StoryEditorOCM
DubrovnikDISKRIMINACIJA TAKSISTA

Grad Dubrovnik izgubio spor, mora ukloniti lance s Paščare

Piše Silvia Rudinović
16. prosinca 2020. - 12:02
Općinski sud u Dubrovniku jučer je presudio u korist nekolicine taksista koji su tužili Grad Dubrovnik Tonći Plazibat/HANZA media
Općinski sud u Dubrovniku jučer je presudio u korist nekolicine taksista koji su tužili Grad Dubrovnik u slučaju Paščara. Naime, Grad Dubrovnik je odkukom Gradskog vijeća u svibnju prošle godine izvanulično parkiralište ispod tvrđave Minčeta (Zona D), u naravi autotaksi stajalište pznatije kao Mala Minčeta ili Paščara, dalo na koriptenje isključivo Sindikatu turizma i usluga Hrvatske - Sindikalnoj podružnici autotaksi prijevoznika Dubrovnik.

Najprije je Visoki upravni sud takvu odluku ocijenio diskriminacijom ostalih taksista koji nisu članovi sindikata, da bi potom takvu ocjenu donio i Općinski sud u Dubrovniku jučerašnjom presudom.

Općinski sud je, također, odredio privremnu mjeru kojom se Gradu Dubrovniku nalaže uklanjanje znaka o rezervaciji mjesta isključivo za STUH, odnosno njihovu sindikalnu autotaksi podružnicu, ploču s imenimačlanova podružnice i postavljene lance na ulazu i izlazu, i to u roku od 24 sata. Rok istječe danas oko 14 sati.

Prema riječima jednog od tužitelja, Boža Miletića, Grad je odluku o davanju Paščare na korištenje članovima STUH-a donio bez natječaja. Grad je Paščaru, nekadašnje taksistajalište prenamijenio u parkiralište i potom je sklopljen ugovor sa STUH-om. Spor je pokrenut i pred Trgovačkim sudom protiv Sanitata i Sindikata, koji su potpisnici ugovora.

image
Božo Miletić, jedan od tužitelja u slučaju 'Paščara'
AK


-Grad je, dakle, presudom proglašen krivim, te mu je naloženo ukloniti fizičke barijere s parkirališta u roku 24 sata kako bi ga svatko mogao koristiti. Ukoliko se mjera ne provede, pokrenut će ostale pravne radnje koje su nam na raspolaganju, krenut ćemo s kaznenim prijavama - najavljuje Miletić.

S obzirom da je autotaksi stajalište prenamijenjeno u parkiralište, ostaje pitanje otvoreno pravnicima, mogu li na Paščari parkirati svi, a ne samo taksisti.   
 
06. svibanj 2024 12:17