovor bez prava na povrat plaćenog iznosa'.  

image
Tko su zakupci blagdanskih kućica znat će se do 17. studenog
 
Tonci Plazibat/Cropix

Tko će biti zakupci 21 blagdanske kućice znat će se najkasnije do 17. studenog, otprilike desetak dana prije službenog početka rada kućica. Planirano je njih 10 na Stradunu, na Pilama i Gundulićevoj poljani po četiri, a u Gružu, Mokošici i Uvali Lapad po jedna kućica.

Jedna od tvrtki koja se prijavila na natječaj je Lokalno j.d.o.o. Vlasnica Marija Papak i prijašnjih je godina sudjelovala u ovoj zimskoj manifestaciji pa iako još čeka konačne rezultate natječaja kratko nam otkriva što će biti u ponudi ukoliko kućicu dobije.

- Mi ćemo se držat istoga jer to je prepoznato kao dobro. Nećemo odstupati ni mijenjati, možda tek u malim okvirima. Uz prikle, pršut, naravno bit će bakala, kuhanog vina – kaže Marija pa ukazuje kako je premalo vremena za organizaciju, 'ne možeš kupit ništa unaprijed jer ne znaš hoće li biti, a ako bude imaš samo tjedan dana za spremiti sve, što je malo vremena'. Ipak, uz dozu optimizma dodaje kako ne treba razmišljati da će i ovog prosinca Stradun biti bez kućica. Naime, lani nakon natječaja i izabranih zakupaca, među kojima je bila i ona, sve je otkazano zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Interes za kućicu na Stradunu i ove je godine iskazala Prekala. U iščekivanju konačnog odabira zakupaca Boris Čupić koji se za kućicu prijavio i lani kada je sve otkazano, smatra kako bi ovih blagdana kućice trebale raditi.

- Ako su otvoreni neki noćni klubovi, ako se može nešto unutra održavati onda bi bilo čudno da ne može vani. Ali Grad je organizator mora biti odgovoran razumio bi i da se otkaže iako ne bi bilo logično ali mogućnost uvijek postoji – kaže Čupić. Iako još ne zna hoće li kućicu dobiti svakako zna što bi na njoj ponudio:

- Slatku priču, uvijek slastice, ali uvijek novotarije i nove ideje.

image
Na predpandemijske kadrove prepunog Straduna još ćemo pričekati 
Tonci Plazibat/Cropix

Zimski festival Grad planira organizirati uz različita događanja, a program je osmišljen na način da se može prilagoditi epidemiološkim mjerama koje budu na snazi. Iz gradske uprave najavljuju neka događanja:

- Bajka ''Orašar'' u suradnji Kazališta Marina Držića i baletnog odjela Umjetničke škole te Božićni koncert uz soliste Valentinu Fijačko, Gorana Karan i Roka Radovana te Dubrovački simfonijski orkestar. Atrij Kneževog dvora bit će otvoren za posjetitelje te će po prvi put biti zaodjenut pravim blagdanskim ruhom s božićnom jelkom. Ustanove u kulturi Grada Dubrovnika pripremile su niz predavanja i radionica na blagdanske teme. I ove godine bit će aktualna Stanica Sjeverni pol za najmlađe, različiti programi u Lazaretima poput plesnih predstava u svijetu vilenjaka i ''slatkih'' radionica, ali i prepoznati program Šarena zima u Uvali s popularnim vlakićem, blagdansko ukrašavanje izloga, Libertasov pop-up cabrio bus uz zvuke kolende gradskim ulicama... – nabraja organizator blagdanske manifestacije.

Na pitanje planira li se doček na otvorenom i tko bi nastupao odgovaraju:

-  Organizacija Dočeka na Stradunu prvenstveno će ovisiti o epidemiološkoj situaciji.  

I ove će godine Stradun, ali i ostali dijelovi grada biti ukrašeni blagdanskom rasvjetom i dekorativnim elementima.  

Skoro 900 tisuća kuna

Koliko je proračunskog novca planirano za Zimski festival?

- Različiti upravni odjeli odnosno ustanove zadužene su za različite stavke programa DZF-a pa tako UO za turizam, gospodarstvo  i more nosi 490.000 kuna, dok javna ustanova Dubrovačke ljetne igre planira iznos od 370.000 kuna, a Kinematografi Dubrovnik 30.000 kuna. Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu zadužen je za blagdansku rasvjetu, rasvjetne elemente i dekoracije. U proračunu je 360 tisuća kuna predviđeno za ukrašavanje područja povijesne jezgre, a 385 tisuća kuna za ukrašavanje područja van stare gradske jezgre, što je na razini izdvajanja prošle godine – ističu iz Gradske uprave.

03. svibanj 2024 15:33