StoryEditorOCM
DubrovnikCENTAR KOMPETENTNOSTI |

VELIKI ISKORAK ZA DUBROVAČKO UGOSTITELJSTVO Započele radionice za usavršavanje kvalitete i znanja osoblja, gostuju baskijski stručnjaci

Piše Ahmet Kalajdžić
Foto: Tonći Plazibat/CROPIX
29. ožujka 2021. - 15:01

U Hotelu Argentina, u sklopu uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu Dubrovnik i organizaciji Turističke i ugostiteljske škole započele su danas interaktivne edukacije i radionice za ugostiteljske i turističke profesionalce.

Kao projektni partneri uključeni su Baskijski kulinarski centar (BCC) i zagrebačka Ustanova za obrazovanje odraslih Callidus, a nazočno je 27 polaznika. Sudjeluju chefovi, direktori odjela hrane i pića te stručnjaci u upravljanju ljudskim resursima četiriju partnerskih hotelskih kuća: Jadranski luksuzni hoteli, Valamar Riviera, Grand hotel Imperial i HUP Zagreb – Hoteli Dubrovačka Rivijera. Očekuje se kako će iskusni stručnjaci tijekom četiri dana steći nove vještine i znanja u struci.  radi podizanja razine  usluga.

image
Voditelj radionice kulinarstva i član Baskijskog kulinarskog centra Alberto Rodriguez
Tonći Plazibat/cropix

Voditelj radionice kulinarstva i član Baskijskog kulinarskog centra Alberto Rodriguez naglasio je kako se u Dubrovniku s kolegama nalazi u ulozi predavača:

- Nažalost, zbog lockdowna i aktualne situacije s pandemijom, dvaput smo već posjetili Dubrovnik ali nismo imali prigodu kušati lokalne specijalitete i pića jer su restorani i kafići zatvoreni. Sve što smo kušali bilo je iz hotela u kojima smo odsjeli. Evidentna je gostoljubivost ovdašnjeg stanovništva, otvorenost za nova iskustva i dosad smo iznimno zadovoljni. Mi chefovi smo uvijek spremni naučiti više. Mi smo kao liječnici, svakog dana učimo i istražujemo, otkrivamo nove načine pripreme hrane. Naravno, pratimo i nove trendove u gastronomiji. Španjolska je donedavno bila tradicionalna u smislu kuhinje, Francuska se držala tradicije, no sad se svi prilagođavaju promjenama, slijede nove koncepte u kulinarstvu i inovacije u marketingu kod prodaje specijaliteta. Osobno volim sve što odavde dolazi iz mora, proizvode koji dolaze s malih obiteljskih farmi...Kušao sam nedavno i vaše kamenice i maslinovo ulje. No, još je mnogo posla na prepoznavanju kvalitete vaših namirnica. Kvaliteta je neupitna, no kod prepoznavanja proizvoda treba ići na višu razinu, treba znati da kamenica recimo nije iz Japana i Francuske, nego vaša domaća.

image
Novinarima su se obratili i predstavnici Baskijskog kulinarskog centra (BCC)
Tonći Plazibat/cropix

Ravnatelj dubrovačke Turističke i ugostiteljske škole Antun Perušina najavio je brojne radionice na kojima će se, kao i na ovoj koja je upravo započela, ne samo učiti i poučavati, nego će doći i do suradnje nastavnika, predstavnika gradskog gospodarstva i partnera Centra kompetentnosti Dubrovnik:

image
Novinarima su se obratili i predstavnici Baskijskog kulinarskog centra (BCC)
Tonći Plazibat/cropix

-Sljedeće radionice će se još više personalizirati i ići u smjeru svjetskih trendova, te prijedloga čime bi htjeli ići naprijed i što žele dodatno doznati, usavršiti i slično. Sad nam je cilj i obnoviti zgradu Turističke i ugostiteljske škole u Župskoj 2, rekonstruirati zgradu u Garištu te kao krunu svega, Vilu Čingrija. Očekujemo brzi početak radova: još samo konzervatori trebaju reći zadnju riječ, a kad daju zeleno svjetlo kreće se u postupak javne nabave i potom u radove neophodne na sve tri lokacije.

image
Novinarima su se obratili i predstavnici Baskijskog kulinarskog centra (BCC)
Tonći Plazibat/cropix

O započetoj suranji ravnateljica zagrebačke Callidus ustanove za obrazovanje odraslih Carmen Tariba dodaje:

- Mi smo partner za metodološku izradu novog standarda zanimanja, standarda kvalifikacije i novog kurikuluma na razini 4.2 Isto tako ćemo s Baskijskim kulinarskim centrom razvijati program na razini 5 prema hrvatskom kvalifikacijskom okviru i 200 kratkih programa koji će se djelimično prenijeti i prilagoditi standardima. Ključ izrade svih programa jest suradnja s gospodarstvom na kreiranju sadržaja. Bit će veliki dio praktične nastave radi stjecanja novih znanja i vještina koje su primarno važne u usvajanju svih novih programa. Također, bit će tu i digitalizirani sadržaji koji se mogu ponuditi i široj regiji. Uopće ne sumnjamo u uspjeh Regionalnog centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu Dubrovnik- naglasila je Tariba.

03. svibanj 2024 21:10