StoryEditorOCM

Fetiš na semafore

Piše Anton Hauswitschka
28. svibnja 2024. - 19:52

Nešto ranije nego inače, krenule su ovogodišnje kolone kroz Župu i iznad Grada. Nije do vozača, već do semafora. Čeka se zeleno na križanju prema Čibači, čeka se zeleno u Srebrenom i tako redom. I u deset minuta rastegne se kolona do vidikovca iznad Grada. Dubrovčani, Župljani i Konavljani već su počeli nakupljati zalihe Normabela za ovo ljeto kada će im za dvadesetak kilometara trebati dva sata. Nama su ti semafori ili fetiš, ili imamo kompleks sela? Ako nema semafora nije grad.

Preopterećena državna cesta D8 na samom jugu Hrvatske već je godinama problem, no Hrvatske ceste uporno nam montiraju semafore. I sve ih je više i više. Sigurnost prometa je na prvom mjestu, naravno, ali jesu li semafori jedino rješenje. Nisu. Barem na drugim dionicama te iste D8. Evo samo jednog primjera, onog kod Vodica. Na državnoj cesti napravljen je kružni tok u kojem možete skrenuti ka Vodicama, Pirovcu... produžiti dalje ili se vratiti. Nešto se sporije vozi, ali promet ne stoji. Teče. I u naših susjeda odavno su semafore poslali u penziju. Sve do Mostara nema niti jednog jedinog semafora. Ako ćeš za Čapljinu zavrti se kroz kružni, ako ćeš za Mostar zavrti se kroz kružni, ako si falio, zavrti se i vrati. A onda stigneš u EU, pa u Opuzenu čekaš u koloni zeleno. Ma daj! Zašto tamo nije kružni tok, ima mjesta koliko hoćeš. Zašto poviše Čibače nije kružni, zašto nije u Srebrenom, zašto nije na Dupcu?

Ako bi na vidikovcu iznad Grada kružni tok ili, ajmo se malo bahatiti, skretač koji prolazi ispod magistrale zahtijevao ukopavanje u padinu Srđa pa bi se narušile UNESCO-ove vizure, zašto ga ne naprave na Dupcu? Pa tko bi s Ploča u Gruž ili Lapad preko Pila ako bi se na magistrali mogao okrenuti? Možda bi ti silni semafori imali smisla kada bi imali brzu cestu od Konavala do Dubrovnika, no nemamo je i tko zna, s obzirom na sve peripetije oko dionica, kada će se izgraditi. To je u svakom slučaju daleka budućnost. Netko zločest mogao bi promisliti da nas kažnjavaju jer bespogovorno ne pristajemo na rješenja koja nam ne odgovaraju. Sasvim sigurno nije tako, već se očito nadležni baš ne snalaze na dubrovačkom području. Kazat će da D8 na jugu nije samo za aute, ima tu i pješaka koji je moraju prijeći. A onda je najsigurnije ‘posaditi‘ semafor. Jest da je skuplji, jest da se mora održavati, ali je za pješake siguran. Ipak, nije sigurniji od nathodnika. Što bi falilo da u Srebrnom imamo kružni tok i jedan montažni nathodnik za pješake. UNESCO se ne bi bunio, to je sigurno. A ne bi se, vjerujem, bunili ni Župljani. A semafor od tamo, da ne završi u smeću, prebaciti na pješački ispod Imperiala na Pile. Pa da bude sinkroniziran s onim kod Atlasove palače. Eto ti i manje gužve i na Pilama.

10. lipanj 2024 13:21