StoryEditorOCM
DubrovnikSPOMENIK DJECI POGINULOJ U RATU

Dubrovačka arhitektica Ursula Stanić Siništaj o 15 polomljenih olovaka: ‘Važno je da pružaju nadu i bude vjeru u viši životni smisao‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
1. prosinca 2023. - 19:01

Grad Dubrovnik i Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) objavili su rezultate natječaja za Gradski park sa spomen obilježjem za djecu poginulu u Domovinskom ratu u Dubrovniku. Riječ je o javnom prostoru u luci Gruž sa spomen obilježjem poginuloj djeci, na kojem se planira javni park na površini od 3685 četvornih metara, unutar kojeg je u istočnom dijelu određena pozicija spomen obilježja.

Prvu nagradu dobio je rad Dalibora Stošića, akademskog kipara, koji je autor skulpture i arhitektonsko-urbanističkog-krajobraznog rješenja) i Hrvoja Bilandžića, autor arhitektonsko-urbanističkog-krajobraznog rješenja. Dalibor Stošić već je poznat po tome što je s Krešimirom Roginom autor spomenika žrtvama Holokausta na Glavnom kolodvoru u Zagrebu.

Na natječaj, koji je trajao od 5. listopada do roka za predaju natječajnih radova 21. studenog, stiglo je 19 radova. Ocjenjivački sud je bio u sastavu Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika, Marija Lukšić, Udruga civilnih stradalnika Dubrovačko-neretvanske županije, Davor Bušnja, dipl. ing. arh., ovlašteni arhitekt, Romano Duić, dipl. ing. arh., ovlašteni arhitekt, Alem Korkut, akademski kipar, Tonči Čerina, dipl. ing. arh., ovlašteni arhitekt, Ines Hrdalo, mag. ing. prosp. arch., doc. dr. sc. Alan Kostrenčić, dipl. ing. arh., ovlašteni arhitekt i Bernarda Silov, dipl. ing. arh., ovlaštena arhitektica – predsjednica ocjenjivačkog suda.

image

Ursula Stanić Siništaj, predsjednica Društva arhitekata Dubrovnik

Dad/

Pitali smo predsjednicu Društva arhitekata Dubrovnik Ursulu Stanić Siništaj za komentar rješenja izabranog na natječaju te lokaciju na kojem će se nalaziti, i hoće li se, po njezinu mišljenju, uklopiti u Gruž i razvoj tog prostora koji će jednom postati terminal i marina:  

- Nisam uspjela sagledati sve radove natječaja, ali sam vidjela nagrađen rad akademskog kipara Dalibora Stošića koji je osmislio skulpture i u suradnji s arhitektom Hrvojem Bilandžićem i arhitektonsko-urbanističko-krajobrazno rješenje.

- Skulptura slomljenih olovaka u boji vedar je pristup obilježavanju bolne tematike, zbog čega mi se ovaj odabir sviđa.

- Budući da se radi o stradanju petnaestero djece različite životne dobi, tu je i simbolika petnaest olovaka različitih boja polomljenih na različitim mjestima. No, one nisu ‘zgnječene‘ niti im je izgled narušen, već su - iako slomljene - ostavljene s nepolomljenim vrhovima (dobro naoštrenim).

image

Spomenik djeci u Dubrovniku

Grad Dubrovnik I Uha/

Lokacija je dodatni značaj

Kako stoji u obrazloženju odluke, ‘smještajem spomen obilježja u zoni međunarodne luke Dubrovnik, dodatno se naglašava važnost isticanja pijeteta prema stradaloj djeci te se prema svim posjetiteljima i građanima Dubrovnika upućuje poruka zajedničkih međunarodnih vrijednosti zaštite građana, posebice djece, tijekom ratnih sukoba. Spomen obilježje stradaloj djeci u Dubrovniku snažna je poruka koja nadilazi nacionalni značaj samog zahvata u prostoru. Dodatno, prostor gruškog akvatorija, povijesni je prostor u kojem su nastali zaštićeni primjeri renesansne i barokne arhitekture koje zajedno s ladanjskom cjelinom Rijeke dubrovačke, čine jedinstvenu društveno povijesnu cjelinu s gradom Dubrovnikom koji je uvršten na UNESCO listu baštine 1979. godine‘.

- Mjesto postavljanja spomen obilježja je izrazito zahtjevno, budući da je u blizini ne samo prometnog križanja, već i mjesto vrlo dinamične luke. Zbog toga je dobro da se na tom mjestu smanji nepotrebna asfaltirana površina i na njoj nađe, odnosno osmisli zelena parkovna površina.

- U ovom radu je ta zelena parkovna površina, po mom mišljenju, možda mogla imati intenzivniji (zeleniji) pristup - ističe Ursula Stanić Siništaj.  

- Važno je da se obilježe takvi događaji, a još je važnije da uspomene na njih pružaju nadu i bude vjeru u viši životni smisao - zaključila je.

Za mišljenje o ovom projektu pitali smo i Denisa Pavelu, utemeljitelja priznanja Imperial i dobitnika nagrade Hrvatskog sabora za promicanje prava djeteta:

image

Denis Pavela dobitnik je nagrade za promicanje prava djeteta u 2018. godini

Damir Krajač/Cropix

- Mogu reći da mi je drago da je spomenik u spomen na stradalu djecu u Domovinskom ratu nakon 33 godine konačno napravljen. Tim više mi je drago jer su majke te djece dugo čekale. Dugo su strepile i borile se za to. Ako je spomenik u ovakvom obliku nešto što ih usrećuje, drago mi je. Nadam se da je ovo ono što su one htjele - istaknuo je Denis Pavela.

PROČITAJTE I OVO:

 

Pitamo vas sviđa li vam se kako će izgledati spomenik dubrovačkoj djeci poginuloj u Domovinskom ratu i je li mu mjesto u Gružu

 

Ovakav spomenik poginuloj djeci još niste vidjeli: Pogledajte što će se za 900 tisuća eura podići u Dubrovniku!

02. svibanj 2024 04:57