StoryEditorOCM
Dubrovnikgradski vijećnici odlučili

Francesco Cossiga posmrtno proglašen počasnim građaninom Dubrovnika! Nagrada za životno djelo ide Josipu Pinu Trostmannu, a donosimo imena i ostalih laureata

Piše Silvia Rudinović
23. siječnja 2023. - 12:27

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potebica objavio je odluku vijećnika o dobitnicima nagrada Grada Dubrovnika ove godine, koja je donesena bez prisutnosti javnosti. Počasnim građaninom Grada Dubrovnika posmrtno je proglašen Francesco Cossiga (1928.-2010.), prvi strani državnik koji je posjetio međunarodno priznatu Republiku Hrvatsku 17. siječnja 1992. godine. Bivši talijanski predsjednik posjetio je i Dubrovnik, 1994. godine, na poziv tadašnjeg dubrovačkog biskupa Želimira Puljića. Cossiga se proglašava počanim građaninom za iznimne zasluge i značajne humanitarne aktivnosti za vrijeme Domovinskog rata. Franceco Cossiga bio je talijanski pravnik, pedagog i političar. U vrijeme početka Domovinskog rata bio je predsjednik Republike Italije (mandat mu je istekao u travnju 1992.).

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se dubrovačkom slikaru Josipu Pinu Trostmannu, za iznimna umjetnička postignuća i dugogodišnji pedagoški rad.

image

Josip Pino Trostmann 

Ahmet Kalajdžić/

Dobitnici godišnje Nagrade Dubrovnika su lady Jadranka Beresford - Peirse, za iznimna postignuća u obnovi, zaštiti i promociji dubrovačke i hrvatske kulturne baštine, Paul Davies, za iznimni doprinos u promicanju povijesne istine o Domovinskom ratu, Ante Delija, za izniman doprinos sportu grada Dubrovnika, Fred i Phyllis Meurer, za dugogodišnji predani humanitarni rad, prijateljstvo i promociju Dubrovnika, te Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik, za izniman doprinos u razvoju turističkog obrazovanja u Dubrovniku. 

image

Ante Delija na vaganju uoči 2. kola

Pfl Mma/
image

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik

Božo Radić/Cropix

 

17. lipanj 2024 16:43